Dtum
Login with Facebookk
1912 | Szeptember

Az emberi test szerkezete

Az idén Veszprémben tartották meg a magyar orvosok és természetvizsgálók idei vándorgyülését. Ez az összejövetel tudományos szempontból és társadalmi kihatásaiban is mindig fontos esemény szokott lenni, mert a vándorgyülésen nagyérdekü kérdések kerültek szőnyegre és képezték megvitatás tárgyait.

Az idei vándorgyülésnek jelentőségét azonban emelte az a körülmény, hogy a Társadalmi Muzeum az emberi test szerkezetéről, betegségeiről, kóros elválasztásairól a drezdaihoz hasonló igen érdekes kiállítást rendezett. A szemlélő közelről jól szemügyre vehette a kiállitott tárgyakat, preparatumokat, a melyek az emberi test alkotását, szerkezetét, szerveit stb. mutatták be. Ezt a kiállítást méltán lehetett az emberi testszerkezet muzeumának nevezni. A kiállítást olvasóinknak képben mutatjuk be.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Társadalmi Múzeum
Kántor Judit

Az 1900-as évek elejétől kezdve rendkívül fontos kérdésként kezelték mind a népegészségügyet, mind az ezzel kapcsolaos felvilágosító munkát. Ezért hozták létre 1901-ben a Népegészségügyi vagy Társadalmi Múzeumot. Kezdetben az 1900-as Párizsi Világkiállításról hazahozott anyagokat mutatták be itt, majd a gyűjtemény folyamatosan bővült.


A Múzeumot a a kereskedelemügyi miniszter alapította: kezdetben a Ferenciek terén, a Király Bazárban kapott helyet, majd az intézettel együtt átköltözött az Eötvös utca 3.-ba, ahol előbb három, később - az emeletráépítés után - öt szintet foglalt el. A rendkívül kifejező Népegészségügyi Múzeum nevet 1919-ben kapta.


Ez az intézmény lett a későbbiekben az 1902.ben létrejött Társadalom Egészségügyi Intézet alapja.
A kiállítások délelőttönként két-három órán át díjtalanul voltak látogathatók. Az intézet témabeosztása a tárlatok tematikáját is megszabta. Hell Lajos 1939-ben kiadott kalauzában, a Budapest képes lexikonában fel is sorolja az intézet osztályait: általános higiénia, fajegészségtan, csecsemő-, anya- és gyermekvédelem, fertőző betegségek, tuberkulózis, nemi betegségek, alkoholizmus, orvosi történelem, társadalombiztosítás, nép- és munkásjólét, közjótékonyság, iparhigiénia és gyógyintézetek.


Az Országos Közegészségügyi Egyesület által 1928-ban közreadott Nyitott Könyv azt írja, a múzeum "nem élettelen anyaggyűjtemény, hanem a drezdai Népakadémia mintájára berendezett élő intézmény", "ahol a különféle gépek, műszerek stb. állandóan használatban tekinthetők meg". Ennek megfelelően a tájékoztató szerint bárki kipróbálhatta a balesetvédelmi és képességvizsgáló készülékeket, meghallgathatta a szakemberek magyarázatait, és megnézhette a témába vágó filmvetítéseket.


Ha jól meggondoljuk, ez az intézmény szemléletében közvetlen elődje volt a ma a legkorszerűbbnek tartott inetraktív bemutatóknak.


A Múzeum a második világháború során teljesen megsemmisült.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98