Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

Milyen hadikölcsönöket valorizál a kormány

A pénteki minisztertanács letárgyalta a valorizációs javaslatot, amelyet Bud János pénzügyminiszter kedden ismertet az egységespártban. A valorizációs javaslat főbb intézkedéseiről Bud János pénzügyminiszter a következőket mondotta a Hétfői Napló munkatársának:

– A valorizációs törvényjavaslat megalkotásánál figyelemmel kellett lennem a legkülönbözőbb államgazdasági szempontokra. Alapelvül kellett vennem, hogy általános valorizációról az állammal szemben nem lehet szó, mert ez az államgazdaság összeroppanását vonná maga után.

Ugyanez vonatkozik a hadikölcsönkötvényekre is.
Nyolc milliárd hadikölcsön van forgalomban, ebből mindössze egymilliárd van az állam kasszájában, amely adó- és vagyonváltság címén folyt be.

Már ez magában véve is azt bizonyítja, hogy a hadikölcsönvalorizáció lehetetlen. Ha tízszázalékkal valorizálnánk a hadikölcsönöket, ez 800 millió aranykoronát tenne ki, aminek 5%-a negyedmillióval terhelné a költségvetést. Az államháztartás ezt a terhet nem bírja el.

Mégis a méltányosság szempontjából hajlandó vagyok azoknak a hadikölcsöneit valorizálni, akik eredeti jegyzők voltak és akik vagyonukat fektették a hadikölcsönökbe. Ennek a valorizálásnak a mértékét azonban csak akkor közölhetem a nyilvánossággal, ha a javaslatot a Ház elé terjesztettem.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Valorizáció
Szabóné Fricska Anna

A valorizált új értéket a régi érték meghatározott százalékában állapítják meg, ezzel próbálják kiegyenlíteni a pénz értékének csökkenésével elszenvedett veszteséget. A központilag megállapított indexszámot alkalmazták gyakran erre a célra.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98