Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

Az országos meteorológiai és földmágnességi intézet Ó-Gyallán

Szép ünnepély színhelye volt a közel mult napokban Ó-Gyalla, a kies komárommegyei község. Szeptember 30-án avatta fel itt dr. Darányi Ignácz földmivelésügyi miniszter a magyar kir. országos meteorológiai és földmágnességi intézet diszes obszervatóriumát meghivott előkelő közönség s az intézet tisztikara jelenlétében.


Rendszeres meteorológiai megfigyelések már a mult század végén történtek hazánkban, s még inkább a jelen század első felében; 1870-ben már országos intézete is van a meteorológiának, de mind a mai napig nem volt obszervatóriuma, a hol ezt a fiatal tudományt a kor szinvonalán álló műszerek segitségével művelhették volna. Mamár ez is van, és pedig oly berendezéssel, hogy miben sem áll mögötte a nyugot-európai hasonló czélú obszervatóriumoknak.


Régebben többnyire csak a csillagvizsgálókban végeztek mellékesen meteorológiai megfigyeléseket is; később, igy nálunk is a régi budai egyetemi csillagvizsgáló-intézetben. A negyvenes években már ezek a megfigyelések lettek az intézet fő teendői, a mely e szerint abban az időben valóságos meteorológiai obszervatóriumnak volt tekinthető.


Ez a meteorológiai állomás az akkori budai királyi palotában, egy toronyszerü épületben volt. Az 1815. évben új csillagvizsgáló épült a Gellérthegyen, de az 1849-iki események folytán e csillagvizsgáló épület is elpusztúlt. És talán még ma sem volna állami csillagvizsgálónk, ha európai nevü csillagászunk, dr. Konkoly Thege Miklós szépen berendezett ó-gyallai magáncsillagvizsgálóját az államnak nem ajándékozza. Ebben a jónevü intézetben a meteorológiával is foglalkoztak eleitől óta. Az ide vonatkozó megfigyelések 1867-ben kezdődtek Konkoly Miklós saját műszereivel.

 

Az észleléseket eleinte a bécsi meteorológiai intézetnek küldték, mígnem 1872-től fogva az 1870-ben alapitott magyar kir. orsz. meteorológiai és földmágnességi intézet évkönyveiben tétettek közzé többi meteorológia állomásaink adataival együtt. A 70-es években már mindazt megfigyelték Ó-Gyallán, a mit abban az időben a meteorológiai állomásokon megfigyelni szokás volt. Megfigyelők rendszerint a csillagász-asszisztensek, 1883-tól fogva pedig Farkas Ede, ma az új obszervatórium egyik tisztviselője. 

 
1876-ban, már mágneses deklináczió- és intenzitás-megfigyelések is történtek Ó-Gyallán. A földmágnességi megfigyelések időközben megszakadtak ugyan, de utóbb mind nagyobb gondot forditottak ezekre, mígnem 1890 szeptemberében dr. Konkoly Thege Miklós neveztetvén ki a magyar kir. országos meteorológiai intézet igazgatójává, ezek a megfigyelések is rendszeresíttettek. 


Konkoly hamar észrevette, hogy a főváros folyton növekvő forgalmával, utóbb elektromos vasútjaival minden finomabb földmágnességi megfigyelést lehetetlenné tesz, mert a megfigyelő állomástól több kilométer távolságban elrobogó elektromos kicsi is már nyugtalanságba hozza a finomabb mágneseket; azért mindjárt igazgatói működése elején elvitte a földmágnességi műszereket ó-gyallai parkjába, a hol azok csendben és nyugalomban működhettek tovább egy külön e czélra épített házikóban. 


Az 1890. év egyébként is uj korszakot nyit a meteorológia hazai történetében.
Konkoly európai szinvonalra kivánta emelni a intézetet; de rövid tiz év után mit tapasztalunk? A mai személyzet az akkorinak mintegy nyolcszorosa, az intézet költségvetése megsokszorozódott, egy évkönyv helyett már hármat ad ki, s e mellett időhöz nem kötött kiadványain kívül már 1891 óta naponta térképes időjárási jelentést ad. Végre az elmult tiz év lankadatlan fáradozásainak gyümölcseűl megnyilt az intézet díszes obszervatóriuma is Ó-Gyallán.


Nagy haladás ez tiz év alatt, nagyobb, mint a mire a legvérmesebb reményekkel is számithattunk; méltán dicséri tervezőjének fáradhatatlanságát s törvényhozásunk és földmívelési miniszterünk áldozókészségét.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar. kir. meteorologiai obszervatórium Ó-gyallán Esőmérő és esőregisztrátorok az ó-gyallai obszervatórium parkjában
Cikk-ajánló
Petőfi eltűnésének irodalma Petőfi eltűnésének irodalma
Petőfi eltűnésének irodalma. Még élénk emlékezetében van idősebb...
A véres költő - Kosztolányi Dezső regénye - A véres költő - Kosztolányi Dezső regénye -
A magyar író lába alól kiszaladt a talaj. Olyan erővel ordították a...
Szabályos gyaloglás vagy futás? Szabályos gyaloglás vagy futás?
Szablár Péter vasárnap az 1500 méteres gyalogló versenyben rekordidő...
Asszimiláció és irodalom Asszimiláció és irodalom
Schöpflin Aladárnak fenti címmel a Nyugatban közölt tanulmánya nem...
Munkáslakások Sopron vármegyében Munkáslakások Sopron vármegyében
Sopron vármegye közönsége a legutóbbi rendkívüli közgyűlésében...
Vasárnap délben tartotta esküvőjét Papp László dr. birkózó Vasárnap délben tartotta esküvőjét Papp László dr. birkózó
Érdekes esküvő volt vasárnap délben a Kálvin téri református...
A földgáz és annak gazdasági jelentősége A földgáz és annak gazdasági jelentősége
Mióta a földgáznak iparszerü értékesitésével illetően annak...
A Wiener Athletiksport-Club nemzetközi uszóversenye A Wiener Athletiksport-Club nemzetközi uszóversenye
Halmay Zoltán Ausztria 200 méteres bajnoka és megjavítja az osztrák...
A drótnélküli telefon, legujabb formája A drótnélküli telefon, legujabb formája
A vezetékes telefont most már a dróttalan távbeszélgetés váltja föl....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98