Dtum
Login with Facebookk
1902 | Szeptember

A mintarajztanoda és rajztanár-képző iskola igazgatója

A mintarajztanoda és rajztanár-képző iskola igazgatója, Keleti Gusztáv elhunyván, helyét, mint beavatott művészi körökben tudják – Székely Bertalan foglalja el, a jeles festőművész, ki az intézetnek fennállása óta kitűnő tanára, s kinek a festészetben való gyakorlati ereje és az elméletben való nagy ismerete bizonyára nevezetes hasznára van a művészeti oktatásnak.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Székely Bertalan
Kántor Judit

Székely Bertalan neve hazánkban összeforr a tizenkilencedik századi történelmi festészettel. Ő volt az a festő, aki jelentős táblaképeken és falfreskókon jelenítette meg festői eszközökkel a magyar történelem nagy eseményeit, egyéniségeit.


Sokoldalú művész volt, sokféle technikában alkotott remekműveket. Világias személetű művei is jelentős értéket képviselnek festői működésében (portrék, aktok, életképek).


Kétségtelenül a magyar freskófestészet egyik legkiválóbb művelője volt.


1871-től Székely a budapesti mintarajziskola tanára. Pedagógiai működése legalább olyan eredményes, mint művészi munkássága. Ars poeticájának fontos kérdései közé tartozott a növendékek személyiségének mély tisztelete, az egyéni ábrázolási készség kialakítása, az anyagszerűség problémaköreinek tisztelete, a szegénysorsú növendékek támogatása, tehetséggondozása.


Festőnek és embernek is nagy volt. Nem véletlenül alapították meg a róla elnevezett Székely Bertalan díjat. Ezt a kitüntetést azok kapták, akik kiemelkedő művészi és pedagógiai munkásságot tudtak felmutatni.


Napjainkban ez a szép elismerés sajnos megszűnt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria Székely Bertalan Önarckép
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98