Dtum
Login with Facebookk
1902 | Február

Magyar ember kivégzése Amerikában

Egy Lutz nevű magyarországi születésű embert végeztek ki a napokban Amerikában Wilkes Barshban.
A felesége meggyilkolása miatt ítélték halálra. A gyílkos két esztendeig őrültnek tetette magát, de kivégzése előtt bevallotta a gyilkosságot.

 

Azért ölte meg a feleségét, mert a szomszédok mindenféle rosz dolgokat beszéltek róla. Lutz két évig, hogy higgyenek őrültségében, egyetlen egy szót se beszélt. Csak a mikor látta, hogy ugy sem kegyelmeznek meg neki, akkor kezdett beszélni és akkor vallotta meg bünét.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Villamosszék
Tatár Anita

Amerikában az 1800-as évek második felében a kötél általi halálbüntetéseket felváltotta a villamosszék. Természetesen kizárólag humanitárius okoból.

 

Egy New York-i kormányzó, Davis Bennett Hill javaslata volt az, hogy a villámcsapás mintájára próbálkozzanak mesterséges áramütést előállító készülékkel. Hillnek elnöki ambíciói voltak, és népszerűsége növekedését várta az ötlettől.


Az "eredményes" állatkísérletek után Hill 1888. június 4-én jogszabályt hozatott, ami kimondta: New York államban a kivégzés villamosszékkel történik. A háttérben olyan társadalom állt, amely össze szerette volna egyeztetni az igazságszolgáltatást az emberiességgel, a büntetést a részvéttel.


A villamosszék kifejlesztésében Thomas A. Edison is részt vett. Sőt, ellenfele Westinghouse találmányát, a váltóáramot használta. Még az is lehet, hogy ezt Westinghouse lejáratása miatt csinálta, hogy a közvélemény az ő nevéhez kösse a gyilkos eszközt.

 

Ha így volt, jól számított, mert a kivégzetteket még évekig úgy emlegették az emberek, hogy "megwestinghouse-olták". Edison utóbb csak annyit ismert be: "én csak hozzájárultam egy technika javításához, humánusabbá akartam tenni a halálos ítéletek végrehajtását."


1890. augusztus 6-án hajtották végre az újfajta "elektromos székkel" az első kivégzést a New York állam északi részén lévő Auburn városka börtönében. William Kemmler zöldségárust gyilkosságért ítélték el. A fegyenc székbe kötött testébe 1780 voltos áramot vezettek, az illetékesek szerint a halál azonnal beállt, de ez nem volt igaz.

 

"Amikor Durston, a hóhér megnyomott egy gombot, és egy kis kattanás hallatszott, Kemmler teste megmerevedett, olyan lett, mint egy szobor, csupán jobb kezének mutatóujja mélyedt tenyerébe úgy, hogy abból csorogni kezdett a vér. Agóniája nyolc percig tartott" - írta a New York Times 1890. augusztus 7-i száma.

 

"William Kemmler ma reggel az auburni börtönben a legfelháborítóbb módon halt meg. Kivégzése szégyen a civilizációra nézve" - állapította meg a lap.


A közvélemény nehezen fogadta el e kivégzési módot, mozgalom is indult ellene, különösen a nők tiltakoztak. Mégis, a következő évben húsz amerikai államban vezették be e kivégzési módot. Hill végül is nem lett elnök, ám sokan elektromos gyilkosnak nevezték.


A villamos halál nem fájdalommentes, a feszültség és frekvencia megfelelő kombinációját csak hosszas kísérletezés után lehetett megtalálni. Az egyenáram 300 V alatt nem halálos, a nagyfrekvenciás, magasfeszültségű váltóáram is ritkán, ám a 60 hertzes áram már 110 voltnál halált okozhat. Kis feszültségen a szívizmokat bénítja meg, míg a magasfeszültség légzőizom-bénulást és fulladásos halált okoz.


Az Edison által konstruált villamosszék, az Old Sparky, az Öreg Szikrás. Ebben a székben 75 év alatt több száz embert végeztek ki, köztük a Rosenberg házaspár mindkét tagját: Ethelt és Juliust is.


A villamosszéket Amerikán kívül a Fülöp-szigetek és Kína alkalmazta.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98