Dtum
Login with Facebookk
Partnereink

Együttműködő Intézményi és online partnereink:
 

Budapest100 - Százéves házak Budapesten

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, amelyet 2011. óta évente rendez meg a KÉK – Kortárs Építészeti Központ az OSA Archívum, mint ötletgazda közreműködésével.

A nyitott házak hétvégéjén ellátogathatunk a százéves budapesti épületekbe: lakóházakba és intézményekbe, felújított vagy éppen elhanyagolt állapotúakba egyaránt. Az épületek lakói, dolgozói, valamint a Budapest100 önkéntesei a rendezvény előtt hónapokig készülnek, hogy a százéves épületek falain belül az ünnephez méltó programok is várják az érdeklődőket. A Budapest100 az épített örökség széleskörű bemutatásán felül ösztönzi a csatlakozó lakóközösségek körében a helyi közösség megerősödését.


    Katona József Megyei Könyvtár, Kecskemét

Együttműködés tárgya:
- szerkesztőségünk közösen jelenik meg a könyvtár (Infotéka, Nagyinet, Internet Fiesta 2008 stb.) és a huszadikszazad.hu (író-olvasó találkozók, vetélkedők stb.) által szervezett rendezvényeken,
- a könyvtár munkatársai egy egyedi szerkesztő felületen keresztül a portálon gyűjteményként megjelenő Nevekhez, Fogalmakhoz és Magyarázatokhoz könyv, illetve film ajánlásokat helyeznek el.

 

   http://create.mome.hu/hajnali_haztetok

Hajnali háztetők applikáicó
Az interaktív, irodalmi séta egy okos-telefonra letölthető alkalmazás segítségével kelti életre Ottlik Géza Hajnali háztetők című regényét és hozza azt, valamint az 1930-as évek Budapestjét, Ottlik Géza fiatalkorát közelebb a közönséghez. A projekt Ottlik Géza születésének századik évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízásából a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Labor és az MTA SZTAKI együttműködésében készül.
A séta során a regényből elhangzó és egyben olvasható részletek helyszíneit járjuk be a városban, így bontakozik ki a regény cselekménye. A kor kulturális és társadalmi viszonyait a regényrészletek között válogatott audiovizuális anyagok idézik meg. A korabeli írott sajtóanyagok, zenék és filmbejátszások, a fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép mind a város akkori hangulatát elevenítik meg.  http://www.smidt-muzeum.hu

A szombathelyi Smidt Múzeum 1971. október 1-je óta várja mindazokat, akik szeretnének betekintést nyerni a történelembe egy orvos, Dr. Smidt Lajos magángyűjteményén keresztül. A múzeum gyűjteménye sokszínű, hiszen a gazdag régiségtáron, könyv-; pénz-; és óragyűjteményen túl található üvegművészeti, orvostörténeti kiállítás, s nem elhanyagolható a három különböző stílusban (barokk, empire, biedermier) berendezett enteriőr sem.
A múzeum munkáját 2007 óta segíti a Smidt Múzeumért Alapítvány, amely rendezvényeket és különböző gyermekfoglalkozásokat szervez, illetve népszerűsíti a Smidt Múzeumot. 2009-ben az alapítvány megalapította a Smidt Hírlevelet, amely immár online mutatja be a Smidt Múzeum gyűjteményét, Szombathely helytörténelmét. Kiemelten foglalkozik az oldal a történelemmel, kultúrával, zenével, illetve egyéb, kötetlenebb témákkal.


www.moderni-dejiny.cz, www.modern-history.eu


A PANT polgári társulás a cseh Oktatásügyi,Ifjúsági és Sportminisztérium által akkreditált oktatási-művelődési intézmény. Tevékenységének fő területe a visegrádi csoportosuláshoz tartozó országok újkori történelmének és a múlt közös mérföldköveinek bemutatása. A szervezet a Csehország, Közép-Európa és Európa történelmét, kulturális örökségét feltáró projekteket valósít meg, „zászlóshajója” a Moderní dějiny.cz oktatási portál.


 
  Történelemtanítás.hu – tudásbázis történelemtanároknak


Hét év szünet után újra módszertani folyóirat támogatja a történelemtanárok munkáját. A hazai történelemtanítás – miközben mind tartalmát, mind eszközeit tekintve – folyamatosan fejlődik, évek óta nem rendelkezett saját publikációs felülettel. Az önkéntes munkával létrehozott internetes folyóirat és a kapcsolódó portál most ezt az űrt igyekszik kitölteni.

A Történelemtanítás című online folyóiratban a tudományág jeles szakértőinek tollából olvashatnak tanulmányokat és elemzéseket az érdeklődők. A kapcsolódó portál pedig a mindennapi gyakorlatra koncentrál: teszteket, feladatlapokat, valamint interaktív segédleteket, versenyfelhívásokat érhetnek el és oszthatnak meg egymással a pedagógusok az interneten.

A folyóirat főszerkesztője dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, kiadója a Magyar Történelmi Társulat (MTT), gondozója pedig a MTT Tanári Tagozata. Szakmai támogatói az ELTE Bölcsészettudományi Karának Szakmódszertani Központja, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Történettudományi Intézete, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Tanárképző Intézete. Együttműködő partnerek: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.

További információk:
Történelemtanítás – Online történelemdidaktikai folyóirat
Történelemtanítás – Történelem-szakmódszertani portál


 

 

 Német-Római Birodalom - Német Történelmi Portál

A Német-római birodalomról nehéz volna általánosságban értekezni.
Egyrészt mivel a magyar történelem oktatás szempontjából nincs akkora jelentősége, másrészt pedig egyedi államszerkezete van - így nem lehet egy államként kezelni. Azonban kikerülni sem szabad, hiszen Európa történetében meghatározó szerepet foglalt el - a német állam története pedig közvetlen hatású a magyar történelemre. Megfelelő irodalom hiányában a történelem ezen területe homályba veszhet - főként a császárság időszaka. A Német-római birodalom -- történelmi portál éppen ezt az űrt tölti be.
Átfogó képet nyújt a történelem ezen évezredéről, hiszen nem létezik olyan dokumentum (akár nyomtatásban, akár a weben), ami a fent említett államszervezettel részleteiben foglalkozna.
A portálon a császárkor történelmén kívül, a német történelem egyéb korszakairól is olvashatnak.


   Történelem klub

A honlapot 2009. október 6-án hozta létre Harmat Árpád történész abból acélból, hogy végre legyen egy olyan töris oldal is a neten, mely összegyűjti a történelem kedvelőket, történészeket, történelem tanárokat, és mindazokat akik szeretik, olvassák, tanulmányozzák, tanítják, tanulják, kutatják, alakítják a történelmet. Az oldal szándékosan klub jelleggel alakult, hogy az összetartozás érzése erősebb legyen a tagok közt, és arra motiválja mindazokat akik csatlakoznak, hogy ezen a felületen megosszák egymással a történelem iránti szeretetüket, véleményüket, élményeiket.
Média támogatóink:

 

       Duna Televízió

Nagy örömünkre a Duna Televízió érdemesnek találta portálunkat, hogy érdekesség képpen szemezgessen tartalmunkból. A 'Kívánságkosár' című műsor kéthetente péntekenként szemezget az elmúlt időszakban (nálunk egy éves megjelenési időszak) megjelent cikkeinkből.

 


 

Támogatóink:

 

     Nemzeti Kultúrális Alap

A Nemzeti Kultúrális Alap Ismerettejesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégiuma  2008 óta minden évben támogatásával segíti internetes folyóíratunk működését.
Web-partnerek:

  InofKarcag.hu - Karcag és Vonzáskörzetének hírportálja

Az infokarcag.hu weboldal az 'InfoVáros' nemzetközi internetes portálrendszer és franchise rendszer tagjaként működő hírportál, amely a régió híreit, eseményeit, szolgáltatásait fogja össze.
Partnerünk új tartalmi elemként, cikkeink felhasználásával cikksorozatot indított a Karcag és vonzáskörzetébe tartozó települések érdekes történéseiből.


    First Klikk Hírek - Hírgyűjtő portál
Hírgyűjtő portál partnerünk a First Klikk Hírek rendszerén keresztül elérhető jelen pillanatban 357 Partner, 1820 Hírcsatornája, mindezt 28 kategóriába sorolva. Ezzel tudomásunk szerint az ország egyik legnagyobb hírgyűjtő oldala.


   hirharang.com - Hírportál
A hirharang.com egy olyan hírgyűjtő oldalként működik, amely jelenleg körülbelül 2000 hírt közöl naponta, különböző kategóriákba rendezve. A felhasználók, így tematikusan el tudják érni az őket érdeklő rövid ismertetőket, és az eredeti hírforrás oldalon folytathatják a böngészést.
Céljuk, mindenki számára friss és hiteles információt biztosítani, illetve eljuttatni a látogatókat arra a weboldalra, ahol ezt megtalálják.


    oldal.info - friss hírek - Hírportál 
A partnerünk által működtetett hírportálon folyamatosan jelennek meg cikkeink. Összes rovatunkat felvették rendszerükbe és ennek eredményeként 5 perces időközönként frissítve minden új tartalmat közzétesznek a felhasználóik részére.

 


     Nyerniakarok.hu - nyereményjáték és nyeremény portál
Nyereményjáték portál több mint 10.000 db autó, LCD TV, külföldi egzotikus utazás, wellness hétvége, MP3 lejátszó, laptop és sok más nyereménnyel több mint 70 millió Ft értékben. Szavazzon, kommentáljon, játsszon és nyerjen velünk!

DÍJAINK
Az év honlapja 2010 eFestival 2010
 
Újdonságok
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
Kedves Olvasók! 10 éve jelent meg először a huszadikszazad.hu! Látogatóink akkor egy új, addig nem látott online formátummal tal&aacu...
Páholy
Sorscédulák a nagy háborúból (Cseke Gábor olvasónaplója) Az Ismeretlen Katona halálát ismerős...
Cseke Gábor olvasónaplója   Már nem emlékszem, sírtam-e akkor, de hogy meg voltam rendülve, az egyszer szent....
2013|08|01
A népeket, etnikumokat, fajokat megcélzó anekdotizálás, bár sok esetben érzékenységet sértő, túlzó...
Blog
Horthy és Kádár Horthy Miklósról 1945 óta, Kádár Jánosról a rendszerváltás után, de főképp az elmúlt néhány évben számos dolgozat született, publicisztikai,...
Egy cikk margójára, azaz a hazudozás mesterfoka Született egykoron egy találó vicc a TASSZ, a szovjet távirati iroda jelentéséről: „Tegnapi jelentésünkbe...
Bűnösök vagyunk mi… …akár a többi nép. Ez igaz, de nem jogosít fel bennünket, magyarokat az elhallgatásra, a letagadásra, még akkor sem, ha Cseres...
F�rum
Nincs k�p
Nády Árpád
2018.03.26 - 21:46
Nincs k�p
tanerobacsi
2017.07.18 - 14:17
Nincs k�p
fülöp56
2017.02.24 - 10:38
Nincs k�p
Kiss Zoltán
2017.02.18 - 00:11
Nincs k�p
boldi
2017.02.15 - 20:48
Nincs k�p
boldi
2017.02.15 - 20:48
agraros1
2017.01.29 - 11:48
Nincs k�p
lacimadár
2016.06.15 - 23:04
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98