Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | Szeptember

A lombhullás

Mikor a nyár búcsúzni készül és a fák lombja szinesedni kezd, az erdő száz szinével gyönyörködteti szemünket, akkor már nemsokára hullani kezdenek a levelek, majd gyorsabban, majd lassabban leválnak és október végén, november közepén a nyáron zöld fák már mind kopaszon állanak. 

A levél nem hullik le hirtelen, mert már néhány héttel a lombhullás előtt, a levél tövében, ott hol a levél a törzshöz van erősítve, a meglevő állandó szövetből egy meristema, az ú. n. elválasztóréteg fejlődik. Ennek sejtjei megint állandó szövetbe mennek át, legömbölyödnek és többnyire sérülés nélkül, sima falakkal különölnek el egymástól. Most már a levél csupán csak az edénynyalábokkal függ össze a fával.
 
De mikor azután az elválasztóréteg sejtjeinek turgor-nyomása azokat is leszakítja, lehullik a levél. Kitünik ebből, hogy az őszi lombhullás élettani jelenség, nem mechanikai leválás, melyet talán az őszi viharok okoznak. Az őszi lombhullás a meleg és hideg évszak változásával, a legszorosabb összefüggésben van, mely világosan feltünteti a növényi élet rhythmikáját éghajlatunk alatt. Tévednénk azonban, ha azt hinnék, hogy azokon a tropikus vidékeken, hol az éghajlat egész év folyamán lényegesebben nem változik, nincs lombhullás.
 
Wright, Volkens, Dingler, Kichs és mások vizsgálódásaiból tudjuk, hogy az időszakos lombhullás a trópusokon is nagyon gyakori jelenség. Míg a lombváltozás jelensége Európában aránylag könnyen áttekinthető, addig a trópusokon, pie jáva nyugati részében, igen változatos képet nyújt. Ennek oka részben abban rejlik, hogy nemcsak a különböző fák, hanem részben még ugyanazon faegyed ágai is különbözőképpen viselkednek. 

Volkens szerint jáva nyugati részében a legtöbb fa örökzöld. Leveleiket nem egyszerre, hanem lassankint, egész éven át hullatják, vagy a levélhullás időszakosan következik be, rendesen úgy, hogy egy új hajtás keletkezésekor az utolsóelőtti hajtás leveleit lehullatja. De vannak a trópusok alatt olyan fák is, melyek bizonyos időben a levélhullás miatt egészen kopaszok lesznek és néhány napon, hétben vagy két hónapig terjedő időn át kopaszok is maradnak. Ellentétben a mi növényeinkkel, a tropikus növényeknél, a nyugalmi időszak egy éven beleül 2-3-szor is beállhat. 

Már Schömpfer, Wright, Klebs és Volkens is észlelték, de Molisch is megerősiti Jáván szerzett tapasztalatai alapján, hogy a trópusok alatt egyes fáknál ugyanazok példány különböző módon, különböző időben állott be a nyugalmi időszak. Bizonyos ágindividualitás nyilatkozik meg lombhulláskor, mely a virágzásban mutatkozó ágindividualitással párosulhat. Ezek a jelenségek a mellett bizonyítanak, hogy az időszakos lombhullás nemcsak külső, hanem belső körülményektől is függ. 

A lombhullás biológiai jelentősége többszörös. Az őszi lombhullás igen czélszerű alkalmazkodás a évszakok változásához, mert, ha a lombos fák leveleiket télen át is megtartanák, akkor azok, mivel a gyökerek a hideg talajból aránylag kevés vizet visznek fel, az erős párolgás folytán csakhamar elhervadnának és elszáradnának. Hiszen még a fenyőknél is megtörténik, pedig azoknak a tűlevelei az erős párolgás ellen védőberendezéssel vannak ellátva, hogy leveleiket néha tömegesen elvesztik. Ezt a jelenséget "ömlés"-nek mondják. 

És hogyan tudnának a lombos fék síklapformájú leveleikkel a hó nyomásának, súlyának ellentállani? Ha a lomb télen rajta maradna a fán, akkora hótömegek halmozódnának fel rajtuk, hogy az ágak összetörnének alattuk. A lombhullásban a növényeknek kitünő eszközük van arra, hogy megszabaduljanak azoktól a hasznavehetetlen anyagoktól, melyeket anyagcseréjükben már nem használhatnak fel. Ez nemcsak a mi őszi lombhullásunkra, hanem a tropikus lombhullásra is áll. 

A levelek átszellőztetnek, párologtatnak, életük végéig vizet adnak le, ásványi sók maradnak vissza, melyek mindig nagyobb mennyiségben halmozódnak fel. Nem csoda tehát, ha a lehullott levelek rendkivül gazdagok kovasavban, szénsavas és oxalsavas mészben. Ha a levél nagyon megöregednék, akkor lassankint úgyszólván "elásványosodnék" és így nem tudna rendelkezésének megfelelni. Tehát szinte okszerű, hogy a növény időről időre lombhullással megszabaduljon a szükségtelen anyagoktól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Élet harmincmillió év előtt Élet harmincmillió év előtt
Nem is oly régóta, mindössze csak vagy másfélszáz év óta tudjuk azt,...
Különös szivacs Különös szivacs
Egy angol buvár különös szivacsot hozott fel a tenger fenekéről....
A Természettudományi Társulat üléséről A Természettudományi Társulat üléséről
A Természettudományi Társulat január 28-án tartotta évi közgyűlését,...
A Magyar Sport-Club megalakulása A Magyar Sport-Club megalakulása
*Magyar Sport-Club* czimmel egy, az összes sportágakat felölelő új...
VIII. Frigyes dán király halála VIII. Frigyes dán király halála
A dánok királya, VIII. Frigyes (Keresztély) a napokban Hamburgban...
Külügyminisztercsere Franciaországban Külügyminisztercsere Franciaországban
De Selves, franczia külügyminiszter, a marokkói kérdés miatt, a...
A földrengésről A földrengésről
Erről a tárgyról tartott két előadást dr. Kövesligethy Radó a Kir....
Az olasz külügyminiszter a Balkánról Az olasz külügyminiszter a Balkánról
Méltó feltűnést keltettek Tittoni olasz külügyminiszternek a...
Amerika mérsékeltebb békefeltételeit elfogadták a hatalmak Amerika mérsékeltebb békefeltételeit elfogadták a hatalmak
Annyi idő mulva a hatalmak pekingi követei megegyeztek, hogy milyen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98