Dtum
Login with Facebookk
1905 | Április

A szinek hatása az érzékekre

Érdekes megfigyeléseket közölt nemrég egy német fiziológus arra a kérdésre vonatkozólag, hogy milyen hatást tesznek a színes fénysugarak az érzékekre. Azt a tapasztalatot tette, hogy érzékeink nem működnek egyformán a teljes világosságban, s sötétségben s a színes fényben. A vörös, sárga, zöld és kék fény erősen megzavarja hallásunkat, úgy hogy nem tudjuk pontosan megitélni, honnan jő a hang.

Egyensuly-érzékünkre is befolyással van a színes fény. Leginkább azonban az izlésünket zavarják meg a színes fénysugarak. A legtöbb esetben vagy fokozódik, vagy csökken az izlelő-képesség, sőt néha egész más izét érezzük ugyanannak a dolognak színes, mint fehér fényben. Bizonyos szinek hatása alatt pl. a minek máskülönben czukros íze van – sós vagy savanyú izűnek találjuk.

Vannak emberek, különösen a hőmérséklet iránt érzékenyek közt, a kiknél a kék és a viola szin csökkenti a hideg érzését, vagyis ugyanolyan hőmérsékletű helyen kevésbbé fáznak kék, vagy viola világításnál, mint a rendes világításnál, viszont ha zöld, vagy piros a fény, akkor még jobban fáznak.

A rendes, fehér fényű világosság megléte vagy hiánya is határozott hatással van az érzékekre. Így például a homály csökkenti hallási érzékenységünket, világosságban finomabb a hallásunk, mint sötétben; a gyönge hallású ember jobban hall a világosságban, mint mikor sötét van.

 

Ezt tapasztalják bizonyos mértékben a hajósok, kik gyakran mondják, hogy éjjel kevésbbé jól értik a hangot, mint nappal. Viszont a vörös, sárga és zöld fény magasabbnak tünteti fel a hangot, mint a milyen, a viola szín pedig mélyebbnek.

Arra a hatásra nézve, melyet a többi érzékek tevékenysége tesz valamely elszigetelten álló érzékre, érdekes dolog megjegyezni, hogy a német kutató szerint a vakok tapintó érzéke, melyet általában a jó szemű emberekénél jobbnak, fejlettebbnek szokás tartani, valósággal gyöngébb. Általában minden érzék szenved a világosság hiánya miatt.

A dohányzó emberek jól tudják, hogy sötétben nem esik jól a pipa, vagy a szivar, sokszor pusztán szaglásuk és izlésük révén meg sem tudják mondani, ég-e a pipájuk vagy sem.

 

Az a tény, hogy a sötétben az ideg gyöngébb lesz, megmagyaráz bizonyos akaratlan mérgezési eseteket, a mikor valaki sötétben egyéb ital helyett valami mérget, vagy legalábbis ártalmas dolgot iszik, a nélkül, hogy észrevenné annak az izét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98