Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

Balfour lett az angol miniszterelnök

Balfour Arthur lett Salisburynak utódja a kormányelnöki széken. Ő is régi alakja már az angol politikai életnek: 1874 óta, vagyis 26-ik életéve óta tagja a parlamentnek. Ősrégi családból származik, a mely mindig nagy politikai szerepet játszott. Nagyapja Indiában nagy vagyont szerezvén, a család gazdaság tekintetében is kiváló. Balfour már gyermekkorában elvesztette atyját s anyja, Salisbury legkedvesebb nővére nevelte fel két fiu és három leány testvérével együtt.


Balfour tehetségeivel már ifju korában feltünt s nem sokára magas állásokra jutott, hol feladatának mindig emberül megfelelt s ezzel az angolok szeretetét nagy mértékben megnyerte. Népszerűségét nagyban fokozta szelíd, szeretetreméltó modora, melylyel még ellenfeleit is megbékítette. A kik csak külsőségekből ismerik, ezt a szelidséget s a dolgoknak azt a látszólagos könnyedén vevését tartják főjellemvonásának, pedig nehéz körülmények közt nagy tetterőnek adta tanujelét; így a délafrikai háboruban, a Colenzónál vívott szerencsétlen csata után, mikor Buller már elcsüggedt, a délafrikai birodalmat Balfour gyors közbelépése s Roberts fővezéri kiküldése mentette meg.


Balfour javakorában levő, 54 éves erőteljes, munkabiró férfi s kinveztetése az angolok közt általános megelégedést keltett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Chamberlain, Balfour és Salisbury egy minisztertanácson Arthur Balfour Arthur Balfour brit miniszterelnök
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98