Dtum
Login with Facebookk
1915 | Július

A jól védett szoros

Ezernyolcszázháromban mikor Fulton Róbert először Napoleonnak, azután az angol admiralitásnak ajánlotta föl az általa föltalált tengeri aknát, alig gondolta volna valaki is, hogy száz néhány év mulva ez a kis szerszám uralkodni fog a végtelen vizek szabadságán. Ma, a tengeri háboru alig képzelhető el akna nélkül.

 

A németek ezzel támadnak, s ezzel védik tengerpartjaikat, s az angolok, akik ezt a fegyvert 1803-ban nem tartották – érthető üzleti szempontból – legálisnak, ma ezek ilyen fegyverrel szórják tele partvidékeit, hogy csak valahogyan megvédelmezhessék szirtes partjaikat a leselkedő és mindig résen lévő ellenségtől. Az védi meg ma a világhires Dardanellák szorosát az erőszakolt angol-francia-orosz támadással szemben. Két fő csoportja van a tengeri aknáknak.

 

Az „ütköző akna” és a „megfigyelő akna” csoportja. Az „ütköző akna” a szabad és a nyilt tengeren kerül elhelyezésre, s szerkezete abban áll, hogy a tetején lévő törékeny csapok, a beleütköző hajótest mechanikai hatása révén savat csurgatnak befelé az akna robbanó töltésébe, miáltal a töltés az explozióhoz vezet.

 

A megfigyelőakna azonban nem robban föl, ha a hajók beleütődnek, csak akkor, ha a robbanó töltését a partról, az ott elhelyezett elektromos kapcsolás gyujtja meg. Amig tehát az ütközőakna mindenféle hajót a levegőbe vet, amely beléje ütközik, a megfigyelőakna csak azokat a hajókat pusztitja el, amelyeket mi akarunk. Ebben a különbségben rejlik a kikötők és egyéb kisebb területek védelmének a jelentősége.

 

Mi csak általánosságban ismertetjük a kikötők és tengerszorosok védelmét, az olvasó ellenben a maga képzeteinek támogatására akár a Dardanellák szorosát, akár pedig azokat a kikötőket is maga elé képzelheti, amelyeket vagy közvetlenül, vagy csak leirásból ismer. A kikötő bejáratánál jól védett helyen, akár a föld szine alatt, vagy pedig erős páncéltorony alján van egy kis épület. Ebben az épületben pontos helyzetrajz mutatja meg, hogy a kikötőbejárat szélességében és hosszában a víz alatt, hol vannak az aknák.

 

A helyzetrajz egy kerek asztalra van kifeszitve, s azon, mondjuk piros pontok jelzik az aknák helyét. Minden egyes akna össze van kötve elektromos kábel segélyével a páncéltorony szobával, ahol az aknák minden egyes darabjának külön emelőkaros kezelője van. Ha ezt az emelőkart megmozgatják, s az elektromos gyujtás gombját megnyomják, a villamos szikra az akna belsejében meggyujtja a töltést, amely fölrobban. Azt pedig, hogy mikor kell az aknát robbanásig vinni, a camera obscura-szerkezet mutatja meg. A mai ujságolvasó közönség elég sokszor olvasta már a periscope nevet, azt a műszer elnevezést, amellyel a tengeralattjáró hajók irányitják futásukat, figyelik az előttük lévő tenger tükrét.

 

Ez a periscope-szerkezet tisztán látható ezen a mi rajzukon is. Könyökös cső, amelynek könyökén negyvenöt foku szög alatt egy vetitő tükör van elhelyezve. A cső külső nyilásán egy nagy fényerősségű lencse fogja föl az előtte lévő képet, ezt a vetitőtükör derékszög alatt átviszi a könyökcső belső szárába, ahol egy ujabb lencse ugyanabban a léptékben adja a képet az aknamező pontos térrajzára, ahol az aknák helyei piros pontokkal vannak megjelölve.

 

Abban a pillanatban tehát, amikor a camera obcura (sötét kamra) belsejében lévő aknamező helyzetrajzán a kivülről fölfogott kép segélyével egy ellenséges hajó képe jelenik meg, s a hajó elhalad valamelyik akna fölött, a villamos emelőkar villamos szikrát bocsájt a megfelelő aknába, ez fölrobban, s az ellenséges hajó a levegőbe repül. Képünk épp ilyen esetet örökit meg. A jobb sarokban igen jól látható a külső élet kicsinyitett rajza, amint ez a periscope segélyével rávetődik a camera nagy asztalára, s a kezelőtiszt éppen robbanáshoz vezet egy aknát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98