Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

A csúfság diadala

Érdekes néhány esetről ír egy angol folyóirat. A City egy gazdag kereskedője, ki néhány esztendővel ezelőtt halt meg, borzasztóan rút ember volt.

Hatvan évvel ezelőtt került Londonba és állás után látott. Hetekig járt és ajánlkozott mindenfelé – eredménytelenül, míg végre megtudta, hogy egy nagy czégnél kifutó-legényt keresnek. Erre az állásra azonban annyi jelenkező volt, hogy kevés reménynyel ment ajánlkozni.

 

Sokan voltak ott – mondja a kereskedő – a mégis azzal fordult hozzám a főnök :
- Elég csúnya vagy ahhoz, hogy becsületes légy! És felvett. Szorgalmas voltam, kitartottam húsz esztendeig becsülettel és – társa lettem a czégnek.


Az angol bíróság néhány esztendővel, - ugyancsak a rútságból kifolyólag – tárgyalt egy örökösödési pört. Dr. M. egy gazdag özvegyasszonyt kezelt s mikor az asszony meghalt, az orvosnak testálta egész vagyonát. Az örökösök megtámadták a végrendeletet és igazolták a gazdag özvegy levelében igazságukat. A levélben pedig körülbelül ez volt :

 

DR. M. rendkívűl rút ember, de kellemes azért, mert a férjem nem féltékeny rá.* A bíróság már a végrendeletet támadóknak javára akart ítélni, mikor az orvos ügyvédje utalt a végrendelkezés egyik pontjára, mely így hangzott :

 

Kárpótlásul azért a nyers modorért, amelylyel sokszor megbántottam Dr. M. –et, ki ilyen bánásmódot nem érdemelt, mert ő volt az egyetlen férfiu, kivel beszélnem szabadott!

Dr. M. rútságának köszönhette óriási vagyonát.


Egy gazdag angol örökösnő kimondotta, hogy csak olyan férfi lehet a férje, kitől a sors minden szépet megtagadott. Kikosarazott egy csomó gazdag és előkelő kérőt, aztán egy végtelenűl szegény ördögnek lett a felesége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98