Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Komolyan fenyegetődznek a külföldi vasutak a Máv nemzetközi kizárásával

A képviselőházban is szóvátették a súlyos nehézségeket, amelyek a devizahiány következtében az Államvasút nemzetközi relációját fenyegetik. Sok millió pengős tartozása van a Mávnak a külföldi vasutakkal szemben, amelynek idegen valutában való kiegyenlítése mai viszonyok között nem áll módunkban.

 

A külföldi hitelező vasutak viszont ragaszkodnak eredeti álláspontjukhoz és amikor a Máv egyik kitűnő pénzügyi vezető embere személyesen vette fel velük az érintkezést, csak annyi engedményre voltak hajlandók, hogy néhány hetes rövid halasztást adtak.

A Nemzeti Bank és a vasút vezetői, továbbá a kereskedelmi minisztérium illetékes faktorai szinte permanens tanácskozást tartottak a kérdésben, de a sok konferencia sem tudta elhárítani a külföldnek azt a fenyegetését, hogy további nemfizetés esetén kizárják az Államvasutat a nemzetközi forgalom kapcsolataiból.

A helyzet e pillanatban súlyos, de nem válságos. A nemzetközi relációból való kizárásra semmi körülmények között sem fog sor kerülni. A Máv ugyanis – minden ellenkező híradással szemben – abban a helyzetben van, hogy pengőben eleget tud tenni fizetési kötelezettségének. A nemzeti Bankban értesülésünk szerint olyan megoldás elfogadtatásán fáradoznak, amely csak részben von el nehéz valutát sovány készleteinkből, részben pedig pengőben és más, könnyebben megszerezhető devizában teszi lehetővé a teljesítést.

Senki előtt sem kétséges, hogy abban a pillanatban, amint a külföld ilyen lépést tenne Magyarország ellen, megakad a magyar export. De talán a mohó külföldi hitelezőkkel szemben, akiknek országai legfőbb okai fizetési képességünk megrendülésének, bizonyos represszáliákat is kilátásba lehetne helyezni, amelyek legalább a kizárás nemzetközi foganatosítása.

E pillanatban még igen komoly a helyzet. A kizárás elkerüléséért túl nagy áldozatot kíván a külföld, de véleményünk szerint az ilyen kizárási fenyegetésre a Máv igen súlyos represszáliákkal válaszolhatna, nem is szólva arról, hogy tudomásunk szerint a transzreformatórium joghatálya erre a kérdésre is kiterjed. Ha tehát a hitelező vasutak teljes kielégítésben részesülnének, joggal követelné rajtunk a többi hitelező is a pénzét. Vasuti körökben bíznak a Nemzeti Bank legújabb propozíciójának elfogadásában.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98