Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

A vasúti alkalmazottak eddig fel nem fedezett betegsége

Végre fényderült a rengeteg vasúti baleset okára. A legtöbb vasúti szerencsétlenség onnan ered, hogy a mozdonyvezetők, valamint a külső szolgálatot teljesítő vasúti hivatalnokok éjszakának idején vagy ködös időben a különféle színű jeleket összetévesztik, vagyis az úgynevezett szinvakság miatt fel nem ismerik, mely látási fogyatkozás leginkább a vasúti alkalmazottaknál szokott előfordúlni.

Az amerikai vasútakon a személy- és villámvonatok sokkal nagyobb gyorsasággal járnak, mint az eurőpai vasútakon. Mindazonáltal a vasúti balesetek száma Amerikában sokkal csekélyebb, mint Európában, a mi azért van mivel az amerikai vasúttársulatok a szinvakság következményeinek elkerülése végett egy nagyon czélszerű intézkedést léptettek életbe.

A new-yorki központi vasút több ezer kilométerre terjedtek, hetenként egy különvonaton, e czélra berendezett kocsin nehány szemorvost küld ki, a kik a vonal valamennyi állomásán, úgy vonatkísérő személyzet, valamint a külső szolgálatot teljesítő hivatalnokok szemeit alaposan megvizsgálják.

A színvakságban szenvedő ember nem képes példáúl egy többszinű gombolyagból egy megjelőlt színű fonalat megkülönböztetni. Épen úgy a piros színű jelző lámpást sötétben zöldnek nézik, s a jelző kézi lobogók szineit, melyeket a vonatkísérő személyzet használni szokott, épenséggel nem tudják megkülönböztetni.

Pedig a vasúti balesetek legnagyobb része a jelző lámpák és lobogók szineinek fel nem ismeréséből ered. A színvakságban szenvedő alkalmazottakat nem bocsájtják ugyan el, de a vasúti szolgálat oly ágaiba helyezik át, a hol ezen hibájuk bajt nem okozhat.

Hosszú évek során a színvakságból eredt balesetek okát az illető alkalmazottak hanyagságának tulajdonították és a vasúti társúlatok által kártérítés czímén fizetett összegek évenként milliókra rúgtak; míg végre az annapoliszi szerencsétlenség után, melyben harmadfélszáz ember vesztette életét, a Grest New-York vasút főorvosa, dr. Curter, kétségtelenül bebizonyította, hogy a szerencsétlenül járt vonat mozdonyvezetője színvakságban szenvedvén, az *állj*-t jelező piros

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98