Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Az elégetett gyorsvonat

A magyar-román határnál, Román-Palotánál történt szőrnyű vasúti szerencsétlenség áldozatainak számát még most sem tudni bizonyosan. A hivatalos jelentések szerint a két vonaton 34 személy volt és pedig 18 vasúti alkalmazott és 16 utas, mindannyian románok.

Meghalt 9 ember és pedig hét alkalmazott és két utas, nevezetesen egy szabadságon levő vasúti hivatalnok és a hálókocsitársaság egyik ellenőrének a gyermeke. Megsebesűlt 16 személy, de mindannyian gyógyuló félben van. Csak egy ember, a vonat vezetője, szenvedett sulyos sérülést, a többiek sérülése könnyű természetű.

A szerencsétlenség okát most már kiderítették. A petróleumos vonat kátránynyal volt fütve és ettől gyuladt meg az egész vonat, az összeütközés pedig elkerülhetetlen volt, mert a petróleumos vonaton csak két kézi fék volt és az is elromlott.

A mozdonyvezető a palotai állomáson két fékező kocsit kért, de ilyen nem volt ott. A szerencsétlenség perczében az ellengőz sem használt. Erre a mozdonyvezető és a fűtő leugrottak. Ennek következtében a mozdonyvezető nyomorékká lett, a fűtő szörnyet halt.

A gyorsvonaton egy postakocsi elégett. Mintegy félmillió frank értékű postai küldemény égett oda. Az utasok elégett holmijának az értékét két millióra lehet becsülni.

A mi az áldozatok számát illeti, be van bizonyítva, hogy Bukarestben negyven jegyet, Crajpovában huszonnégy jegyet adtak ki a gyorsvonatra, tehát hatvannégy utas lehetett a gyorsvonaton. Ezek közül 16-18 habár megsebesűlve, de megmenekült, tehát az áldozatok számát több mint negyvenre lehet tenni.

Eddig husz holttestet ástak ki a romokból, a többit valószinüleg nem is lehet már megtalálni, mert porrá égtek. Találtak egy asszonynak csonka holttestét, szorító karjában egy gyermek feje, mintha odanőtt volna. Valószinű, hogy egy magyar nő is volt a szerencsétlenűl jártak között, mert egy szénné égett nőnél egy kis arany medaliont találtak, magyar írással:* Könyörögjél értünk Szűz Mária*.

Másik magyar áldozat Schwarcz, a hálókocsi ellenőre, ki ezelőtt Temesvárott szolgált mint tüzérhadnagy, de a katonai szolgálatból kilépett. Argyelán Mihály torontáli birtokost és lókereskedőt is az áldozatok közt említették, de Argyelán Bukarestben erről a vonatről lekésett. Már indulóban volt a vonat, Argyelán dühösen kifakadt és kártérítési pörrel fenyegetőzött.


Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98