Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

A telefon ellen

A budapesti telefon azóta, hogy az állam kezeibe vette, sokkal rosszabb, mint előbb volt. Az uj előfizetők hónapokon keresztül nem jutnak bekapcsoláshoz.

 

Nem hirlapi polémiákba való bocsátkozás szükséges itt, hanem erélyes intézkedés. Ami az interurban telefont illeti, jó volna annak hálózatába minél előbb belevonni a hajózás szempontjából fontosabb vidéki városokat.

 

Kivánatos volna az is, hogy a telefon használatát illetőleg a hazai sajtónak bizonyos kedvezmény nyujtassék. De ha ez nem is lehetséges, legalább több vonalt kellene e czélra igénybe vehetővé tenni. A bécsi telefon sokkal jobban és pontosabban működik, mint a budapesti.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Akik a telefon ügyét fölkarolták
Kántor Judit

Úgy tűnik, a budapesti telefonhálózat állami kézbe kerülése nem használt a szolgáltatás minőségének. Ez, amint a cikkből is kitűnik, főleg a szabadelvű párt képviselőit aggasztotta.


Gajári Ödön elsősorban a sajtó szempontjait tartotta szem előtt. Ő ebben az időben a „Nemzet” és a „Pester Lloyd” cikkírójaként működött, bár a politikában és a közéletben is aktívan szerepet vállalt. Az 1876. évi árvizek után intenzíven bekapcsolódott a kármentesítésbe és a megelőzés munkálataiba. Ezen kívül elsősorban a vidék és a vidéken élők érdekeit tartotta szem előtt, erről szóltak röpiratai is ebben az időben. Dunapataj országgyűlési képviselőjeként is több közhasznú egyesület alapítója és tisztségviselője lett.


Hegedüs Sándor felszólalásában a postadíjak tervezett emelése ellen szólt. Ő jogász-újságírként és országgyűlési képviselőként elsősorban ebben a témában volt érdekelt, hiszen ekkoriban a pénzügyi bizottságban tevékenykedett. 1901-ben már 22 éve előadója volt a költségvetési javaslatoknak, tudósként és újságíróként is főleg a költségvetés ügyei foglalkoztatták, pl. „Az önkormányzat és pénzügye” című könyvében.


Gyurkovics György országgyűlési képviselősége mellett elsősorban katona volt. A vezérkarnál töltött szolgálati ideje alatt gyakran utazott s 1901-ben újságíróként is élénk levelezést folytatott külföldi barátaival, ismerőseivel. Ő a pénzügyi bizottság tagjaként emelt szót az interurbán-hálózat fejlesztése mellett.


Báró Dániel Ernő kereskedelemügyi miniszterként döntött a felvetett kérdésekben. Ekkor már hatodik éve töltötte be ezt a tisztséget, s egyéb tevékenységei révén szintén érdekelt volt a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésében és az ügyek lebonyolításának megkönnyítésében. Igazgatósági tagja több vasút-társaságnak, illetve közhasznú egyesületnek. A millenniumi kiállítás országos bizottságának elnökeként kapta örökös bárói rangját, valamint a valóságos belső titkos tanácsosi méltóságot.

 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A bécsi Lehrer SV hokkicsapata Budapesten A bécsi Lehrer SV hokkicsapata Budapesten
A Magyar Hockey Club kombinált csapatának a Wiener Lehrer Soortverein...
Eötvös Loránd kitüntetése Eötvös Loránd kitüntetése
A magyar tudományos világ osztatlan tetszéssel és megelégedéssel...
Kilián és Hidvéghy első összecsapása gyorskorcsolyázóink vasárnapi versenyén Kilián és Hidvéghy első összecsapása gyorskorcsolyázóink vasárnapi...
A BKE-ben megindult a sportélet, az elmúlt vasárnap műkorcsolyázó...
Német kereskedőből orosz szent
Szebova mellett, északi Oroszországban van Ustjny régi orosz város....
Az uj választásokat a hat év előtti törvény alapján tartják meg Az uj választásokat a hat év előtti törvény alapján tartják...
A képviselőház ma folytatja a kultusztárca költségvetésének vitáját,...
Brüll Alfréd Konstantinápolyban Brüll Alfréd Konstantinápolyban
Brüll Alfréd, az MTK elnöke, aki eddig mint a Magyar Vörös Kereszt...
 A dohányzásról A dohányzásról
Hogy a dohányzás hasznos-e vagy ártalmas, arról a legjelesebb orvosok...
Minőségi termelést sürgetett a nyíregyházi dohánytermelők nagygyűlése Minőségi termelést sürgetett a nyíregyházi dohánytermelők...
A Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara és a Szabolcsvármegyei Gazdasági...
Elfogták a munkatáborosok szélhámosát Elfogták a munkatáborosok szélhámosát
Elfogták a munkatáborosok szélhámosát, aki mint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98