Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

A telefon ellen

A budapesti telefon azóta, hogy az állam kezeibe vette, sokkal rosszabb, mint előbb volt. Az uj előfizetők hónapokon keresztül nem jutnak bekapcsoláshoz.

 

Nem hirlapi polémiákba való bocsátkozás szükséges itt, hanem erélyes intézkedés. Ami az interurban telefont illeti, jó volna annak hálózatába minél előbb belevonni a hajózás szempontjából fontosabb vidéki városokat.

 

Kivánatos volna az is, hogy a telefon használatát illetőleg a hazai sajtónak bizonyos kedvezmény nyujtassék. De ha ez nem is lehetséges, legalább több vonalt kellene e czélra igénybe vehetővé tenni. A bécsi telefon sokkal jobban és pontosabban működik, mint a budapesti.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Akik a telefon ügyét fölkarolták
Kántor Judit

Úgy tűnik, a budapesti telefonhálózat állami kézbe kerülése nem használt a szolgáltatás minőségének. Ez, amint a cikkből is kitűnik, főleg a szabadelvű párt képviselőit aggasztotta.


Gajári Ödön elsősorban a sajtó szempontjait tartotta szem előtt. Ő ebben az időben a „Nemzet” és a „Pester Lloyd” cikkírójaként működött, bár a politikában és a közéletben is aktívan szerepet vállalt. Az 1876. évi árvizek után intenzíven bekapcsolódott a kármentesítésbe és a megelőzés munkálataiba. Ezen kívül elsősorban a vidék és a vidéken élők érdekeit tartotta szem előtt, erről szóltak röpiratai is ebben az időben. Dunapataj országgyűlési képviselőjeként is több közhasznú egyesület alapítója és tisztségviselője lett.


Hegedüs Sándor felszólalásában a postadíjak tervezett emelése ellen szólt. Ő jogász-újságírként és országgyűlési képviselőként elsősorban ebben a témában volt érdekelt, hiszen ekkoriban a pénzügyi bizottságban tevékenykedett. 1901-ben már 22 éve előadója volt a költségvetési javaslatoknak, tudósként és újságíróként is főleg a költségvetés ügyei foglalkoztatták, pl. „Az önkormányzat és pénzügye” című könyvében.


Gyurkovics György országgyűlési képviselősége mellett elsősorban katona volt. A vezérkarnál töltött szolgálati ideje alatt gyakran utazott s 1901-ben újságíróként is élénk levelezést folytatott külföldi barátaival, ismerőseivel. Ő a pénzügyi bizottság tagjaként emelt szót az interurbán-hálózat fejlesztése mellett.


Báró Dániel Ernő kereskedelemügyi miniszterként döntött a felvetett kérdésekben. Ekkor már hatodik éve töltötte be ezt a tisztséget, s egyéb tevékenységei révén szintén érdekelt volt a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésében és az ügyek lebonyolításának megkönnyítésében. Igazgatósági tagja több vasút-társaságnak, illetve közhasznú egyesületnek. A millenniumi kiállítás országos bizottságának elnökeként kapta örökös bárói rangját, valamint a valóságos belső titkos tanácsosi méltóságot.

 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Sztrache főügyész kijelenti, hogy a politikai kérdéseket nem lehet kizárni a frankügy főtárgyalási anyagából Sztrache főügyész kijelenti, hogy a politikai kérdéseket nem lehet...
A frankhamisítás ügyének pénteken kezdődő főtárgyalásával...
A vasárnapi választások eredményei A vasárnapi választások eredményei
Az este 10 órakor befutott jelentések szerint a döntésre került 141...
Ejtőernyő Ejtőernyő
Ritka, érdekes felvétel. Az 1500 méter magasságban tovasuhanó...
Ausztria – Magyarország 3:2 (1:1) Ausztria – Magyarország 3:2 (1:1)
A verőfényes föltűnő meleg októberi vasárnapon valóságos divatrevü...
Az Agrária erőtakarmánygyár rt. viharos közgyülése Az Agrária erőtakarmánygyár rt. viharos közgyülése
Az Agrária erőtakarmánygyár rt. junius 28-án közgyülést tartott,...
Nehéz órák… Nehéz órák…
Kállay pénzügyminiszter hazaérkezett londoni útjáról s a...
Aranyrudakat találtak Ódry Árpád örökösei egy nagy bank széfjében Aranyrudakat találtak Ódry Árpád örökösei egy nagy bank...
Pesti művészkörökben most sokat beszélnek arról a kavarodásról, amely...
Felszabadult a belföldi pénzforgalom Felszabadult a belföldi pénzforgalom
Miután az ötmillió fontos kölcsönt a kormány megkapta és igy a...
Az atyai ház Az atyai ház
Íróinkat, ha valami magasabbrendűt, a szórakoztatás igénye fölé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98