Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

Egy mellszobor története

Egy mellszobor története

A szobrászok gyakorlatában nem ritkaság, hogy valaki beküld egy fényképet és a fénykép után rendeli meg a szobrot, sőt még a napját is megszabja, hogy mikorra kell kész lennie. Pedig még a vargától sem várjuk, hogy mértékvétel nélkül készítse el a csizmát; oda kell neki adnunk a lábunkat, hogy minden oldalról mértéket vegyen róla.


Ez jutott eszembe, mikor azon feladat előtt állottam, hogy mellszobrot csináljak Mikszáth Kálmánról, Mikszáth Kálmán nélkűl. A kitűnő iró nyilván abban a véleményben volt, hogy mit ő megtehet, az én tőlem is kitelik.

 

Ő leül iróasztala mellé, vagy kényelmesen elterül a pamlagon, vagy föl s alá sétál szobjában és ezalatt egyre-másra születnek meg legváltozatosabb, de mindig élethű alakjai.

 

Hiába erősítgettem, hogy én így nem tudok képmást alkotni. Ha szoborban kivánja magát látni, akkor le kell telepednie velem szemben s nyugton maradnia bizonyos ideig.

 

De lehetetlen volt Mikszáthot erről meggyőzöm s makacsúl vonakodott „ülni”. Járt föl és le, vagy épenséggel eltűnt szem elől, hogy a szomszéd szobában fiait keresse föl. Szóval épen csak a helyén nem akart maradni, mikor mintáznom kellett volna.


Beláttam, hogy hasztalan minden küzdelem. Elkértem a Mikszáth fényképét s azután elkezdtem dolgozni. Néhány nap múlva annyira jutottam, hogy a mellszobrot hasonlónak kezdték találni.

 

Egy nap odajött egy író és költő. Megnézte a szobrot köröskörül s legfelsőbb megelégedettségét fejezte ki. Csupán az ellen tett kifogást, hogy a fej kissé túlságosan nagy.

 

Másnap jött a borbély. Ez is megtekintette művemet. „No, mit szól hozzá?” – kérdezte tőle Mikszáth. „A többi megjárja, - szólt a hajművész, - csak a bajusza volna rendesebb és jobbn kikenve.” Már vártam, hogy mikor jön a szabó, a ki szintén némileg kolléga, mert ő is megbízóinak testalkata után alkotja meg műveit.


Sokáig nem ment ki a fejemből, hogyan mondhat véleményt egy iró ember, egy költő, olyan szoborról, a mely még a készülés első fokozatán van. Mintha én odamennék ő hozzá, a mikor egy költemény alapeszméjét papirosra vetette s birálni kezdeném a rímeket, a sorokat, a szerkezetet, sőt a betűket, hogy itt, meg ott hiányzik a pont az i betűről, vagy épen azt vizsgálgatnám, hogy a papiros és a betűk elég nagyok-e! A szabón se csodálkoztam volna, ha eljön és a kabátkészítés szempontjából birál.


Szerencsére szabó nem jött. Ellenben jött Strobl mester, tanárom, hogy segitségemre legyen. És csakugyan sikerrel lépett közbe. Először ő is megbirálta a művet és – a fenti költő ellenére – a fejét nagyobbnak kivánta. Így is történt. Ő maga vitte véghez a módosítást.

 

Teljes egy óráig szót fogadott neki Mikszáth. Elhitte most már, hogy máskép nem lehet. Így aztán jól indult a dolog tovább. A mit az alatt az egy óra alatt ellestem Mikszáthtól, azon a nyomon haladva, most már hamarosan befejeztem munkámat annyira, hogy gipszbe lehetett önteni.

 

De nem lett az, a minek óhajtottam. El kellett térnem az eredeti tervtől, hogy a humorista Mikszáthot ábrázoljam. A könnyebb végét kellett fogni a dolognak. Egyszerű képmást készítettem Mikszáthról, olyant, a minőik itt rendesen készűlnek.


A kép ily alakban is megnyerte azok tetszését, a kik látták. Részben magam is meg vagyok vele elégedve. S azzal a meggyőződéssel búcsúztam el tőle és akaratos gazdájától, hogy Mikszáth jó iró, de rosz modell.

 

Mindazonáltal jól esik most, a sok bajjal megalkotott szobor befejeztével, visszagondolom a nála töltött órákra és örülök, hogy mellszobra az én kezem alól kerűlt ki.


Enlund-Sailo Alpo

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98