Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

Egy mellszobor története

Egy mellszobor története

A szobrászok gyakorlatában nem ritkaság, hogy valaki beküld egy fényképet és a fénykép után rendeli meg a szobrot, sőt még a napját is megszabja, hogy mikorra kell kész lennie. Pedig még a vargától sem várjuk, hogy mértékvétel nélkül készítse el a csizmát; oda kell neki adnunk a lábunkat, hogy minden oldalról mértéket vegyen róla.


Ez jutott eszembe, mikor azon feladat előtt állottam, hogy mellszobrot csináljak Mikszáth Kálmánról, Mikszáth Kálmán nélkűl. A kitűnő iró nyilván abban a véleményben volt, hogy mit ő megtehet, az én tőlem is kitelik.

 

Ő leül iróasztala mellé, vagy kényelmesen elterül a pamlagon, vagy föl s alá sétál szobjában és ezalatt egyre-másra születnek meg legváltozatosabb, de mindig élethű alakjai.

 

Hiába erősítgettem, hogy én így nem tudok képmást alkotni. Ha szoborban kivánja magát látni, akkor le kell telepednie velem szemben s nyugton maradnia bizonyos ideig.

 

De lehetetlen volt Mikszáthot erről meggyőzöm s makacsúl vonakodott „ülni”. Járt föl és le, vagy épenséggel eltűnt szem elől, hogy a szomszéd szobában fiait keresse föl. Szóval épen csak a helyén nem akart maradni, mikor mintáznom kellett volna.


Beláttam, hogy hasztalan minden küzdelem. Elkértem a Mikszáth fényképét s azután elkezdtem dolgozni. Néhány nap múlva annyira jutottam, hogy a mellszobrot hasonlónak kezdték találni.

 

Egy nap odajött egy író és költő. Megnézte a szobrot köröskörül s legfelsőbb megelégedettségét fejezte ki. Csupán az ellen tett kifogást, hogy a fej kissé túlságosan nagy.

 

Másnap jött a borbély. Ez is megtekintette művemet. „No, mit szól hozzá?” – kérdezte tőle Mikszáth. „A többi megjárja, - szólt a hajművész, - csak a bajusza volna rendesebb és jobbn kikenve.” Már vártam, hogy mikor jön a szabó, a ki szintén némileg kolléga, mert ő is megbízóinak testalkata után alkotja meg műveit.


Sokáig nem ment ki a fejemből, hogyan mondhat véleményt egy iró ember, egy költő, olyan szoborról, a mely még a készülés első fokozatán van. Mintha én odamennék ő hozzá, a mikor egy költemény alapeszméjét papirosra vetette s birálni kezdeném a rímeket, a sorokat, a szerkezetet, sőt a betűket, hogy itt, meg ott hiányzik a pont az i betűről, vagy épen azt vizsgálgatnám, hogy a papiros és a betűk elég nagyok-e! A szabón se csodálkoztam volna, ha eljön és a kabátkészítés szempontjából birál.


Szerencsére szabó nem jött. Ellenben jött Strobl mester, tanárom, hogy segitségemre legyen. És csakugyan sikerrel lépett közbe. Először ő is megbirálta a művet és – a fenti költő ellenére – a fejét nagyobbnak kivánta. Így is történt. Ő maga vitte véghez a módosítást.

 

Teljes egy óráig szót fogadott neki Mikszáth. Elhitte most már, hogy máskép nem lehet. Így aztán jól indult a dolog tovább. A mit az alatt az egy óra alatt ellestem Mikszáthtól, azon a nyomon haladva, most már hamarosan befejeztem munkámat annyira, hogy gipszbe lehetett önteni.

 

De nem lett az, a minek óhajtottam. El kellett térnem az eredeti tervtől, hogy a humorista Mikszáthot ábrázoljam. A könnyebb végét kellett fogni a dolognak. Egyszerű képmást készítettem Mikszáthról, olyant, a minőik itt rendesen készűlnek.


A kép ily alakban is megnyerte azok tetszését, a kik látták. Részben magam is meg vagyok vele elégedve. S azzal a meggyőződéssel búcsúztam el tőle és akaratos gazdájától, hogy Mikszáth jó iró, de rosz modell.

 

Mindazonáltal jól esik most, a sok bajjal megalkotott szobor befejeztével, visszagondolom a nála töltött órákra és örülök, hogy mellszobra az én kezem alól kerűlt ki.


Enlund-Sailo Alpo

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Életmentő puska Életmentő puska
Ha egy tengerjáró hajót komoly baleset ér és menekülésre nincs már...
A gyáriparosok irredentája A gyáriparosok irredentája
A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége tegnap délelőtt tartotta...
Győr három bajnokságot nyert az esztergomi jubiláris regattán Győr három bajnokságot nyert az esztergomi jubiláris regattán
Vasárnap délelőtt tartotta az Esztergomi Hajós Egylet 25 éves...
Befutottak az első gőzösök Triesztbe a Magyarországnak szóló UNRRA-küldeménnyel Befutottak az első gőzösök Triesztbe a Magyarországnak szóló...
Értesülésünk szerint az elmúlt napokban a trieszti kikötőbe befutott...
Uj élet felé! Uj élet felé!
A kommunizmus letörése után Budapestet az erdélyi román csapatok...
Az orvostudomány egyik legújabb fegyvere az elektromosság, a diathermia Az orvostudomány egyik legújabb fegyvere az elektromosság, a...
A szaggatott - orvosi nyelven: farádos - áramot gyenge vagy béna...
Megvizsgálják az utipodgyászokat Megvizsgálják az utipodgyászokat
A magyar királyi államvasutak igazgatósága értesíti az utazó...
A világnyelv A világnyelv
A mai német nyelvtudósok egyik legkiválóbbika, Kleinpaul Rudolf...
Kegyelmet kapott a felségsértésért tavaly 12 évi fegyházra ítélt Mészáros László, aki el akarta szakítani Baranyát Magyarországtól Kegyelmet kapott a felségsértésért tavaly 12 évi fegyházra ítélt...
A pécsi szerb megszállás után indult politikai pörök egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98