Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

Az aquincumi ásatások

A magyar fővárosnak ősrégi és oly érdekes multja, az ó-budai Aquincum évről évre szebben bontakozik ki romjaiból. Dr. Kuzsinszky Bálint egyetemi tanár régiségtudósunk vezetésével az idén is folytatják az ásatásokat.

 

Mind több római emlék, szobor, faragott kő, edény, fegyver és használati tárgy kerül ki a földből. Tekintettel a leletek fölhalmozódására, közelebb kibővítik az aquincumi muzeumot, melyet tanulók és külföldi érdeklődők nagy számmal látogatnak.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Az aquincumi kutatás és múzeum története 1902-ig
Kántor Judit

A történet 1778-ban kezdődött, amikor egy óbudai szőlősgazda veremásás közben római padlófűtés (hypocaustum) maradványokra lelt, szerepüket és eredetüket Schönvisner István egyetemi könyvtáros ismerte fel, s azonosította Aquincum városával. Nyolc évvel később, 1796-ban a belvárosi piarista rendház udvarán előkerültek Contra Aquincum erődjének első romjai.


1815-ben Göttersdorfer Jakab a Rákos-patak torkolatánál fekvő földje szántása közben római falakra (Transaquincum romjaira) talált. Öt évvel később az uralkodó atyja is megszemlélte a romokat, majd kinyilvánította: "Íme itt a magyar Pompeji és Herculaneum!" A huszas évektől az óbudai prefektus "kutatást" végzett a Papföldön (a jelenlegi Aquincumi Múzeum területén) feltárva, majd visszatemetve a nagy közfürdő romjait.


Az 1860-as években Zsigmondy Gusztáv felméréseket készített a transaquincumi erőd, illetve a mai Óbudai szigeten elterülő "thermák" (a helytartói palota fürdőszárnya) látható maradványairól, 1867-ben pedig Rómer Flóris szervezésében Párizsi Világkiállításon a magyar pavilon régészeti kiállításában már szerepeltek aquincumi leletek.


1869-ben Rudolf trónörökös, majd 1876-ban a 8. Nemzetközi Embertani és Régészeti Kongresszus meglátogatta Aquincum romjait. Kétévvel később Budapest Főváros tanácsa határozatot hozott az Óbudán még felszínen látható romok védelmében.


1880-ban hattagú bizottság alakult, hogy kijelölje a rendszeres feltárások helyszínét és megkezdődtek a feltárások Torma Károly, Hampel József és Gömöri Havas Sándor vezetésével.
1881ben Torma feltárta a polgárvárosi amfiteátrum teljes felületét és négy évvel később az Országos Kiállításon az aquincumi ásatások leletei is bemutatásra kerülhettek.



1888-ban Kuzsinszky Bálint bekapcsolódott a munkálatokba, később át is vette Tormától az ásatások irányítását.


1889-ben két jelentős esemény is történt: megjelent a Budapest Régiségei évkönyv első száma és megnyílt az első aquincumi kiállítás a Krempl-malomban.


1894. május 10.én az Aquincumi Múzeum kiállítóépülete megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, 1896-ban pedig a Millenium alkalmából, és az eddigi hely szűkössége miatt a múzeumépületet két szárnnyal bővítik ki, ez az alapterület máig nem változott.


1902-ben megépült a múzeumépület mögötti kőtár is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98