Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1915 | Szeptember

Robban az akna

Kevés olyan mozzanat van ebben a világháboruban, amely jelentőség dolgában előkelőbb helyet foglalhatna el, mint az akna. E háboru folyamán száz és száz ellenséges hajó futott a németek által elhelyezett aknákra, s egyetlenegy sem kerülte el a biztos pusztulást.

 

Éppen ugy, ahogyan a tengeri aknákat akként helyezik el, hogy vagy az ütődésre robbannak föl, vagy pedig villamos áram utján vezetik azokat robbanáshoz, ha az ellenséges hajó éppen fölötte halad el, a szárazföldi aknákat is kétféle módon alkalmazzák: Vagy ugy, hogy a megvédendő területet minden egyes hozzáférés lehetőségén állandó, érintkezésre robbanó aknával szerelünk föl, vagy pedig ugy, hogy az aknákat elhelyezzük ugyan, de elektromos áramunk segélyével csak akkor robbantjuk föl, ha megfigyelőink jelentése szerint ellenség halad keresztül fölötte.

 

Várterületek külső védelmi vonalain, drótsövények mögött, általában az erődök felé vezető utlehetőségeken, az uttest alatt, észrevétlenül fekszenek az aknák. Az ellenség elfoglalva valemely legkülsőbb védelmi vonalat, átvágta a legelső drótsövény akadályt, azt hiszi, hogy az előtte fekvő látszólag szabad területen, most már csak a következő erőd fegyvertüze ellen kell védekeznie. Pedig ekkor kerülnek alkalmazásra a szárazföldi aknák, amelyek ott és akkor robbannak föl, amikor az ellenség nem is várja, ahonnan nem reméli.

 

Igy volt ez a mi Przemysi várunk legelső ostrománál, amikor az oroszok borzalmas veszteséget szenvedtek az ugynevezett aknamezőn. Utakat, amelyeket nem lehet erődökkel megvédelni ugy tesznek az ellenség számára hasznavehetetlenné, hogy a hidakat aknázzák alá. A híd tartójának megterhelése lenyomja az aknafődöt, s ez hozza robbanásba az aknát. Igen természetes, hogy az aknák robbantását az elektromosság segélyével ugy lehet irányitani, hogy akkor, mikor a magunk csapatai mennek át az aknával védett területen, az aknasorok érzéketlenek.

 

Ezeken az aknákon kívül ujabban olyan szárazföldi aknáink is vannak, amelyeket valamely alkalmas hajitószerkezetből kisebb távolságra az előtörő ellenség elé dobnak. Ezek a földet érve fölrobbannak, s az oroszok tudják, hogy milyen borzalmas hatásuak. A szárazföldi akna ugyanaz az összetételü, mint a tengeri akna. A teteje, az érintkezési felülete azonban a helyzet szerint más és más.

 

Van csucsokban, lapokban, gömbben végződő aknafej is. Az árkász csapatok külön aknavetés, aknaelhelyezés, aknaszedés tudományára is be vannak oktatva. Veszedelmes fegyver avatatlan kézben, de veszedelmes avatott kezekben az ellenségre is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szárazföldi akna képe a robbanás pillanatában A robbanó tengeri akna képe
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Marathoni verseny Marathoni verseny
Különös marathoni versenyt rendeztek Amerikában. A különösség abban...
Csavargók és közveszélyes munkakerülők a budai hegyvidék barlangjaiban Csavargók és közveszélyes munkakerülők a budai hegyvidék...
Közös razziát tartott a rendőrség és a csendőrség a remetei...
Miért drága a cipő? Miért drága a cipő?
A Magyar Országos Lábbeli Készitő Iparosok Országos Szövetsége...
Az uj Campanile Az uj Campanile
A kik régebben Velenczében megfordultak, emlékezhetnek a Szent...
Zala György (1858-1937) Zala György (1858-1937)
Zala György, aki hetvenkilenc éves korában meghalt, egyike volt a...
A Fővárosi K. E. nemzetközi versenye A Fővárosi K. E. nemzetközi versenye
Két napra terjedő programmal, szombaton és vasárnap bonyolította le...
Bombycilla-invázió Magyarországon Bombycilla-invázió Magyarországon
A messzi Észak csonttollú madarainak békés vonulásáról és téli...
Neurath német külügyminiszter vasárnap két óra hosszat tanácskozott Kánya külügyminiszterrel Neurath német külügyminiszter vasárnap két óra hosszat tanácskozott...
A hosszas és kimerítő beszélgetés magyarázata, hogy Magyarország és...
Seyss-Inquart: Hollandiában nincs munkanélküli Seyss-Inquart: Hollandiában nincs munkanélküli
Seyss-Inquart birodalmi miniszter, a holland területek birodalmi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98