Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

Hírek Andrée-ről

Az éjszaki sark felkutatására léghajóval indúlt el Andrée svéd tudós két társával. Többé semmi biztos hír nem érkezett róluk. Most egy new-yorki lap julius 5-iki kelettel tudósítást közöl Winnipegből (Manitoba) és ez Andrée haláláról beszél el részleteket.


Farrier Richad lelkész hozta oda azt a tudósítást, hogy Andrée-t és társait, Strindberget és Frankelt, vad eszkimók megölték és megcsonkitották. Farrier anglikán lelkész egyházkerületéhez tartozik Port Churchill, a Hudson-öböl társaság legéjszakibb állomása.

 

A bátor svéd utazó tudományos műszerei és egyéb hagyatéka nemsokára Winnipegbe érkeznek. Andrée egyes holmijait május első hetében vitték Port Churchillbe. Eszkimók akadtak a tárgyakra és elhozták Farriernek. Port Churchilltől 2-300 angolmérföldre éjszakra Andrée és társai elhagyták a léghajójukat, hogy vadászszanak. Egy arra menő eszkimó csoport a lövéseket támadási szándéknak vette és nyilazni kezdett.

 

Andrée és társai jból lőttek és a harcz azzal végződött, hogy a három svéd elesett. Az eszkimók a holttesteket darabokra vagdalták és ott hagyták a jégmezőn, a mint az a Port Churchilltóléjszakra lakó eszkimóknál szokás. Farrier kijelenti, hogy a harcz szinhelyén talált tudományos műszerek kétségen kívül Andrée tulajdonából valók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98