Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

A hónap rövidhíreiből

Az olasz tyúk

Külső formában a mi parlaginkhoz hasonlít a hatalmas tarajú olasz tyúk, de sokkal jobb tojó hírében áll. Egy év alatt 140-160 igen szép, erős (de fehér) héjjú tojást is rak. Roppant eleven, állandóan keresgélő tyukocska. Tágas gazdasági udvar, szérűskert, gyümölcsös stb. az olasz tyúk igazi tanyája, hol maga is megkeresi eleségét és egész nyáron egy szem eleséget se kíván a zsákból. Hústermelésre persze kevésbé megfelelő, mert apró testével csak kicsi pecsenyét szolgáltat. Nálunk is sokan tenyésztik s akiknek tisztán tojástermelés a célja, azt kitűnő anyagot talál az olasz tyúkban. Ismerünk fogolyszinű, fehér, fekete, kendermagos és sárgaszinű olaszokat. A kép fogolyszinűt ábrázol. 


Németország dolgozik 

– Németország, ahol lassankint teljesen elcsitulnak a politikai háborgások, lassan, de kitartóan dolgozik az ujjáépités nagy munkáján. A gyárak, amennyire a nyersanyag és szénkészlet megengedi, állandóan üzemben vannak és már nemcsak a szükséges pótlásokat fedezik, hanem ujra megkezdődött az exportálás is. 

– Nyersanyag készleteket ez idő szerint leginkább csak Amerikából kapnak, főleg vasat és gyapjut, amelyért kész texilárut és gépeket, azonkivül vegyi produktumokat szállitanak. A kormány szigoruan ellenőrzi azt, hogy csak olyan áruk kerülhessenek feldolgozás alá, amelyek elsősorban a közszükséglet kielégitésére valók és az államérdek szolgálatában állanak. 


A kisbérleteket egy évre meghosszabbították

A kormány október 2-án rendeletet adott ki, mely szerint a bérbeadó, ha a bérlet 20 kataszteri holdnál nem nagyobb mezőgazdaságilag művelt földbirtokra vonatkozik, köteles a bérlő kívánságára a haszonbérletet további egy esztendőre meghosszabbítani. Vonatkozik ez a rendelet az idei termés betakarításával már lejárt vagy még ezután, de legkésőbb a jövő évi március végéig lejáró haszonbérletekre, feltéve, hogy az eddigi bérlő még gazdálkodik.

Ha azonban a bérbeadó a haszonbérletet már másnak adta időközben, akkor a régi haszonbérlő kívánságára a régi és az uj haszonbérlő között a bérletet meg kell felezni. Az új bérlő a megosztás miatt a bérlettől elállhat. Ebben az esetben a régi bérlő tartja meg a bérletet az új haszonbér fejében. 

A kisbérlet ilyen meghosszabbításáról csak akkor lehet szó, ha a régi kisbérlő hadirokkant, hadiözvegy, hadiárva vagy földmíves. Ha a bérbeadó ezen rendelet folytán nem hajlandó a régi kisbérlőnek kívánságát teljesíteni, a kellő intézkedések megtétele végett a községi előljáróságokhoz kell fordulni, melynek határozata ellen 8 napon belül fellebbezésnek van helye a főszolgabiróhoz. 


Az alhaszonbérletek bére

A kormány október 2-iki rendelete folytán a haszonbérlő továbbra is csak 10%-kal többet követelhet az alhaszonbérletek után, mint amekkora a haszonbér. Ha a bérlő többet fizetett, akkor albérlő az alhaszonbér megfelelő mérséklését követelheti. Ha az erre vonatkozó egyezség nem sikerül, az alhaszonbér mérséklését a biróság előtt kell kérni. 


Új állami szőlőmintatelep

Sopron város vezetősége elhatározta, hogy negyven holdnyi területet ajánl föl a kormánynak modern kísérleti szőlőtelep céljaira. A város ajánlatát a kormány elfogadta, így a tavasszal már megkezdik a telep építőmunkálatait. 


A szeszfőzés szabályozása

A pénzügyminiszter rendeletileg szabályozza a fogyasztási adó alá eső szeszfőzdék üzemét és megállapítja a közérdekből szükséges korlátozásokat. Így buzát, kétszerest, kölest és zabot egyáltalában nem szabad szeszfőzésre felhasználni. Rozsot és árpát alapanyagként csak a sajtolt élesztőt készítő szeszgyárak dolgozhatnak fel a megállapított mennyiség keretén belül. Egyébként rozsot sem szabad kifőzni, saját termelésű árpát is csak malátakészítés céljaira. Burgonyából a békebeli szesztermelés 80 százalékának megfelelő mennyiséget dolgozhatnak fel a mezőgazdasági szeszfőzdék. Tengerit a kivetett mennyiség beszolgáltatása után szabadon lehet szeszgyártásra felhasználni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Edisont megdorgálták legelső találmányáért Edisont megdorgálták legelső találmányáért
Edison 16 éves korában megmentette egy kislánynak az életét, akit...
A budapesti nagy regatta A budapesti nagy regatta
A budapesti nagy regatta, melyre már hónapok óta készültek...
Az amerikai hadsereg feljelentette a gyűjtőfogház személyzetét
A Népügyészség egy páratlanul álló bűncselekmény ügyében kezdte meg a...
Nagy botrány a Fővárosi Operettszinház szinpadán Nagy botrány a Fővárosi Operettszinház szinpadán
A Fővárosi Operettszinház határozottan „rossz passzban”...
Ignotus :Kávéház Ignotus :Kávéház
Erről a darabról nem kell lábujjhegyen írni, mintha beteg volna a...
Az ellenzék menjen be a Házba Az ellenzék menjen be a Házba
Fel kell venni a vitát a választójogért 120+47 szavazat kontra 246. ...
Kossuth Lajos szobra Békés-Csabán Kossuth Lajos szobra Békés-Csabán
KOSSUTH LAJOSNAK szobrát szeptember 19-én leplezték le Békés-Csabán....
Tisza egyik gyilkosa Bécsben van Tisza egyik gyilkosa Bécsben van
A rendőrség ma délelőtt Szrubián Árpád dr. rendőrkapitány és Hanzély...
Műkedvelő gazdaságpolitikusok Műkedvelő gazdaságpolitikusok
A választójogi javaslat vitája váratlanul és egész teljességében...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98