Dtum
Login with Facebookk
Blog
2009|10|04

Ők harmincnégyen

Szerző: Szabóné Fricska Anna

Válságban vagyunk. Gazdaságiban és erkölcsiben. Évek óta.
Ha portálunk gazdasági cikkeit olvasgatjuk, az tűnik fel, hogy a javulás legkisebb jelére azonnal megjelenik egy-egy bizakodó írás: most már kifelé tartunk. Mint olvasók tudjuk: á, dehogy! Ez az év lesz a neheze, 1932-ben a legmélyebb a nagynak nevezett világválság.

És valóban sorjáznak a bajok: kölcsönök államnak és egyénnek, csökkenő áruforgalom, be nem fizetett járulékok és adók, be nem fizetett törlesztő részletek, dobra vert termőföldek és házingatlanok, korábban el nem képzelhető mértékű munkanélküliség itthon és a világon. Lerongyolódott országok és emberek, megrövidített járandóságok, megtoldott fizetési kötelezettségek, megtépázott viszonyok.

Az állam azt hiszi, úrrá lesz, ha mindenütt szigorít. Társadalma azonban nem vevő rá: ügyeskedik, elvesz, ahonnan csak tud vagy amihez hozzáfér – túlélni akar. A közüzemek szórják a pénzt, termelik a hiányt, s ennek egy része magánzsebekben gyűlik. Termékhamisítással próbálják a bevételeket növelni. Néhány eset felszínre kerül, nagy a közfelháborodás.

Ha játszásiból kivesszük az első bekezdés végéről az utolsó három mondatot, vajon a fentiekből melyik nem igaz a mára? Csak ma nem Népszövetség, hanem IMF a kölcsön; nem borfogyasztási adó, hanem mindenféle áfa; nem OTI, hanem tb-járulék; az árveréseken nem termőföldek, hanem lakások… És akkor már nem is annyira játszásiból látjuk a jelenségeket.

Lenne tehát ok kiábrándultságra egy kosárral.
Most mégsem ezért írok. Ellenkező ugyanis az indíttatás. Alig néhány órája 3 órán át hallgattam azt a beszámolót, amit egy jó harmincasokból álló, a kilencvenes évek elején szakközépiskolás osztály tagjai mondtak el magukról.

Ők harmincnégyen a rendszerváltás fiatal felnőttjeivé értek a középiskolában, hiszen akkor érettségiztek, amikorra a legnagyobb lett az infláció, a munkanélküliség; egyesek (kevesek) gazdagodtak (még kevesebben nagyon), mások (többen) szegényedtek (még többen csúsztak lefelé). Pályakezdésüket és munkába állásukat is több rossz kísérte, mint jó – egészen a mai milliós nagyságrendű körbetartozásokig (merthogy magasépítő szakközépiskolai osztályról van szó).

Ennek ellenére – bár lehet, hogy éppen ezért? – dolgoznak, értelmes és hasznos tevékenységekben; ha buktak, viszonylag gyorsan alkalmazkodtak és talpra álltak. Ki vállalkozik (egy vagy több lábon állva), ki alkalmazott ugyan, de jobb helyzetben. A PhD-s fizikus az éhenhalás széléről menekült el a kutatásból  a versenyszférába; a tervező irodában dolgozó mérnök a Vörös-tengeren és az Adrián búvárkodik; a pénzügyessé vált hajdani magasépítős diáklányt a saját háza építésénél nem tudták megvezetni a kivitelezők; a Németországban kandallót építő vállalkozónak mindig kifizetik az elvégzett munkát.

Sorolhatnám hosszan a kacskaringókat és a rátalálásokat, de nem egyéni boldogulásukban látok most okot egyfajta elégedettségre, hanem abban, hogy valamit csak tudott az a régi szakközépiskolai képzés annak a felfordulásnak ellenére is, ami akkor az oktatást jellemezte. Amit mi közvetítettünk, amire neveltünk a szó szoros értelmében alap lett – az egy-két-három diplomához, a nyelvtanuláshoz, a váltások és lehetőségek felismeréséhez, az életküzdelemhez, a hétköznapi helytálláshoz.

Társadalomnak, tanárnak kell ennél több?
Ők harmincnégyen ma már harminchárman vannak egy szerencsétlen autóbaleset miatt. Dolgoznak, gyerekeket nevelnek. A mostani válságból való kilábalás rajtuk nem múlik.

Megosztás:

Jelenleg 1 hozzászólás van a cikkhez.
Hozzászólás írásához kérem jelentkezzen be! Amennyiben még nem felhasználónk, regisztráljon az oldalunkon!
Avatar
tittián
Nagyon jó meglátások, mindenben egyetérteni tudok csak. És mennyire így is van. A jelenlegi válság valójában a "nagyok" válsága. A globális pénzügyi rendszer kreált válsága. Az emberek meg úgy is megoldják a maguk gondjait, mert élni, megélni akarnak. A 33-as szám helyett jóval nagyobbat is be lehetne jelenleg helyettesíteni, mivel jellemzően az átlagember munkával szeretné megkeresni a szükséges javakat. Remélni tudom csak, hogy a mostani tanuló nemzedék is megtanulja ezt a fajta gondolkodást, alkalmazkodni lesz képes bármilyen helyzet is áll fenn. Ez talán  a legfontosabb eleme a gazdaságnak - azt hiszem a mikroökonómiában hallgattam ilyen okosakat :)  /remélem a "fentiek" is tanultak ilyesmit :) /


Újdonságok
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
Kedves Olvasók! 10 éve jelent meg először a huszadikszazad.hu! Látogatóink akkor egy új, addig nem látott online formátummal találkozhattak az Interneten! Sok idő telet el azóta és portálunk továbbra is töretlenül szolgálja Olvasóink ismeretbővítés&eacu...
DÍJAINK
Az év honlapja 2010 eFestival 2010
Páholy
Sorscédulák a nagy háborúból (Cseke Gábor olvasónaplója) Az Ismeretlen Katona halálát ismerős politikusok okozták.                                        (Juhász Gyula)   Két nagyapám volt. Mint általában mindenkinek. Ma már egy sincsen, s emlékük is egyre halványabb. Ágyban, párnák...
Cseke Gábor olvasónaplója   Már nem emlékszem, sírtam-e akkor, de hogy meg voltam rendülve, az egyszer szent. Hogy is ne lettem volna, amikor egész környezetünk, iskolától az otthonig tele volt tapétázva a...
2013|08|01
A népeket, etnikumokat, fajokat megcélzó anekdotizálás, bár sok esetben érzékenységet sértő, túlzó és igazságtalanul általánosító, mint minden summás ítélkezés, ami figyelmen kívül hagyja a valóság árnyait-fényeit, kétségtelenül tartalmaz a maga...
Fórum
Nády Árpád
2018-03-26 21:46:50
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:26:07
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:25:56
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:25:33
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:31:06
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:26:10
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:23:23
huszadikszazad.hu (robot)
2017-07-18 14:17:09
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98