Dtum
Login with Facebookk
1927 | December

Shiva isten gyémántszemét kinálják Amerikában mint karácsony ajándékot

Vasárnap érkezett Budapestre a leghatalmasabb amerikai divatmagazin, a „Vogue” karácsonyi száma, amelynek fedőlapjára, természetesen, gondosan rányomták, hogy „ajándékok száma”.

 

Európai fantáziának és – erszénynek szinte elképzelhetetlen, hogy kastélyoktól és palotaberendezésektől elkezdve mi mindent kinálnak vételre az amerikai gazdagok piacán, mint csekély karácsonyi figyelmet: a csekély ajándékok között szerepel – egy nyolcvankarátos gyémánt is.


Egyik nagy páris-newyorki ékszerész kinálja. „Tekintse meg Parkavenue-beli házmban a Nassk-ot” – szól a reklám – „nyolcvankarátos gyémánt: ritka drágakő és történelmi régiség. Valamenyi antik gyémánt közül a Nassak a legszebb tüzü. A történelem legelső századai óta ismerik: Indiában, a nassaki templomban Shiva istenszobor szeme volt.

 

1818-ban került Angliába és ott Westminster margnis tulajdonába ment ét, aki azt Victoria királynő koronázása alkalmával kardmarkolatán viselte.” A szöveg mellett remek simitott luxuspapiron láthatjuk is a Nassak szinezett képét, természetes nagyságban. Akkora, mint héjastul egy szem gesztenye, alakja hosszukás, szabálytalan háromszög, két oldaltcsiszolt és közepén keskeny abroncsfoglalat fut körül. Négyszögletes gyémántokból összerótt, hatalmas nyakláncon függ… Föllapoztuk az Encyxlopaedia Britannica-t: a híres indikai gyémántok közt valóban fölsorolja a Nassak-ot és számontartja, hogy a Westminster hercegi család tulajdona. Amint látjuk, a legujabb idők óta nem az.


Már az amerikai bizományosé, addig is, amíg valamelyik trösztkirály felesége nem kapcsolja nyakába azzal a bizonyos száraz és magától értetődő gesztussal, amellyel a yankee-nők még a hiusági eljárásokat intézik – mégis egy hajszálnyi reverenciával, hiszen ezt a követ Wstminster marquis a kardmarkolatán viselte, amikor a brit koronázás pompájában Viktória királynő közvetlen közelében állt.


Megkérdeztük az egyik legelső budapesti ékszerészcég főnökétől, mit tud a Nassakról.
- Valóban történelmi kő – mondotta – mint a többi számontartott nagy gyémánt.


Európai viszonyok között ma elképzelhetetlen ilyen kínálat, itt huszonnégy-harminckarátos gyémánt a maximum, ezek sincsenek a piacon, hanem magántulajdonban és csak akkor kerülnének esetleg eladásra, ha az illető tulajdonos elszegényedett. A nagy gyémántok karátára nálunk 1500 pengőnénl kezdődik és a kő nagyságát, tisztaságát, tüzét, hibátlanságát, végül csiszolását tekintetbe véve, fölmegy karátonként 4000 pengőig. Ez a számitás csak 30 karátig lehetsége, az ennél nagyobb köveknél ez a számitás már csődöt mond. Igy a Nassak piaci árát ki sem lehet számítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A forgalmi adó megbénítja a háziipart A forgalmi adó megbénítja a háziipart
A forgalmi adó és a vasúti tarifa emelése a háziipari cikkek...
Az ulmi szabó repülése Az ulmi szabó repülése
Ulmban ma is emlékeznek még egy tréfás nótára, mely egy szabó...
Tátos és Németh nyert Budapest-bajnokságot a CsMTK versenyén Tátos és Németh nyert Budapest-bajnokságot a CsMTK versenyén
Fülledt melegben zajlott le a Csepeli MTK úszóversenye a szigeti...
A courriéresi bányaszerencsétlenség A courriéresi bányaszerencsétlenség
Arról a rettenetes bányaszerencsétlenségről, mely a franczia...
Új választójogi tervezetekkel foglalkozik a belügyminisztérium Új választójogi tervezetekkel foglalkozik a belügyminisztérium
A törvényhozás nyári szünetében egy kérdés foglalkoztatja a politikai...
Hubert István Gyula és Sugár Andor kiállítása Hubert István Gyula és Sugár Andor kiállítása
A két fiatal művészt ritkán tapasztalható belső harmónia fűzi egybe....
A MOB. ülése. A MOB. ülése.
A Magyar Olympiai Bizottság abból az alkalomból, hogy a m. kir....
 A 15 éves budapesti tűzoltóság A 15 éves budapesti tűzoltóság
A modern főváros tűzoltóság az utóbbi huszonöt légitámadás után úgy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98