Dtum
Login with Facebookk
1939 | Január

Naponta 800-1200 ember kér utlevelet

Újságunk ismerteti mi kell az utlevélhez, a meghosszabbításhoz és a tengerentuli kiterjesztéshez

A legforróbb vakációelőtti hónapokban sincsen olyan tolongás a főkapitányság utlevélosztályán, mint most néhány hét óta.

Naponta nyolcszáz-ezerkétszáz ember jelentkezik uj utlevélért, meghosszabbításért, tengerentuli kiterjesztésért. Az utlvevélosztály tisztviselői a szó szoros értelmében éjt nappallá téve dolgoznak, hogy a közönség igényeit kielégíthessék, de még így is hosszu időbe, rengeteg sorbaállásba, sok felesleges izgalomba kerül, míg elkészül az utlevél. Sulyosbítja a helyzetet az is, hogy az utlevélosztály helységei még a normális ügymenet mellett is szükek, tisztviselők és felek egymás hegyén-hátán tolonganak, van olyan iróasztal, ahol két-három hivatalnok dolgozik egyszerre – természetesen a munka rovására és saját, meg a közönség idegrendszerének kárára.

Mi sem jellemzőbb az utlevélosztályban uralkodó helyzetre, hogy az osztály népszerű és kitünő vezetőjének, dr. Gömbös László rendőrfőtanácsosnak, aki valósággal emberfeletti munkát végez és a legnagyobb készséggel áll mindenben a közönség rendelkezésre, már csak szűk kis szoba jutott, amelynek még ablaka sincs. Már régen szó van róla, de most aktuálisabb, mint valaha, hogy az utlevélosztályt más, nagyobb helyiségbe költöztetik.

Legjobb természetesen az volna, ha a főkapitányság épületében maradhatna, erre azonban kevés a kilátás. Szó van arról is, hogy másutt bérelnek önálló, külön helyiséget az utlevélosztály részére. Jelenleg még az a helyzet, hogy hármas-négyes tömött sorokban állnak és idegeskednek az emberek reggel ½ 8-tól déli 2-ig a folyosón és bizony sok kérvényezővel megtörténik, hogy hiába várakozott: nem is jut sorra, vagy pedig nem jó helyen jár, másik hivatali szobában intézik az ügyét.

Újságunkl most a közönség tájékoztatására röviden összefoglalja az utlevélkérés módját
és közli a legszükségesebb tudnivalókat, s a beszerzendő okmányokat. Felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy mától, hétfőtől kezdve, a főkapitányság Vigyázó-utca 3. alatti kapujában külön rendőrtisztviselők állnak a közönség rendelkezésére és mindenkit eligazítanak aszerint, hogy uj utlevelet kér, meghosszabbítást vagy pedig tengerentuli kiterjesztést kiván.

Uj utlevélhez állampolgársági bizonyítvány kell. Enélkül is lehet utlevelet kapni, csak akkor ezt záradékkal látják el. A záradék szerint az utlevelet csak a budapesti főkapitányságon lehet meghosszabbítani és a záradék kötelezi az utlevél tulajdonosát arra, hogy egy éven belül mutassa be állampolgársági okmányát a főkapitányságon. Akinek nincsen meg az állampolgársági bizonyítványa, de fel tudja mutatni leszármazási adatait 185ig, az vélelmezés alapján kap záradék nélküli utlevelet, mégis azzal a kikötéssel, hogy egy éven belül be kell mutatni az állampolgársági bizonyítványt.
Sürgős esetben
- külföldi rokon halála, betegség, halaszthatatlan üzleti ügy, - a főkapitányság soron kívül is ad utlevelet, még ha az igazodó nincsenek is együtt. Ebben az esetben azonban ugynevezett
semleges utlevelet szolgáltatnak ki, vagyis nem írják be, hogy az illető magyar állampolgár. Az ilyen utlevél érvénye két hét alatt lejár. Aki szerénységi bizonyítvánnyal rendelkezik, A P utlevélkiállítási díjat fizet, szegénységi bizonyítvány nélkül a kiállítási illeték egy évre 20 pengő, két évre 35 pengő, három esztendőre 50.
A meghosszabbítás
díja megegyezik az uj utlevélével. A meghosszabbításhoz természetesen nem kell okmányokat felmutatni, kivéve, ha az utlevél záradékkal van ellátva. Azok, akiknek még érvényes ulevelük van, de időközben vallási változtatták, nem kérhetik meg a régi utlevélben a vallási bejegyzés kijavítását, mert ezt a kérést a főkapitányság nem teljesítheti. Ebben az esetben a főkapitányság teljesen uj utlevelet állít ki. Megjegyzendő, hogy a vallásváltoztatás bejegyzéséhez nem elég az újonnan felvett vallás egyházi hatóságtól származó okirat, hanem be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot is, amelyre az elöljáróság már rávezette a vallásváltoztatást.

Külön fejezet a tengerentuli kiterjesztés elnyerése. Régebben elvétve ha bevetődött egy-egy ember vitéz dr. Bácskay László rendőrtanácsos hivatali helyiségébe, most itt tolonganak a legtöbben. Az ügyosztály kis létszámu hivatalnoki kara Bácskay rendőrtanácsos vezetésével hivatalos időn tul is dolghozik, de így sem képes a kiterjesztési kérelmeket elég gyorsan elintézni.

A tengerenutli kiterjesztéshez mindenekelőtt a kivándorlásügyi hivatal igazolóirata szükséges, hogy a tengerentulra készülődő szakmájának megfelelő elhelyezést remélhet. Kereskedők és bejegyzett cégek tulajdonosai a Kereskedelmi és Iparkamara révén igazolhatják, hogy tengeren tul indokolt lerakatot vagy fiókot létesíthetnek.

A kiterjesztési procedurát meghosszabbítja az is, hogy a honvédelmi minisztérium hozzájárulására van szükség. A legtöbb kivándorló ugyanis katonaköteles korban van és a honvédelmi minisztériumban évjárat szerit egyenként döntenek arról, hogy mind az uj utlevelek megszerzését, mind a tengerentuli kiterjesztést fele idő alatt el lehetne intézni, ha a főkapitányság utlevélosztályának megfelelő tágas, modern helyiség állna rendelkezésérére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Érdekes kuriosumok Érdekes kuriosumok
A new-yorki előkelő hölgyek vetekednek egymással különböző...
Lukács László Kossuthnál Lukács László Kossuthnál
Lukács László volt pénzügyminiszter deczember 27-én délelőtt...
Negyvenkétmilliárd pengőre emelkedett a bankjegyforgalom Negyvenkétmilliárd pengőre emelkedett a bankjegyforgalom
A Magyar Nemzeti Bank a követelések és tartozások állásáról a...
A háború ellenére, reálisan alakulnak a tőzsdei árfolyamok A háború ellenére, reálisan alakulnak a tőzsdei árfolyamok
A háborús gazdálkodás, a modern európai pénz- és értékpolitika a sok...
A budai vár titka A budai vár titka
Kevesen tudják, hogy a budai vár alatt egy egész kis város rejtőzik....
A vérkeringés csodái, az anyagcsere A vérkeringés csodái, az anyagcsere
A nagy vivőereken keresztül mindegyik kötelességtudóan megérkezik a...
Az erzsébetfalvai gyilkosság tettese még nem került meg Az erzsébetfalvai gyilkosság tettese még nem került meg
Az Erzsébetfalván, Török Flóriás-utca 123. számu házban elkövetett...
A Röntgen színkép kibővítése A Röntgen színkép kibővítése
A Röntgen színkép kibővítése. Mint ismeretes a Röntgen-sugárzást...
Vidéki lapok böngészése Vidéki lapok böngészése
A kánikulai gyönyörüségek közé tartozik a sporthírek böngészése a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98