Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

A saccharinkutya

A világháboru a csempészkedés mesterségét is soha nem gondolt kifejlődésre emelte. Határrendőreink köteteket tudnának elregélni azokról a fortélyokról és leleményességekről, melyeket a határon túl lakó testvéreink élelmezésének feljavitása érdekében jobb ügyméltó buzgósággal alkalmi és professzionátus csempészeink kifejtenek. Természetesen éppenséggel nem önzetlen alapon. A csempészkedés igen jó üzletnek bizonyul, mely busás hasznot hajt. Öt kiló nullás liszt, melyért szivesen ad az osztrák sógor akár egy pár vadonatuj elegáns cipőt is. Hátha még egy kis zsirban utazol?! Zsirért akár a kabátját is odaadja akárki!
Sok más egyéb élelmiszerrel is csempészkednek. Van is csempész elég!
A csempészet azonban nemcsak a mi speciális üzérnyavalyánk. Sokat harcolnak ellene a semleges államok is, legkülönösebben Svájc, melynek hatóságai – és viszont – állandó surlódásban vannak a csempészekkel. De a trükkök kifogyhatatlanok. A svájci határon például a vállalkozó kedvü kartársak a határmenti városokban és falvakban lakó gyermekekkel szövetkeznek. Megfelelőn pakkolt csomagocskákat adnak nekik át s a gyerekek szorgalmasan futkosnak ide-oda.
A csomagnak nem kell nagynak lenni, hogy illő üzleti haszon ne fussa. Gondoljunk csak a cérnára! A gyermekek aztán másképpen is boldogulnak. Valahol például egy kis kavicsdobálást – kavics helyett cérnaorsó jól bebugyelálva – kell rögtönözniök, mire odaát a cinkostárs hálásan veszi tudomásul, hogy jól fejbedobták.
A gyerekekkel nehéz a bajlódás, ha vallatóra veszik, mennyivel kevésbé szókimondó azonban például a – kutya. Ez a hűséges és nagyszerü dresszirozható állat még ügyesebb csempész. Legendák keringenek egy a svájci határon operáló fekete pudlikutyáról, aki rémévé lőn a határrendőrségnek.
Megy, mendegél a határon…bizony nincs se igazolványa, se utlevele, még a honpolgári mivoltját sem lehet megállapitani. Akár a drótsövényen is átbujik, nyakán a csomaggal. Hiába dobnak neki csontot, nem áll meg. Futva, cikk-cakkosan szeli a mezőségeket s a legjobb lövők is elhibázzák.
Zseniális fekete pudli. Saccharinkutya a neve, mert ki tudja, hogy hány kilogramm saccharint csempészett már át ez az „édes” kutya. Többnyire fekete éjszaka dolgozik a fekete pudli, akivel egyáltalában nem birnak. Mérges csaléteket szórtak utjába, igazi pecsenyehus volt, másnap azonban gyanutlan macska hevert ott ártatlan áldozatként. Egyszer utána lőttek, vérnyomok maradtak, de három nap mulva már megint müködött a kis kutya. Elszontyolodva gondolt arra a határőrvezető, hogy ebből a pudliból még tenyészapa lehet, aki mind ilyen fekete pudlikkal fogja benépesiteni a határt.
Végre egy pár nap nem látták. Elmult két-három nap, egy hét: a csempészpudli nem volt látható, s a jubiláló határőrség örömében nagy lakomát csapott. Vidáman koccintottak, mikor egyszerre csak vidám kutyaugatás hallatszott. A fekete pudli megint odaát volt a határon. Ujra dolgozott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A budapesti kirakatverseny A budapesti kirakatverseny
Április másodikán vette kezdetét a budapesti kirakatverseny, a...
Magyar nemzeti közmivelődés Magyar nemzeti közmivelődés
Balogh Bertalan ily czímű könyvében sok figyelemreméltó eszmét mond...
Találkozásom Babarczy báró feleségével Találkozásom Babarczy báró feleségével
Ma délután kint jártam Rákospalotán. Langyos, valósággal tavaszias...
A magyar tanító sorsa a horvátok közt A magyar tanító sorsa a horvátok közt
A szerémmegyei Sod községben Heinrik Ernő huszonegy éves szegedi...
A pompeji-i ásatások A pompeji-i ásatások
Az eltemetett Pompejiből, a melyet Kr.e. 79-ben a Vezuv borzalmas...
A japánok betörése Mandsuriába A japánok betörése Mandsuriába
A május elsején befejezett győzelemmel a japánok a diadalt nem birták...
A tátrai vadregényes kirándulások A tátrai vadregényes kirándulások
A Kárpát-egyesület és Szepesmegye évről-évre többet tesznek, hogy a...
Nyári pihenés Nyári pihenés
Alig fejezte be tanácskozásait az országgyülés, már is szétszaladtak...
A kókuszpálma és gyümölcse, a termés A kókuszpálma és gyümölcse, a termés
A kókuszpálma egész éven át hoz termést. Szünet nélkül terem a fán a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98