Dtum
Login with Facebookk
Blog
2008|01|26

Ábrázolok, tehát vagyok

Szerző: Szabó Zoltán

Ábrázolok, tehát vagyok…

Beindult hát a fórum, a megjöttek az első fecskék (törpemongúz, rakapo), a virtuális tér elkezdett benépesülni. Köszönet érte minden fórumozónak!

A régi görögöknek volt egy kifejezésük, amit nem tudunk rendesen magyarra fordítani: agórázás. Ez abból állt, hogy a nem túl korai reggeli után (sokszor egy szelet borba mártott kenyér) a derék görög polgárok kiballagtak a piactérre (agóra), és ott kedvükre csevegtek, megvitattak minden megvitatható dolgot, sőt, görögök lévén nyilván a teljeséggel megvitathatatlan dolgok is terítékre kerültek.

Média nem lévén, ezekben a beszélgetésekben jelentek meg és értelmeződtek az elmúlt napok eseményei. Nem volt tehát semmiféle sztenderd véleményformáló központ, az álláspontokat mindenki magában alakította ki, és persze amellett, hogy ezek az álláspontok sokszor homlokegyenest ellentmondottak egymásnak, mégiscsak kialakult valamiféle közmegegyezés a dolgok lényegét illetően. Többé-kevésbé mindenki maga dönthette el, mi jó és mi rossz, és általában nem is tévesztette el a házszámot.

Voltak aztán a demagógok. A szó népvezért jelent, és kezdetben nem volt pejoratív ez a megjelölés, maga a nagy Periklész is demagóg volt anno. (Azt mondta róla egyik ellenfele, hogy ha ketten birkóznának egymással, s Periklész alulmaradna, meg tudná győzni a versenybírákat, hogy mégis ő a győztes.) Nem olyan sokára azonban Arisztotelész a demagógot már a zsarnok talpnyalójának titulálta. Nyilván megvolt rá az oka.
Nos, a demagógok tevékenységének a lényege az volt, hogy meggyőzzék a polgárokat valaminek a jó vagy rossz voltáról. Vagyis morális értékítéleteket szállítottak elsőrangú csomagolásban. Az eladni kívánt jó vagy rossz a legjobb minőségű nyelvi és érzelmi csomagolópapírba volt burkolva, és a nép, az istenadta nép persze nem a becsomagolt lényeget látta, hanem a csomagolást. A demagóg-ipar rendkívüli mértékben virágzott Athénban, és mint a demokrácia természetes velejárója, ma is éppoly gazdagon ontja füzéreit.

E rövid kis kitérővel arra a kérdésre szerettem volna válaszolni, hogy kell-e nekünk rendet tenni az olvasók fejében?

Nem hinném, hogy ilyen küldetést vállalhatnánk. A rendet nem nekünk kell tenni, hanem kinek-kinek a saját fejében kell megteremtenie. Mi a magunk módján ehhez megpróbálunk segítséget nyújtani, mégpedig oly módon, hogy szemlélődésre kínáljuk a 20. századot a sajtó tükrében. Ez nem a huszadik századi valóság, hiszen az már elmúlt, számunkra elérhetetlen, de ez közvetlenül a valóság feletti szint. Ide még ellenállhatatlanul berobban az élet, érezni a szagát, ízét, szinte tapintható közelségben érzékelhetőek a szereplők. A 20. századot, de egyáltalán, a múlt semelyik darabját nem ábrázolták még ilyen módon. Ez nem történelemkönyv, abból épp elég van. A portál pontosan az, aminek mondja magát és ami akar is lenni: egy online napilap, ami a múlt századot mutatja be a korabeli sajtó reprezentációjával.

Az olvasóinkat felnőtt, szabad, kreatív, önálló értékítéletek megalkotására alkalmas embereknek tartjuk. Nem szeretnénk megmondani senkinek, hogy kiről mit gondoljon. (Nekem úgy rémlik, ezt már az iskolában sem szerettük. „Gondolta a fene.” Arany J.)

Európában élünk 2008-ban. A európai kultúra morális koordinátarendszere minden ellenkező látszat ellenére egyértelmű és szilárd, aki pedig eltéved benne, az akkor is eltévedne, ha a nap 24 órájában magyaráznánk neki, hogy mi a jó és mi a rossz.
A huszadikszázad.hu addig lesz az, ami, ameddig csak ábrázol. Kicsit nagyképűen és Descartes-iasan: Ábrázolok, tehát vagyok.

Sz. Z.

Megosztás:

Jelenleg 1 hozzászólás van a cikkhez.
Hozzászólás írásához kérem jelentkezzen be! Amennyiben még nem felhasználónk, regisztráljon az oldalunkon!
Avatar
Méhészborz
Sok sikert a nagyon szükséges oldalhoz.Főleg az olyan kritikákat kell majd türelmesen (de lehet hogy türelmetlenül :-) elviselni, hogy mi kerül be, és mi marad ki... Remélem nem bukik el ez a nagyon bátor, hihetetlenül sok munkát kívánó vállalkozás.


Újdonságok
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
Kedves Olvasók! 10 éve jelent meg először a huszadikszazad.hu! Látogatóink akkor egy új, addig nem látott online formátummal találkozhattak az Interneten! Sok idő telet el azóta és portálunk továbbra is töretlenül szolgálja Olvasóink ismeretbővítés&eacu...
DÍJAINK
Az év honlapja 2010 eFestival 2010
Páholy
Sorscédulák a nagy háborúból (Cseke Gábor olvasónaplója) Az Ismeretlen Katona halálát ismerős politikusok okozták.                                        (Juhász Gyula)   Két nagyapám volt. Mint általában mindenkinek. Ma már egy sincsen, s emlékük is egyre halványabb. Ágyban, párnák...
Cseke Gábor olvasónaplója   Már nem emlékszem, sírtam-e akkor, de hogy meg voltam rendülve, az egyszer szent. Hogy is ne lettem volna, amikor egész környezetünk, iskolától az otthonig tele volt tapétázva a...
2013|08|01
A népeket, etnikumokat, fajokat megcélzó anekdotizálás, bár sok esetben érzékenységet sértő, túlzó és igazságtalanul általánosító, mint minden summás ítélkezés, ami figyelmen kívül hagyja a valóság árnyait-fényeit, kétségtelenül tartalmaz a maga...
Fórum
Nády Árpád
2018-03-26 21:46:50
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:26:07
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:25:56
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:25:33
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:31:06
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:26:10
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:23:23
huszadikszazad.hu (robot)
2017-07-18 14:17:09
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98