Dtum
Login with Facebookk
Blog
2009|05|23

Egy idézőjel értelmezése

Szerző: Tánczos G. Károly

Ezt a blogot valójában a szerdai számban szerettem volna közölni. Itt most egy részletes és teljesen fölösleges magyarázkodás következne, ha hagynám! Ma jelenik meg és kész!
A kivágott, beillesztett, felcicomázott cikknek már az eredetijében is szerepelt idézőjel, ugyanazt a szót keretbe téve, ami azonnal megnyerte tetszésemet, de a számítógépes programnak nem tetszik, nem fogadja el, emiatt kiiktattam, másrészt ragaszkodjunk e szöveg címéhez, ne vágjunk – böcsületes eposzíró módján – a dolgok közepébe.

Az 1980-as évek egyik vasárnap kora délutánján rádiót hallgattam, nem tudom, melyik adót. A műsorra sem, de emlékszem a témájára: az európai parlamentek működésére. Ekkor értesültem arról, hogy nem magyar specialitás az, amelyről – többek közt – most írok. Idén 2009-et mutat a naptár, s én sokáig haboztam, hogy a közhelyes Nincs új a Nap alatt! címmel lássam el.
A megidézett, feltámasztott cikk lényege, hogy az 1928-as képviselőházunk 245 tagjának kábé egyharmada csinálja, amit vállalt, amivel megbízták választói. A rendszer (és a szabadság) apró szépséghibája, hogy az 1922-es választójogi törvény a többi korlátozáson kívül Budapest és a törvényhatósági jogú városok kivételével visszaállította a nyílt szavazást. Törvényesen cicázhattak a szép csendőrtollak!

A cikkíró sátáni humorral folytatja: „a többi kétharmad rész megelégszik azzal, ha negyedévenként pontosan jelentkezik a pénztárnál és fölveszi fizetését.” Ez a fizetés minden bizonnyal nem volt kicsi, bár – e lapokban is olvashatták, hogy – a képviselők gyakran kevesellték, több lehetett, mint egy befagyasztott bérű közalkalmazotté. Vajon mivel töltötték el az államilag finanszírozott tetemes szabadidejüket? Felkeresték és kifaggatták választóikat, s erejük szerint segítették őket? Dolgoztak rendületlenül? Éjt téve nappá? Meglehet, de gyanítom, hogy a lapok bulvár oldalai pontosabb válaszokat adnak e kérdésekre.

Idézőjel egyébként háromszor fordul elő a szövegben (a dolgozó, a távollevőkkel és a divat szavakat övezi). Ez utóbbit az interjúalany Reischl Richárd agrárpárti (mily ősi, paraszti név!) képviselő mondotta, miután felhívta a figyelmet a jelenségre s egyúttal helyrebillentette a korábbi találgatásaimat. „- Nem akarok neveket mondani, de tudunk képviselőről, aki már több mint egy éve sem a parlamentbe nem járt be, sem választókerületében nem mutatkozik.” Az első tagmondat baráti meghittséget és óvatosságot sugall, a követő, egyúttal befejező mondatban már dühöt is érzékel olvasója.

Szóval vannak (bocsánat, voltak) az országgyűlésben szorgalmas, ügybuzgalommal teli képviselők, mint ez a derék agráriusunk, és henye, a dolgokat félvállról vevők. Egy országgyűlési ciklus munkáját az eredményei dicsérik, hibái kárhoztatják. Mi a sajtóból dolgozunk, az alapján tudunk ítéletet alkotni. A szélsőségeket képviselő orgánumokból nem válogatunk, s mégis feltűnő, hogy a higgadt, polgári újságírás is inkább a negatívumokat hangsúlyozza. Olvashatunk pártcsatározásokról, a sajtó időnkénti elhallgattatásáról, lapbetiltásokról, ilyen vagy olyan irányú külpolitikai orientációkról, a magyar fennsőbbségtudatról s olykor az ellenkezőjéről, Trianon különböző megítéléseiről… és – bár ez inkább közgazdaság, de szorosan összefügg a politikával is – szegénységről, nyomorról, korrupcióról… Egy háború- és békeviselt nemzedékről.
De most már tényleg visszatérek az alapproblémához! Aki figyelmesen olvasott, rájött, hogy a kérdéses idézőjel a dolgozó jelzőre vonatkozik, amely a képviselőt minősíti. Mármint azt a képviselőt, aki dolgozik.

Miért van ez így? Miért írta így a szerző? Szerette ezt az írásjelet? Lehetséges, nem kizárt. Ellenpontozásként alkalmazta a másik képviselőtípussal szemben? Ahhoz nem szükséges az idézőjel! Véleményem szerint keményebb, komolyabb oka volt e választásnak! Azt gyanítom, hogy tudatában volt a dolgozó képviselő munkája hiábavalóságának, amikor a hatalmát alaposan körülbástyázva, szinte diktátori szerepben tündöklik a miniszterelnök!

Nem emlékszem, mikor és melyik korabeli dokumentumban olvastam először, de az utcán járva-kelve és a kocsmák őszinte légkörében gyakran hallom: „Eredjenek ezek (tudniillik az országgyűlési képviselők) a fenébe!” (Más célpontot is szoktak ajánlani.)
Ezt a blogot valójában a szerdai számban szerettem volna közölni. Remélem, e néhány nap alatt nem avult el, nem veszített (természetesen akkori!) aktualitásából!

Megosztás:

Jelenleg 3 hozzászólás van a cikkhez.
Hozzászólás írásához kérem jelentkezzen be! Amennyiben még nem felhasználónk, regisztráljon az oldalunkon!
Avatar
Szabóné Fricska Anna
Kedves Karcsi! Elegáns, finom írást adtál közre, és engem nemhogy nem zavart meg a 3 napos késedelem - bár ez a valóságban 3 hónap! -, hanem megnyugtatott inkább, hogy az a sok minden, amit most nincs időm megírni, végül is ráér. Nálunk a dolgok megőrzik lényegüket. Egyik felvetett problémád az, hogy nem tudni, mennyi pénzért nem dolgoznak a képviselő urak. Amit erről tudhatunk, az az 1927-es év decemberi cikkek között részben szerepel a gazdaság rovatban. Ravasz módon először csak azt olvassuk, hogy a kormánypártban keveslik a 90 pengős képviselői fizetésemelést. Ám Tóth Pál kormánypárti képviselő úgy gondolja, hogy a közvélemény is a szegény képviselők oldalára áll, ha megtudja, hogy[b] a 640 pengős havi képviselői fizetés 730 pengőre való fölemelését[/b] kevésnek tartja.  Emiatt lényegesen magasabb emelést fog indítványozni a plenáris ülésen. Sok vagy kevés pénzért nem dolgoznak 1928 tavaszán a magyar nemzetgyűlésben? Ítélje meg az olvasó néhány - áprilisi - piaci ár figyelembevételével: duplanullás finom tésztaliszt 50-54 fillér/kg élő borjú, belföldi szopós, elsőrendű 1.48-1.60 pengő/kg élősúlyban friss teatojás 9-12 fillér/db kelkáposzta 30-70 fillér/kg dióbél 400-600 fillér/kg borok - 12 fokos rizling70 fillér, 13 fokos furmint 84 fillér literenként Hozzáteszem, hogy a (szemlézett) sajtó az 1928-as évben többé nem tudósított a képviselői fizetések sorsáról.
Avatar
gcseke
Ezt az említett  szerdai "aktualitást", annak a fontosságát innen, Csíkszeredából, ahol élek, nehéz megítélni, egyáltalán valakinek felróni. A blogbejegyzés  nyílt sebet jegyzőkönyvez, ami nem tudom, mikor gyógyul be valaha. Ahogy látni, a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában ez határokon átívelő probléma.
Avatar
Tatár Anita
Kedves Karcsi! Bár gyanítom, hogy az  írásodban feltett kérdésekre  nem vársz valódi választ, mégsem bírom magamba fojtani a tudást, amit a bulvár birtokol.  Kérded, képviselőink vajon mivel töltötték el államilag finanszírozott szabadidejüket? Mit műveltek rendületlenül éjt nappallá téve? Ímé egy darab igazság 1926 szeptemberéből: Pesthy Pál igazságügyminiszter három óra hosszat charlestonozott a Péle Mélében és reggel negyedhatkor azt kérdezte: Nekem is el muszáj mennem?


Újdonságok
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
2018.01.14. - 10 éves a Huszadik Század!
Kedves Olvasók! 10 éve jelent meg először a huszadikszazad.hu! Látogatóink akkor egy új, addig nem látott online formátummal találkozhattak az Interneten! Sok idő telet el azóta és portálunk továbbra is töretlenül szolgálja Olvasóink ismeretbővítés&eacu...
DÍJAINK
Az év honlapja 2010 eFestival 2010
Páholy
Sorscédulák a nagy háborúból (Cseke Gábor olvasónaplója) Az Ismeretlen Katona halálát ismerős politikusok okozták.                                        (Juhász Gyula)   Két nagyapám volt. Mint általában mindenkinek. Ma már egy sincsen, s emlékük is egyre halványabb. Ágyban, párnák...
Cseke Gábor olvasónaplója   Már nem emlékszem, sírtam-e akkor, de hogy meg voltam rendülve, az egyszer szent. Hogy is ne lettem volna, amikor egész környezetünk, iskolától az otthonig tele volt tapétázva a...
2013|08|01
A népeket, etnikumokat, fajokat megcélzó anekdotizálás, bár sok esetben érzékenységet sértő, túlzó és igazságtalanul általánosító, mint minden summás ítélkezés, ami figyelmen kívül hagyja a valóság árnyait-fényeit, kétségtelenül tartalmaz a maga...
Fórum
Nády Árpád
2018-03-26 21:46:50
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:26:07
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:25:56
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-02-04 09:25:33
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:31:06
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:26:10
()
huszadikszazad.hu (robot)
2018-01-28 12:23:23
huszadikszazad.hu (robot)
2017-07-18 14:17:09
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98