Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Az újkori háborúk puskapora és robbanó szerei

A vetészet (ballisztika) haladása a régi hadászat és harczászat alapelveit teljesen felforgatta.

A régebbi katonák, kik csekély horderejű puskákkal harczoltak, - melyeknek egyszerű megtöltése legjobb esetben is, egy vagy másfél perczbe kerűlt – addig vártak, míg az ellenség oly közel jött, hogy fegyvereiket használhatták, de miután ily alkalommal legfeljebb egyszer töltöttek, kézi tusára, vagyis szurony-harczra került a dolog.


Az ilyesmi manapság már nem esik meg s az ellenfelek távolról vívnak egymással véres harczokat. Több kilométernyi távolságból kilőtt gránátok vagy bombák az ezredek tömegeire húllva ezek sorait megritkítják, s ha az ily módon megtámadt csapattest rohamra indúl, valóságos golyó-zápor teríti le, mielőtt az ellenséget megláthatta volna.


Katonai körökben a múlt század második felében a régi fekete puskapor helyett másvalami vegyülék után törekedtek, mely a golyó horderejét fokozná.

A lőgyapot, valamint a nitroglycerin és az ezzel rokon pikrit megfeleltek ugyan aczélnak, de használatuk sok veszélylyel járt, s azonkívül a fegyver csövét rövid idő alatt tönkre tették. 

 

Végre 1884-ben Vieille franczia tüzértiszt feltalálta a *Lebel vagy B. puskapor*-nak elnevezett lőport, mely az addig használt puskapornál harmadfélszer erősebb.

A franczia találmányt Németország és Ausztria-Magyarország azonnal utánozták, s azóta majd minden európai hadseregben külön javított lőport használnak.
Németország a Troisdorf-féle lőport, Anglia Corditeal kevert lőport, Olaszprszág, Svájsz, oroszország és Belgium szintén más-más lőport gyártatnak.


Az ágyúba való lövegeket – különösen az ürlövegeket melinittel, - legujabban pedig az angol Lydd-ben levő yár után lyddit-nek elnevezett robbanó szerrel töltik meg.

A lyddittel töltött bomba vagy gránát számtalan szilánkja 25 méternyi körben mindent porrá zúz, azonkívűl a lyddit mérges gázai a lélegzést is nehézzé teszik, sőt halált is okozhatnak.


Az omdurmani csatátéren több olyan hulla csoportot találtak, melyeken a sérülés legcsekélyebb nyoma sem volt található.

A derviseket a melléjük esett angol lyddit lövegek mérges gázai ölték meg. A boerok elleni csatákban azonban a lyddit korántsem tett olyan rombolást, mint a milyet tőle az angolok vártak.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98