Dtum
Login with Facebookk
1901 | December

A nemzetközi Nobel-díjak

A dinamit feltalálója, Nobel által hagyott nemzetközi díja, melyek egyenkint 150,000 koronát tesznek, már legközelebb kiosztásra kerülnek.

 

A tudomány díjait Behring bakteriologus, továbbá Röntgen a nevéről elnevezett sugarak felfedezője, és Hoff berlini vegyész kapják. Mind a hárman németországi egyetemi tanárok.

 

Az irodalmi díjat a spanyol Echegaray-nak itélték oda.

 

A békedíjat a svájczi Dinant kapja meg, a ki legelőször pendítette meg a vöröskereszt egyesületek fölállításának eszméjét.

 

A nagy orosz iró, gróf Tolstoj megjutalmazásáról a bizottságnak le kellett mondania, miután Tolstojnak a megjutalmazásra való ajánlása nem felelt meg a Nobel végrendeletében levő feladatoknak.

 

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A Nobel-dij nyertesei
Kántor Judit

Nobel Alfréd, a nitroglycerin, a dinamit, a füst nélküli lőport, az aczélbronz s egyéb fontos anyagok fölfedezéséről hires svéd vegyész végrendeletében vagyonának jelentékeny részét egy nemzetközi pályadijra hagyta.

 

Öt, egyenként 150,000 svéd koronás dijat tüzött ki (magyar pénzben körűlbelűl 200,000 korona), melyek egy-egy fizikusnak, vegyésznek, orvosnak adandók, a kik a legfontosabb fölfedezéseket tették szakmájukban, a negyedk ily dij egy irónak, a ki a legjelentősebb idealista irányú művet irta s végül az ötödik dij annak, a ki legtöbbet tett az emberek közötti testvériség és béke előmozdítására.

 

A végrendeletben határozottan ki van jelentve, hogy nemzetiségi különbséget nem szabad a jutalmazandók közt tekintetbe venni.

 

A dijak kiadására jogosult testületekül Nobel a svéd tudományos akadémiát, mely a négy tudományos és irodalmi dijat, és az országgyülést, a Storthingot, mely a béke-dijat itéli oda, nevzete meg. Csak azok kaphatnak dijat, a kiket nemzetük valamely tudományos testülete, egyeteme, akadémiája ajánlott.


A dijakat az idén adták ki először és hat kiváló tudóst és irót tüntettek ki.


Conrad RöntgenA fizikai dijat német ember kapta: Röntgen azelőtt würzburgi, jelenleg müncheni egyetemi tanár, a kinek nevéhez az utóbbi évek egyik legfontosabb természettudományi vivmánya, az X. sugarak fölfedezésének dicsősége fűződik. A Röntgen-féle sugarak sajátságai általánosan ismeretesek: segítségükkel látni és fényképezni lehet átlátszatlan testek mögött levő tárgyakat s az orvosi és főleg sebészi tudománynak is hathatós segédeszközei.


Hollandi eredetű, de német egyetemen tanár a vegytani díj nyertese, Van C Hoff. 1852-ben Van C. HoffRotterdamban született s 1894 óta a khemia tanára a berlini egyetemen. Egyike a mai khemiai tudomány legkitünőbb mivelőinek. Ő a megalapitója a stereokhemiának, vagyis a khemia azon ágának, mely az atomok elhelyezkedését a térben vizsgálja. Tanúlmányai egy részét Párisban végezte; két évvel ezelőtt Rotterdamban ünnepélyesen megülték doktori felavatása 25-ik évi fordulóját.


Emil Adolf von BehringAz orvosi dijat Behring kapta, világhirű német bakteriologus, a ki a difteritisz elleni szérum fölfedezésével tett igen nagy szolgálatot az emberiségnek. Vele egy időben ugyanolyan eredményre jutott a franczia Ronx is és a párisi akadémia ezt a fölfedezést már régebben 100,000 frankos dijával jutalmazta, melyet a két tudós között osztottak meg. Behring 1854-ben született, 1895-ig a hallei egyetem tanára volt, jelenleg pedig a marburgi egyetemen


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Nap hője, a Nap sugárzásának forrása A Nap hője, a Nap sugárzásának forrása
Közlönyünk egyik utóbbi számában1 ismertettük EDDINGTON-nak azt a...
Hármas holtverseny után egy tuson dőlt el a hölgyvívóbajnokság Bogáthy Erna javára Hármas holtverseny után egy tuson dőlt el a hölgyvívóbajnokság...
Reggel 9 órakor tizennégy fehér plasztronba öltözött versenyzőnő...
A francia pótválasztások a baloldal győzelmét hoztá A francia pótválasztások a baloldal győzelmét hoztá
Az a mérhetetlen izgalom, amelyet a köztársaság elnökének...
Még ebben az évben megalakul a kézműves iparkamara Még ebben az évben megalakul a kézműves iparkamara
A kézműves iparosságnak régi vágya az önálló kézműves iparkamara...
Két hónapig tart a népbiztosok pöre Két hónapig tart a népbiztosok pöre
Egy héttel ezelőtt kezdődött a fogvalevő tiz népbiztos bünügyének...
Amerika hajlandó Európa rekonstrukciójához pénzt adni Amerika hajlandó Európa rekonstrukciójához pénzt adni
A londoni konferenciának egyik legfontosabb jelentősége Amerika...
Az időmérés mai módja és eszközei, a Schuler-óra és a  kvarcóra Az időmérés mai módja és eszközei, a Schuler-óra és a ...
A Shortt-órák ismertetése után áttérhetünk a Schuler-óra leírására. A...
Klementina belga herczegnő esküvője Klementina belga herczegnő esküvője
Hosszu várakozások, sokféle akadály elhárítása után végre megtörtént...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98