Dtum
Login with Facebookk
1901 | December

A nemzetközi Nobel-díjak

A dinamit feltalálója, Nobel által hagyott nemzetközi díja, melyek egyenkint 150,000 koronát tesznek, már legközelebb kiosztásra kerülnek.

 

A tudomány díjait Behring bakteriologus, továbbá Röntgen a nevéről elnevezett sugarak felfedezője, és Hoff berlini vegyész kapják. Mind a hárman németországi egyetemi tanárok.

 

Az irodalmi díjat a spanyol Echegaray-nak itélték oda.

 

A békedíjat a svájczi Dinant kapja meg, a ki legelőször pendítette meg a vöröskereszt egyesületek fölállításának eszméjét.

 

A nagy orosz iró, gróf Tolstoj megjutalmazásáról a bizottságnak le kellett mondania, miután Tolstojnak a megjutalmazásra való ajánlása nem felelt meg a Nobel végrendeletében levő feladatoknak.

 

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A Nobel-dij nyertesei
Kántor Judit

Nobel Alfréd, a nitroglycerin, a dinamit, a füst nélküli lőport, az aczélbronz s egyéb fontos anyagok fölfedezéséről hires svéd vegyész végrendeletében vagyonának jelentékeny részét egy nemzetközi pályadijra hagyta.

 

Öt, egyenként 150,000 svéd koronás dijat tüzött ki (magyar pénzben körűlbelűl 200,000 korona), melyek egy-egy fizikusnak, vegyésznek, orvosnak adandók, a kik a legfontosabb fölfedezéseket tették szakmájukban, a negyedk ily dij egy irónak, a ki a legjelentősebb idealista irányú művet irta s végül az ötödik dij annak, a ki legtöbbet tett az emberek közötti testvériség és béke előmozdítására.

 

A végrendeletben határozottan ki van jelentve, hogy nemzetiségi különbséget nem szabad a jutalmazandók közt tekintetbe venni.

 

A dijak kiadására jogosult testületekül Nobel a svéd tudományos akadémiát, mely a négy tudományos és irodalmi dijat, és az országgyülést, a Storthingot, mely a béke-dijat itéli oda, nevzete meg. Csak azok kaphatnak dijat, a kiket nemzetük valamely tudományos testülete, egyeteme, akadémiája ajánlott.


A dijakat az idén adták ki először és hat kiváló tudóst és irót tüntettek ki.


Conrad RöntgenA fizikai dijat német ember kapta: Röntgen azelőtt würzburgi, jelenleg müncheni egyetemi tanár, a kinek nevéhez az utóbbi évek egyik legfontosabb természettudományi vivmánya, az X. sugarak fölfedezésének dicsősége fűződik. A Röntgen-féle sugarak sajátságai általánosan ismeretesek: segítségükkel látni és fényképezni lehet átlátszatlan testek mögött levő tárgyakat s az orvosi és főleg sebészi tudománynak is hathatós segédeszközei.


Hollandi eredetű, de német egyetemen tanár a vegytani díj nyertese, Van C Hoff. 1852-ben Van C. HoffRotterdamban született s 1894 óta a khemia tanára a berlini egyetemen. Egyike a mai khemiai tudomány legkitünőbb mivelőinek. Ő a megalapitója a stereokhemiának, vagyis a khemia azon ágának, mely az atomok elhelyezkedését a térben vizsgálja. Tanúlmányai egy részét Párisban végezte; két évvel ezelőtt Rotterdamban ünnepélyesen megülték doktori felavatása 25-ik évi fordulóját.


Emil Adolf von BehringAz orvosi dijat Behring kapta, világhirű német bakteriologus, a ki a difteritisz elleni szérum fölfedezésével tett igen nagy szolgálatot az emberiségnek. Vele egy időben ugyanolyan eredményre jutott a franczia Ronx is és a párisi akadémia ezt a fölfedezést már régebben 100,000 frankos dijával jutalmazta, melyet a két tudós között osztottak meg. Behring 1854-ben született, 1895-ig a hallei egyetem tanára volt, jelenleg pedig a marburgi egyetemen


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az elesett hősök arczképei Az elesett hősök arczképei
A hadseregfőparancsnokság megbizta a hadi levéltárat, hogy egy...
A monarkia külkereskedelmi mérlege 1905-ben A monarkia külkereskedelmi mérlege 1905-ben
A monarkia külkereskedelmi mérlege 1905-ben határozottan...
Szentgyörgyi Albert professzor házasságkötése Szentgyörgyi Albert professzor házasságkötése
Érdekes házasságkötés történt szombaton délután öt órakor Szegeden....
Alkalmi ruhák Alkalmi ruhák
A különböző benyomás, a melyet a hölgyek különböző toilettjeikben...
Az uj kinai császár Az uj kinai császár
Gyönge, törékeny négy éves gyermek került a mennyei birodalom...
Nívós küzdelmek, vidéki sikerek a birkózóbajnokságokban Nívós küzdelmek, vidéki sikerek a birkózóbajnokságokban
Hajrá Miskolc! Hajrá Miskolc! – zúg a Sportcsarnok mikor...
Ha az 50 éves asszony férjhez akar menni… Ha az 50 éves asszony férjhez akar menni…
Molik Sándorné 50 éves budapesti asszony Kispesten lakáskeresés...
A kassai sporttelep A kassai sporttelep
Mikor a „Magyarországi Tornaegyletek Szövetsége” a három...
Daumier a művészi muzeumban 1915-ben Daumier a művészi muzeumban 1915-ben
A művészek és történetírók által egyaránt nagyrabecsült illusztrátor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98