Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

A délafrikai háborúban használt golyók

A kik a régóta folyó angol- boer háború eseményeit figyelemmel kisérték, gyakran olvashattak különféle golyó-nemről, a milyennel a harczoló felek egymást pusztitani igyekeznek. Ezek a golyók, illetőleg lövegek legnevezetesebbjeiről alkalmunk van most egy egész sorozat fényképi fölvétel után készült ábrát bemutatni, megjegyezvén, hogy eme lövegeket mind Bornemisza Pál úr hozta magával, ki azokat a különféle csatatereken gyűjtötte össze.


Az A) tábla felső sorában 1. szám alatt ott látunk mindjárt egy szétbontott angol 12 fontos shrapnellt. Ebben mintegy 300 darab posta - ficzkó - nagyságú gömbölyű golyó foglaltatik, melyek, mikor a shrapnell szétrobban, nagy területet borítnak be s iszonyú pusztítást tesznek az ellenséges csapatban. A csúcsán ennek a shrapnellnek szabályozható óraszerkezet van, minélfogva akkor robban szét, mikor a tűzér kivánja, illetőleg a mely perczre beigazitotta. Ez a lövedék tett a boerok aránylag a legtöbb kárt.


A 2-vel jegyzett: Vickers-Maxim gyorstüzelő ágyú robbanó golyója. A 4-es számú ugyanilyen, de tömör. A boeroknak ez volt puskáikon kívül legfélelmesebb fegyverük. 14-16 ilyen töltény van egy szalagra erősítve, melyeket aztán az ágyú gyorsan kilövöldöz, miközben a repülő golyók ilyenforma hangot adnak: pom-pom-pom-pom. Ezért ezeket a golyókat az angolok pompom-nak nevezték el s később maguk is használták.


A 3. számú 15 fontos tömör boer golyó, melyet a boer tüzérség leggyakrabban használt. E golyót báró Bornemisza a paardebergi boer táborba találta, midőn Kronje megadta magát.
Az alsó sorban 1., 2., 5. alatt, 5-6 fontos boer shrapnellek vannak, 4.alatt pedig egy pom-pom lövegnek a golyója. Mindezek a Belmont-Graspon és Kimberley környéki csataterekről valók.
A B táblán a felső sor 2. szám alatt, valamint az alsó sor 1. alatt egy-egy pompom-töltény van; a valóságban olyan nagyságuak, mint valami középszerű kukoricza-cső. Az alsó sor 2., 3., szám alatt angol tengeri ágyú tölténytokok láthatók, míg a 4. szám alatt a lord Dundonald-féle öszvér-ágyú tölténye. Öszvér-ágyúnak azért mondják ezt, mert oly könnyű, hogy az egészet egy öszvér is elbírja. Igen nagy reménységgel voltak az angolok ezen ágyú iránt, de kitűnt, hogy nem sokat ér, mert a boerok puskái jóval messzebb hordtak.   


A többi, ezen táblán levő rajz, mind boer puska- és revolver-golyót ábrázol, még pedig *tilos* golyókat, a milyenek a genfi egyezmény értelmében nem volna szabad használni.
Ilyenféle golyó sok van, de két főcsoportba oszthatjuk. Egyik a robbanók, a másik pedig a szétterülők csoportja.


A robbanó-nak a csúcsába van valami robbanó anyag beillesztve, a mint ezt a felső sor 1. sz. a. láthatjuk, a szétterülőknek pedig vagy a nickel borítéka van meghasgatva, - mint a 3.számún, - vagy pedig a golyót képező puha ólom csak részben van nickellel burkolva, mint a 6. és. 7. számuakon világosan kivehető, vagy végre a golyó hegyén kis tölcsér-forma mélyedés van s ezek a tulajdonképeni dumdumok (olvasd dömdöm). Ilyeneket látunk a felső sor 5., 7., és alsó sor 8. alatt.
S miben áll ezen *tiltott* golyók ártalmassága? Abban, hogy míg a nickellel szabályszerűen burkolt végű golyó – felső sor 4.sz. – igen kis sebet ütve halad át a testen, addig a puha végű tiltott golyók, bármily rendszerűek legyenek is, mihelyt testet érnek, szétlapulnak, szétterülnek csillagalakúra s ennélfogva iszonyú nagy sebet szakítnak, mely igen nehezen gyógyítható.


Különben a boerok efféle golyói mind angol gyártmányok, a *Hynak és Chamberlain* czég készítményei. Érdekes, hogy a czég egyik tagja, unokaöcscse Chamberlainnak, a híres gyarmatügyi miniszternek, a háború egyik főokozójának.


A C tábla 1., 3., 4. ábrái angol tengeri ágyú tölténytokok, a milyeneket ezen háborúban a szárazföldön is használnak. 2. egy teljes angol shrapnell, a milyenről legelőbb szóltunk, 5, egy 600 fontos angol bomba csúcsa. Ezt a boerok robbantották szét, midőn Dewett Rhodeval közelében elfogott egy egész vasúti szállítmányt, s az ott talált nagy töltényeket, mint rájuk nézve hasztalant, részben felrobbantották. 6. egy angol 120 fontos * howitzer* golyó darabja Pretóriából, 7. pedig a híres liddyt bomba feneke, az ostfonteini csatatérről. Ezen a bombadarabon még most is megérzik a liddyt átható, kellemetlen szaga.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A délafrikai háborúban használt golyók A tábla A délafrikai háboruban használt golyók B tábla A délafrikai háboruban használt golyók C tábla
Cikk-ajánló
Népgyülés Zágrábban Népgyülés Zágrábban
Márczius 11-én népgyülés volt Zágrábban, mely egy részt...
Álarczos rablók Álarczos rablók
A liptómegyei Szokolcz község határában egyik este, épen mikor...
Huszonnégy órával Sacco és Vanzetti kivégzése előtt világsztrájkkal akarják megmenteni a két halálraitélt anarkistát Huszonnégy órával Sacco és Vanzetti kivégzése előtt világsztrájkkal...
Sacco és Vanzettivel közölték a legfelsőbb törvényszék határozatát és...
A szerb király és a hadsereg A szerb király és a hadsereg
A nisi katonatisztek összeesküvése a királygyilkos katonatisztek...
Páhok István a Balaton-hosszútávúszás bajnoka Páhok István a Balaton-hosszútávúszás bajnoka
Hagyományos siófoki úszóversenyét vasárnap rendezte meg a MUE. A...
Az ipari bérrendezés és a munkásság megélhetése Az ipari bérrendezés és a munkásság megélhetése
A munkabérek szabályozása szervesen beleilleszkedik a messzetekintő,...
A Magyar általános kőszénbánya rt. 1907. évi eredménye A Magyar általános kőszénbánya rt. 1907. évi eredménye
A Magyar általános kőszénbánya rt. ápr. 27-én tartotta közgyülését....
Virágzik a Victoria Regia Virágzik a Victoria Regia
A budapesti füvészkert nagy eseménye: virágzik a Victoria Regia, a...
Molyneux fürdőtrikói Molyneux fürdőtrikói
Molynesxnél, azaz, ahogy itt mondják: Molyneux kapitánynál, mert...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98