Dtum
Login with Facebookk
1902 | Január

Mi újság?

A legnagyobb tengeri hajók ágyúi

A legnagyobb tengeri hajók ágyúi tizenöt angol mérföldre hordanak. A napoleoni háborúk idejében az angol vagy franczia hajó-ágyúk hordereje az ötezer lépést alig haladta meg.

A legnagyobb tojásköltő kemencze

A legnagyobb tojásköltő kemencze jelenleg Bataryban van Sydney ausztráliai város közelében. A hatalmas kemenczében egyszerre 11,440 kacsatojást vagy 14,080 tyúktojást lehet elhelyezni.

A vasuti menetjegyek

A vasuti menetjegyek mostani, kemény papirból készült formájukban mintegy hatvan év óta vannak használatban. Angolországban kezdtek először ilyeneket használni s onnan vették ét a többi országok. Azelőtt a menetjegyek hosszúkás, közönséges papirból készültek, s rájuk volt nyomatva a két állomás neve, a honnan és a meddig érvényes, az osztály, az ár, stb. A menettérti jegyek az ötvenes években jöttek divatba és pedig a Bonn és Köln közt közlekedő vasuton.

Az első műszaki doktor

A műegyetemen január 16-án volt az első műszaki doktor fölavatása. Ezt a diplomát, mely a műszaki tanulmányok megkoszorúzása, Wlassics közoktatási miniszter léptette életbe. Az első, a ki elnyerte, Zielinszki Szilárd mérnök. A fölavató ünnepélyre megjelent Wlassics Gyula miniszter is.

Belga pályázata gyufa modernizálására

A belga kormány 50 ezer frank jutalmat tűzött ki oly gyufa készitésére, melyhez foszfor nem szükséges és mégis bármihez dörzsölve meggyúl.

Japán legujabb kiviteli czikke

Japán legujabb kiviteli czikke a papirosból készült zsebkendő. A zsebkendők anyaga oly szép és finom, hogy a versenyt a franczia vagy angol battisztokkal bártan kiállja. A kendők ára – száz darab három korona – lehetővé teszi, hogy egyszeri használat után mindig más kendőt vegyünk elő.

Papírházak

Az angol hadsereg számára vászonsátrak helyett papirosból készűlt házakat fognak alkalmazni, melyekben tíz ember kényelmesen elfér. Egy ilyen házat három óra alatt fel lehet állitani, lebontása pedig másfél óráig tart.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98