Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

A nemzetközi történelmi kongresszusról

Róma. 1903.április. 9.


Az "örök város"-nak húsvét hetében különben is mozgalmas életét az idén a történelmi kongreszszusra a világ minden részéről idesereglett történészek sokasága tette még elevenebbé, szinesebbé. Az európai államokon kívűl elküldték képviselőiket Brazilia, Japán és Khina is; ez utóbbiak névszerint : Kon-Kick és Csai-Csing-Sung. szénfekete tincsükkel és színes selyem öltözetükkel általános feltünést keltettek minden felé.


A "Collegio Romano" hatalmas, zászlódíszben pompázó épülete előtt, (melyben a kongresszus üléseit tartotta) a templomokban a muzeumokban, a Baedeckerrel és óriási látcsövekkel fölfegyverkezett angol turisták mellett városszerte láthatók a kongresszus tagjai. mellükön a kis csillogó emlékéremmel, a mely egy VII. századbeli s a Capitoliumon talált római éremnek a királyi pénzverde által készített szép másolata.


A kongresszus ünnepélyes megnyitása április 2-ikán történt a Capitolium dísztermében, a királyi pár, a miniszterium, a parlament és a városi tanács képviselőinek jelenlétében. Gyönyörű ünnepély volt ez. mely soká emlékezetes lesz mindazoknak, a kik jelen voltak. Verőfényes tavaszi nap szórta sugarait az ősi város híres hét halmára, melyek között legkisebb, de történelmi szereplése folytán a legismertebbek egyike épen a "Mons Capitolinus". Megfelelőbb helyet keresve sem lehetett volna találni ennél, hol minden kődarab kétezer éves múlt tanúja.


A Michel Angelo tervezte pompás piazzán Marcus Aurelius hatalmas lovas-szobra körül gyülekeztek a kongresszus tagjai s onnan vonultak föl az ülésterembe, melynek falait a régi Róma konzuljainak egykori márvány képmásai díszítik. Itt először Colonna herczeg, Róma polgármestere üdvözölta a vendégeket, majd Nasi közoktatásügyi miniszter nagyszabású beszéddel, a király nevében megnyitotta a kongresszust, melynek elnökévé egyhangulag Villari szenátort választották meg.


Az idegenek nevében Frederich belga delegátus beszélt, a berlini egyetem rektora pedig Vilmos császár ajándékképen négy hatalmas kötetet adott át a kongresszusnak, melyek a saalburgi és baalbachi régi római várak fényképeit tartalmazzák.

Az ünnepély végeztével az egyes osztályok mindjárt megkezdték előadásaik sorozatát a Collegium Romanum termeiben. A magyar delegátusok körűl először Óváry Lipót országos levéltárnok, Akadémiánk képviselője tartott fölolvasást "Magyar és olasz vonatkozások a középkortól napjainkig" czimmel.

 

Meleg szinekkel festette azt a barátságos viszonyt, mely a két nemzet között hosszú századokon át fennállott. Különösen nagy hatást keltett, mikor Garibaldi hőstetteiről szólt, kinek zászlói alatt, számos magyar bajtársával ő maga is ott harczolt az olasz egység kivívásáért Egyszersmind bemutatta és a kongresszus tagjai között kiosztotta a Magyar Tud. Akadémia történeti kiadványainak s a Történeti Társulat kiadványainak általa készített olasz jegyzékét.

 

Lánczy Gyula egyetemi tanár, a kormány küldötte, a Szilveszter-bulláról tartott érdekes előadást. Darvai Mór Bolyai Farkasról értekezett, majd ugyancsak Óváry Lipót egy második előadásában az Országos Levéltár diplomatikai osztályát ismertette. A Nemzeti Múzeumot Schönherr Gyula képviselte. A nevezetteken kívül a magyarok közül még Erdődi Béla, Veres Endre dévai tanár s Oberschall Pál pozsonyi jogtanár vettek részt a kongresszuson.


Az olasz kormány és Róma városa a legmelegebb vendégszeretettel fogadták a kongresszus tagjait. Nasi közoktatási miniszter vasárnap, április 5-ikén a Palatinus hegyen adott fényes vendégséget, este pedig a Quirinal (királyi palota) termei nyíltak meg a kongresszisták előtt.

 

A király a magyar delegátusok közűl megszólítással tűzette ki Óváry Lipótot, a ki olasz vitézségi rendjelével jelent meg. Hosszasabban beszélgettek vele a magyar viszonyokról s megemlítette, hogy sok Anjou-korabeli magyar érme van. A király tudvalevőleg szenvedélyes éremgyűjtő. Colonna herczeg, polgármester a Capitoliumon látta Róma vendégeiűl az idegen tudósokat. A kongresszus magyar és osztrák tagjai tiszteletére Pasetti báró. a monarchia római követe is adott esélyt.


A záró ülés április 9-ikén volt a Collegium Romanum nagytermében, a hol a következő kongresszust Berlinben tartják. Ezen az ülésen már leginkább csak a római tagok jelentek meg, mert az idegenek nagy része a kitört sztrájk kellemetlenségei elől (a kocsi és villamos közlekedés szünetelt, üzletek zárva voltak), már elutazott.


Lampérth Géza.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98