Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

Kirchhoffer-vívóakadémia

Kirchhoffer diadalútjában megállott Budapesten is. Jött, látott és győzött. Egy csapásra meghódította a magyar vívóközönséget, mely ezentúl az ő nevére esküszik.

 

Néhányan ismertük már őt azelőtt is. Évek előtt vívott a Nemzeti Lovardában egy improvizált akadémián. De mi volt akkor a mostanihoz képest. Megbámultuk akkor is korrektségét, gyorsaságát, rengeteg tudását, de ma pályája delelő pontját, érett művészete teljességében mutatkozott be és a jelenvolt közönség nem tudott a kritikához jutni a bámulattól. Kizárólag csak az elragadtatás hangjai hallatszottak, egyhangú volt a vélemény: ez a világ legnagyobb tőrvírtuoz.


Barbasetti Luigi volt a másik vendégmester. Szívességből, a magyarok iránti szeretetből jött le Bécsből, hogy az ünnepély fényét itt oly nagyrabecsült művészetével emelje. Barbasettinek rendkívüli érdemei vannak a vívóművészet terén; ő hozta be az olasz vívást Ausztriába s így a hadseregbe. Ő hívta fel az olaszok figyelmét a mi millenáris versenyünkre, melynek rendezőségét nagymértékű tanácsaival folyton támogatta. Az ő agitálására jöttek hazánkba 1896-ban az olasz vívók és így vívósportunk újjászületésének megindulását nagyrészben neki köszönhetjük.


A harmadik vendég Risotti Roderigo volt. 1895-ben már helyezve volt a prágai versenyen, 1896-ban zsűritag volt nálunk. Egyike a legismertebb nevű és legkiválóbb olasz amatőröknek.


Santelli-nek ilyen nehéz helyzete még sohasem volt. A világ legjobb törvívói közé tartozik ugyan, de mint elsősorban kardművész, sohasem törekedett arra, hogy leverje a négy világbajnokot. Nehéz is velük szemben a helyzete. Itt nálunk tőrtréninget nem folytathat, mert nincsen elég erős ellenfele, különösen nincs szokva oly erős balkezes ellenfél ellen vívni, mint Kirchhoffer. Az erős kardvívás pedig ártalmára válik a tőrtechnikának.

 

Santelli azonban sohase válogatta ellenfeleit, mindig kikereste a legjobb és legerősebbeket és mindig becsülettel, dicsőséggel mérkőzött velük. Kirchhofferrel vívott assautja, ha ellenfele tussfölényét elvitatni nem is lehet, bámulatos volt. Kérlelhetetlen energiája, villámgyors keze, fényes temperamentuma félelmetes ellenféllé tették. Szebbnél szebb akciók egymást követték, mérkőzésükben nem egy gyönyörű tusst vitt be ellenfelének, legyőzve annak csodás védekezését. Évek fognak eltelni, míg oly szép vívást láthatunk, mint ez az assaut volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nép, a nyelv és a főváros A nép, a nyelv és a főváros
Nem lehet másnak, mint vészkiáltásnak nevezni Illyés cikkét. Egy...
Pusztító zivatarok Pusztító zivatarok
Nagybecskerekről táviratozták, hogy a városban és környékén 14-ikén...
Kínos incidens a 15 kilométeres bajnokságban Kínos incidens a 15 kilométeres bajnokságban
A Magyar Atlétikai Szövetség első pályaversenye vasárnap délután,...
A fekete ördög
Még a feketénél is feketébb festékkel festik a falra nap-nap után a...
Rövidek Rövidek
Gróf Csáky István külügyminiszter, mint a mafyar kormány teljhatalmú...
Huszonöt év az elektromos vasutak történetéről Huszonöt év az elektromos vasutak történetéről
A kisérletek főeredménye az volt, hogy a transformátorok fölösleges...
Az Árpádok századai Az Árpádok századai
Néhány nappal ezelőtt, január 14-ikén múlt hatszáz éve, hogy III....
A Budapesti Posta- és Távirda Tisztviselők Sport Egyesülete országos athletikai viadala A Budapesti Posta- és Távirda Tisztviselők Sport Egyesülete országos...
A fővárosi egyletek közt utolsónak gyűjtötte össze a Posta és TTSE....
Ipari kishírek Ipari kishírek
Figyelemmel a rab (fegyenc) ipar versenye ellen időnként felmerűlő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98