Dtum
Login with Facebookk
1905 | Január

Borst Mária új könyvéről

(Marie Borst: L’éducabilité et la fidélité du témoignage. Recheches expérimentales. Genéve, Kündig, 1904.)

 

Borst Mária kisasszony érdekes kisérleteket végzett a genfi egyetem psychológiai labotaroriumában a tanúskodás és egyáltalán az emlékezés hűségére vonatkozólag. Tudnunk kell ugyanis, hogy az újabb vizsgálatok meggyőzőleg kimutatták, hogy a tanúskodást a legtöbb esetben nem lehet szó szerint készpénznek venni.

A tények objectiv adatai mellett nagy szerepet játszik az illető egyén emlékező tehetségének bizonyos kimustráló, selectiv munkája, melynek figyelme csak bizonyos adatokhoz tapad s csak azokat őrzi meg, sőt ez irányban tovább is alakithatja.

Ezt s ennek vizsgálatát értik manapság a tanúskodás psychológiája alatt. Mindenesetre nagyon érdekes úgy a paedagogiai, mint a törvényszéki psychológia szempontjából.

Az ez irányú vizsgálatokra a példát Binet, a híres franczia psychológus adta, a ki főleg a rendes körűlmények közt végbemenő sok érdekes suggestio-folyamat vizsgálódásaival foglalkozott s igy jött rá, hogy a tanuvallomások is minduntalan suggestiók hatása alatt állhatnak, így az illető birók külső megjenése,nézése, kérdezés módja, de a többi környezet is nagy fokban sugalmazó hatással lehet az illető vallomást tevő tanúra.

Németországban Stern figyelmeztet erre. Utánuk indult Borst kisasszony, mikor a genfi egyetem psychológiai laboratoriumában kisérlet tárgyává tette, vajjon a gyakorlat javija-e a tanuskodás minőségét.

Kisérletei abból állottak, hogy bizonyos ideig, például egy perczig az illetőnek valami a mindennapi életből vett képet mutattak, azután bizonyos idő múltával leiratták vele a képen ábrázolt jelenetet, ez volt az írásbeli kisérlet.

Azután kikérdezték s ez volt a szóbeli kisérlet. Így mindjárt kétféle tanúskodást figyelhetett meg.

Az első, az írásbeli, inkább önkéntes jellegű volt, míg a másikat még a kérdések sugalmazták. 12-12 egyént vizsgált meg így mindkét nemből, összesen tehát 24-et hat hét alatt, mindegyikkel öt efféle kisérletet végzevén.

Összevetve ezután a kisérleteket, bizonyos érdekes adatokat kapott a tanuskodás terjedelmére, hűségére, biztosságára, az esküre való hajlandóságra s az eskü hűségére nézve. Így példáúl mindjárt igen érdekes az az általános eredmény, a mi sokakat meglephet, de azt a psychológust, a ki a tanúskodás psychológiájával csak kissé is foglalkozott, bizonyára nem fogja meglepni, hogy a teljesen hű tanúskodás valódi kivétel.


Minden tanú ugyanis emlékezete hézagait képzelete játékával tetszése szerint tölti ki. Hova lesz itt már most a hűség! Ép ezért legalább 10%-ja az önkéntes tanúvallomásoknak hibás.

A kérdésekkel sugalmazott vallomások hosszabbak, részletesebbek, de – s ez a fontos- kevésbbé hűek. Épp a törvényszéki psychológia szempontjából tehát igen fontos különbség ez a kétféle tanúvallomás közt, mikor tudniillik az illető maga beszéli el az egész esetet zavartalanul s mikor meg kérdésekkel zavarják, hajszolják, faggatják.

Ime sokan azt gondolnák, ekkor nyernek hívebb tanúvallomást s a kisérleti psychológia azt feleli rá, ép ekkor kevésbbé hűek a vallomások.

Gyakorlás útján a tanúvallomások is javulnak. Általában teljesebbek és hűebbek voltak a nők vallomásai, a mi - nézetünk szerint – a női elmének inkább receptiv s viszont a férfi elmének inkább activ, alkotó, formáló természetében lelné magyarázartát.

Végre, s ez is nagyon érdekes eredmény, azt is megállapitotta, hogy az esküvel tett vallomások tizenketted része hibás. Természetesen teljes jóhiszemüséggel elkövetett hibáknak kell ezt tekintenünk. Ime hová lesz a törvényszéknél oly nagy szerepet játszó esküvel erősitett tanúvallomás hitele!

A kisérleti psychológia épp úgy megingatja ezt,mint a keresztkérdések próbáját, melyről azt hitték, ez ugratja ki az igazságot.

Tanúnál nem nagy a haszna, csak megzavarja a tanút, megzavarja, hibássá teszi a vallomást. A vádlottnál, a bűnösnél természetesen haszonnal jár, mert itt épp az a czél, hogy megzavarják gondolkodását, kizavarják esetleg palástoló, színlelő beszédéből.

Erre a zavarbahozatalra kitűnőek a keresztkérdések, de a tanúvallomásoknál csak rontanak.

Dr. Positivus

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az uj francia közlekedési szabályrendelet Az uj francia közlekedési szabályrendelet
A francia közmunkaügyi miniszter által egy közlekedésügyi szabályzat...
Csaplár András nagy harc után megnyerte Magyarország 10.000 méteres bajnokságát Csaplár András nagy harc után megnyerte Magyarország 10.000 méteres...
Szombaton és vasárnap rendezték Magyarország atlétikai bajnokságait....
A bankok vidéki fiókjai A bankok vidéki fiókjai
Kisebb-nagyobb mértékben, de csaknem világszerte a bankszervezetnek...
Üzenet a földteherrendezésről Üzenet a földteherrendezésről
Uj szóval lett gazdagabb a falusi nép szótára. Ez a szó a FOB, amely...
Az orosz munkás- és katonai bizottság egyhangú határozata a béke előkészítése mellett Az orosz munkás- és katonai bizottság egyhangú határozata a béke...
A munkások és katonák képviselőinek tanácsa kongresszusában 15-én...
Budapest – Magdeburg úszóverseny Budapest – Magdeburg úszóverseny
A Magdeburg – Budapest városok közötti úszóverseny a magyar...
A népszálló élete A népszálló élete
Az aréna-uti Népszálló hatalmas palotájában ebédutáni csönd van,...
A hatodik magyar - olasz atlétikai verseny A hatodik magyar - olasz atlétikai verseny
A hatodik magyar-olasz nemzetek közötti atlétikai mérkőzés 72:69...
A rádió, az elektromos rezgés A rádió, az elektromos rezgés
Az elektromos rezgés keltéséhez kondenzátorból és önindukciós...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98