Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

Függő ágyak a tengeri betegség ellen

A tengeren való utazás nagy élvezeteit a legtöbb embernél megrontják a tengri betegség kellemetlenségei, sőt néha – igen ritkán – végzetessé is teszik.

Nem csoda, ha se szeri, se száma a mindenféle „biztosan ható” szereknek, a melyeket sokszor drágán kell megvásárolni, hogy legalább megnyugvást szerezzenek, és az utas a hajóra mrjen menni, hogy azután kservesen bár, se túl essék a tengeri betegségen.

Legtöbbnyire altató szereket, mint chloral-aldehydet, brómot, stb. szoktak használni, de igazi siker nélkül.

Most a La Manche csatornán Francziaország és Anglia között közlekedő hajókon érdekes kisérletet tettek, a mely az eddigi tapasztalatok szerint még a leghathatósabbnak bizonyult a tengeri betegség ellen.

Miután világos, hogy normális idegzetű embernél a hajó ingása kelti a betegséget (túlizgatottaknél a képzelődés is elég hozzá), olyan nyugvó helyeket készitettek a hajón, a melyek a Cardan-féle felfüggesztés módjára vannak megerősitve – olyanformán, mint a hajó compassa – s igy a hajó ingásai daczára is lehetőleg ugyanabban a helyzetben maradnak.

Az ágy három egymásra merőleges tengely körül van foroghatólag felfüggesztve, mint azt képümk is mutatja, s azt mondják, annyira bevált ez a módszer, hogy most az előkelőbb hajókat mind így szerelik fel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98