Dtum
Login with Facebookk
1906 | Április

A kaliforniai földrengés

Kaliforniát parti országnak hivják az amerikaiak. Erre a névre még jobban rászolgál, mint a Dalmátország, mert aránylag még keseknyebben és hosszabban húzódik a tengerpart mentén. Körülbelől ezerötszáz kilométer a tengerpartja és száz kilométernél alig szélesebb a művelt és lakott része. Két hosszú hegyláncz húzódik rajta végig.

A tengerparti keskeny, mocsaras vidékeket nagy hegyek nyomják. Úgy látszik, a föld mozgása szinte állandó a Csendes Oczeán felé, mert a partvidéken nagyon gyakori a földrengés.

A legsűrűbben a San-Francisko és San-Diego között fekvő körülbelől ezerkétszáz kilométer hosszú partot lakják. Közöttük fekszik: Santa-Cruz, Monteney, Santa-Barbara, San-José, Los-Angeles, mindmegannyi fényes üdülőhelye, nem a kaliforniaiaknak, de a keleti yankeeknek. A tengerparti városokban, de különösen San-Franciskóban azzal dicsekedtek az építészek, hogy a házakat a gyakori földrengésekre számítva konstruálták.

Ez ugyancsak hiú dicsekvésnek bizonyúlt San-Franciskóra nézve. Nyugat-Amerika metropolisa teljesen rombadőlt s az utazó hiába fogja keresni azokat a városrészeket, amelyeket képeink mutatnak. Újabbat, mást fog látni, de nem a régi San-Franciskót.

A város, kivéve a felhőkarczolókat, a nagyobb szinházakat és középületeket, fából van épitve. De azért a házai csinos értéket képviseltek. Az adóösszeírás 1903-ban kétezerhétszázhuszonöt millióra becsülte a városi ingatlanokat. Hát bizony ekkora értékben, a földrengés, az árviz és tüzvész pusztítása könnyen okozhat több száz millióra menő kárt.

Most, a mint a napilapok írják, már nyugodtabb és vidámabb az iszonyú csapástól sujtott nép. Néhány hét alatt felépülnek a házak, eltakarítódnak a romok. De hogy micsoda rémületes dolgokat ért meg a Presidio menekült tömege, mig a vészből és romlásból a parkba vergődött; micsoda benyomásokkal távoztak a távolabbi helyekre menekülők, arra jobb nem gondolni.

Hogy mennyi ember veszett el a hallatlan pusztulásban, soha sem fogjuk megtudni, mert Amerikában az embereket nem tartják nyilván. Egy nehány kelet-amerikai milliomos háziúr és az angol biztosító társaságok fogják a legtovább emlegetni a nagy fölrengést. Pedig aránylag ők vesztettek a legkevesebbet s azt is a legjobban birják.

Németh József

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98