Dtum
Login with Facebookk
1907 | Október

Montignoso grófnő férjhezmenése

A szász király volt feleségének érdekes történetéhez a minap ujabb fejezet járult: a kalandos sorsu asszony férjhez ment Toselli olasz zongoramesterhez, aki nálánál tizenhárom évvel fiatalabb. Hogy mi indíthatta a sokat hányatott királyleányt erre a lépésre, arról a pletyka igen sok csípős ízű történetet regél.

 

Mindez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy Mária Antoinette Lujza főherczegnő, aki Frigyes Ágost szász királytól való elválása után a Montignoso grófnő nevet vette föl, Londonban törvényesen egybekelt Toselli zongoraművészszel.


Enrico Toselli, az uj férj – akinek arczképét itt mutatjuk be olvasóinknak – magas teremtű, 24 éves fiatalember, bajusza még alig ütöget, annál dusabb fekete göndör haja, amely művészies jelleget ad olasz tipusu, halvány arczának.

 

Flórenczben ismerkedett meg a grófnővel, akinek zongoraórákat adott. A grófnő, aki ugy látszik, nagyon rajong a fiatalság iránt és másfél év előtt is beleszeretett egy alig 20 éves festőbe, akinél festeni tanult, most se tudott ellenállni a csinos külsejű zongorista csábításának és halálosan beleszeretett és a minap a londoni Henriette - Streeti anyakönyvi hivatalban polgári házasságra lépett vele.


A házasság híre egész Európában nagy szenzációt keltett, különösen a szász királyi udvarban, ahol valóságos felfordulást okozott: senki se tudta, hová lett a kis Anna Monica pia, aki a váláskor kötött szerződés értelmében anyjánál maradt. A szász udvar most visszakövetelte a kis lányt Tosellinétől, aki azonban megtagadta a kis hercegnő kiadását.


Toselliné ragaszkodik gyermekéhez, aminthogy eddig is az anyai szeretet volt jellemének egyik fénypontja, amelyért sok hibáját megbocsáthatjuk. Olvasóink emlékezhetnek arra a nagy küzdelemre, amelyeket a grófnő a szász udvarral vívott, csak azért, hogy gyermekeit láthassa. Ez meg is történt Münchenben, mult év novemberében.

 

Erről az eseményről három érdekes képpel számolunk be olvasóinknak. Az egyik a pályaudvaron anyjukra várakozó királyfiakat ábrázolja. A másikon a boldog, életvidor arczu Montignoso grófnőt láthatjuk a toskánai herczegnő és egyik udvarhölgye társaságában.

 

A harmadik kép a grófnőt elutazásával mutatja, amikor egy nyolcéves fiucska virágcsokrot nyújt át a grófnőnek – az anyátlan müncheni gyermekek nevében.

 

Bizony, akkoriban ugy ünnepelték a grófnőt, mint valami vértanut, aki szerelmének és zsarnok szász udvarának áldozata, ma azonban még a legelszántabb hívei is elpártoltak tőle.

 

Pedig talán ez az utolsó, meggondolatlan lépése a legtiszteletreméltóbb valamennyi között. A szegény asszony megunta a sok herczehurczát és a szász udvartól kapott busás évjáradékot, királyi családját és összeköttetéseit mind feláldozta szerelméért…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Toselli, olasz zongoraművész, aki Londonban a minap vette feleségül Montignoso grófnőt, a szász király elvált feleségét Montignoso grófnő első férje és gyermekei Montignoso grófnő udvarhölgyével és Lujza toscánai hercegnővel A pályaudvaron egy kisfiú virágot nyújt át Montignoso grófnőnek
Cikk-ajánló
Lázadás a magyarok ellen Nagylakon Lázadás a magyarok ellen Nagylakon
Nagylak alsó fehérmegyei községben, mint a Hazánk czímű lap írja,...
Graham White Budapesten volt Graham White Budapesten volt
A nagy és hatalmas angol nemzet kiváló fia, Graham White, sok...
Rádióberendezés a kórházban Rádióberendezés a kórházban
Aki már feküdt kórházban, az bizonyára tudja, hogy eltekintve a...
Az első futball-tréning Az első futball-tréning
Csak február közepén indulnak meg a tavaszi bajnoki mérkőzések, ám a...
Football szabály változások Football szabály változások
Papok – szinészek ellen játszottak dec.20-án Londonban jótékony...
A MAFC úszóversenye A MAFC úszóversenye
Lovag Kronberg József vándordíját a MAC nyerte meg két ponttal a...
Meg kell reformálni a kiviteli politikát Meg kell reformálni a kiviteli politikát
A Külkereskedelmi Szövetség évi közgyülése alkalmából terjedelmes évi...
Erzsébet királyné halálának évfordulója Erzsébet királyné halálának évfordulója
Szeptember tizedikén lesz második évfordulója Erzsébet királyné...
A német tengerhajózás A német tengerhajózás
Az 1913. év második felének első hónapjaiban még jogosultnak látszott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98