Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

A liszaboni gyász

Dom Carlos portugál királynak és Luiz Filippe trónörökösnek holttestét már örök nyugalomra helyezték a lisszaboni Pantheonban, a portugál királyi család sírboltjában.

 

A temetési menet nagyszerű volt. Katonai és polgári hatóságok, az idegen államok követségei és óriási néptömeg vett részt a menetben. A portugál királyt, a ki két héttel ezelőtt még a legnagyobb gyűlölet középpontja volt, megsiratta a portugál nép.

 

A halál egy pillanatra kiengesztelte a legvadabb republikánusokat is. De bármennyi is volt a virág és a könny, a temetési menet nem volt teljes. Hiányoztak abból Mária Pia és Amália özvegy királynék, Mánuel király és Alfonzo, oportói herczeg, a király nagybátyja: ők nem vettek részt a menetben.

 

Csak a templomban bucsuztak el drága halottaiktól, de ahhoz nem volt elegendő bátorságuk, hogy utolsó utjukra is elkísérjék azokat. Féltek az esetleges merénylőktől, nem akartak a letiport, de ki nem írtott forradalmárok czéltáblája lenni. Egy régi portugál szokásra hivatkoztak, a mely megtiltja a legközelebbi rokonoknak, hogy halottukat elkísérjék a temetőbe.

 

Miután elvégezték imájukat a meggyilkolt király és a trónörökös ravatala mellett, zokogva mentek ki a kápolnából és csak a palota ablakából nézték, mint viszik utolsó utjára szeretteiket. Az oportói herczeg a kastély kapujából nézte a fogatokat s addig állott ott, a míg szeme elől a legutolsó kocsi is eltűnt, aztán nem bírván tovább fékezni indulatát, sírva fakadt s a körülötte állók is valamennyien sírni kezdtek.

 

Mikor a halottaskocsi arra a helyre ért, a hol a merénylet történt, a lovak egyszerre megállottak és csak nagy nógatásra folytatták utjukat. Ez a kinos inczidens még a kevésbé babonás embereket is megrémítette.

 

A holttestet a Szent Vincze székesegyházban szentelték be, a szertartás ötödfél óráig tartott. A tömeg a temetésen nyugodt volt. Egy merénylőt állítólag láttak a templomban, a főoltár közelében. De erről nem bizonyos, hogy merénylő volt és egyéb inczidens nem is történt.

 

A királyi ház gyászát respektálták a forradalmárok és a köztársaságiak, akik azonban szervezkednek a döntő csatára, a mely szerintük nincs is olyan távol. Egyáltalában nincsenek megelégedve az uj kormány ama törekvéseivel, hogy az a kormányt helyreállítsa, az ő czéljuk az, hogy megszüntessék a királyságot, a mostani állapotot csak fegyverszünetnek tekintik.

 

Ezzel a tarthatatlan helyzettel tisztában vannak egyébként a királyhű pártok is, a kik lapjaikban teljes bűnbocsánatot és amnesztiát követelnek a politikai foglyok számára, mert csak így képzelhetik el, hogy az ország nyugalmát helyre lehet állítani és a lakosság zömét az uj királynak megnyerni.

 

Hiába panaszkodik az özvegy királyné, amért élve-halva nem kerítették kézre az összes merénylőket, valószínű, hogy a mai viszonyok mellett ugyis megmenekülnének az igazságszolgáltatás sujtó kezéből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
II. Manuel, a tizennyolc éves új prtugál király. a meggyilkolt Dom Carlos király második fia Don Miguel, a portugál trónkövetelő és felesége A meggyilkolt Lajos Fülöp, portugál trónörökös arcképe
Cikk-ajánló
Merénylet az orosz trónörökös ellen Merénylet az orosz trónörökös ellen
Pétervárról ujból merénylet hire érkezett. Ezuttal ugy szólt a hír,...
Kossuth és Andrássy a királynál Kossuth és Andrássy a királynál
Pont félöt órára volt a két államférfi kihallgatása kitűzve. Negyed...
A budapesti és környékbeli villamos vasutak átvétele A budapesti és környékbeli villamos vasutak átvétele
A kereskedelmi miniszter tudvalevőleg mindjárt müködése első napján a...
Meg akarják tiltani a kávéházaknak a meleg ételek felszolgálását Meg akarják tiltani a kávéházaknak a meleg ételek felszolgálását...
A fővárosi kávéházakban – az európai nagyvárosok mintájára...
Részegre itatták, ugy tudták elfogni Részegre itatták, ugy tudták elfogni
Egerből jelentik a Magyar Kurirnak: Jelentette annakidején a Magyar...
Kállítások Kállítások
A napokban nyílt meg a fővárosi képtár a volt Károlyi-palota első...
Kicsike diktátorok Kicsike diktátorok
Ez az én országom és a főbíró birodalma – mondotta nekem...
A rossz telefon A rossz telefon
Ezer bajunk, idegtépő bosszuságunk, életünket megkeserítő...
Az ostoros álskorpió Az ostoros álskorpió
Kelet-Indiában, de legfőképpen Jáva szigetén honos ez a visszataszitó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98