Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

A catch as catch can.

A catch as catch can. Birkózás, a melynél csaknem minden fogás meg van engedve. Tulajdonképen a görög-római birkózásból fejlődött, illetve ennek komolyabb, mondhatók brutálisabb formája.

 

Bár nem nélkülözi a művészi velleitásokat, s mint önvédelmi módszer is elsőrangu, mégis a kontinensen kissé veszélyes volta miatt elhanyagolják. Inkább az angolok és az amerikaiak, kik a boxoláshoz is szokva vannak – kultiválják.

 

E sportágnak legkiválóbb képviselői a professzionell-birkozók közt Hackensmidt, a többszörös orosz világbajnok, idáig alig szenvedett legyőzetést. Az amatőrök közt Humpchriss és D. elismert elsőrangu versenyzők.

 

A magyar birkozók a tavalyi olympiádon láttak először catch as catch can modorban dolgozni.

 

Mellékelve közöljük a főbb fogásokat:

1. Alapállás, 2. Egyszerü csipődobás gáncscsal (jobbláb kapcsolással) kombinálva. 3. Előbbi fogás védése olyképpen, hogy az ellenfelet felemeljük, s féloldalt hátra, a földre visszük. 4. Alsó fogás belső gáncscsal: a Lancesterick force fogása. 5. E fogás védése az által, hogy a támadó állát eltoljuk. 6. Vállcsavarás, gáncscsal. 7. Külső gáncs. 8. Amerikai kulcs láb áthuzással; oly fogás, a melyből nagyon nehéz kiszabadulni. 9. Lábbal beadott nyak kapcsolás (fél nelson fogás), ehhez a fogáshoz nagy technikai tudás és gyorsaság kell. 10. Az előbbi fogás két lábbal bekapcsolva a nyakat (dupla nelson). A fogás befejezése 11. A fél nelson (döntés). 12. Lábkapcsolás a földön. Veszedelmes fogás. 13. Karlehuzás gáncscsal. 14. Karlehuzás előlről, gáncscsal. 15. A hátsó alsó fogás védése. 16. Fél nelson lábbekapcsolással. Lancesterben és Amerikában gyakran használt fogás, míg Londonban veszélyes volta miatt tiltva van. 17. Láb és fej összekapcsolása: az ugynevezett Thomas-fogás. Mintegy két éve használják, védeni majdnem lehetetlen. 18. Vállcsavarás, gáncscsal. 19. A lábkapcsolásnak szellemes védése. 20. Válldobás lábemeléssel; nehezen keresztülvihető fogás. 21. A nyaknak lábbal való lekapcsolása rebur emeléssel kombinálva. 22. Ugyane fogás befejezése. 23. Csipődobás földről lábkapcsolással; a dobás pillanata. 24. Hídbetörés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A catch as catch can birkózás főbb fogásai George Hackenschmidt birkózó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98