Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

Babona

A babona határai nagyon bizonytalanok s mindig az illető kor vagy nép fölfogása szabja meg, hogy babona-e valamely hiedelem vagy sem. Ma például tudjuk, hogy a bölcsek kövébe vagy a szellemidézésbe vetett hit közönséges babona, de a középkorban, sőt még az ujkor elején is, számos hires tudós volt, aki vakon hitt mind a kettőben. Természetes, hogy a kultúra és a tudomány fejlődésével számos olyan igazságnak tartott tévedés szünt meg, mely valamikor erősen gyökerezett a köztudatban, sőt egyenesen összefüggött a vallással is. És voltaképpen minden babonának forrása a vallás, mely a földöntuli erökbe vetett hiten alapszik s ezeknek az eröknek a kultuszát, imádását jelenti.


E meghatározás szerint: a babona az emberi tévedések története s épen olyan ősrégi, mint az Isten fogalmának összekapcsolása az éggel, a menydörgéssel és az esövelAz ember reszketett az égzengéstől való féltében, a fölötte boltozó égre nézett esőért, mely fölfrissiti a zsenge füvet és imádta a napot, mert valami zavaros és együgyü módon észrevette, hogy a gyümölcs és a gabonatermés, a tavasz, nyár és az ősz ettől függ. Ehhez járult a homályos félelem a szellemektől és ördögöktöl, melyek rosszindulatnak és mindenütt jelen vannak: állatokba és fákba, kövekbe és patakokba, sőt még a mindennapos háztartási eszközökbe is belebujhatnak a démonok.


Ennek a babonás hitnek és félelemnek megfelelően már a legősibb vadnépeknél is kialakult egy olyan foglalkozás, melyet rendesen csak néhány ember üzött, éppen mivel egészen sajátos tulajdonságokat és képességeket föltételezett. Ez a foglalkozásszerüen üzött tevékenység a varázslás volt. Minden ösrégi vadnépeknél voltak és vannak ilyen hivatásos varázslók, akik egyuttal papok is. A szibériai népek sámánjai, a grönlandiak angerokkjai, a rézbörüek kuruzsló-orvosai, a zulu-kafferek isi-nyangái, stb, mind varázslók, akikhez akkor fordulnak az emberek, mikor valami bajuk van.


Ilyen képekkel és ilyen szöveggel magyaráz a „Tolnai Világlexikona” mindent, amit ismerni és tudni érdemes. Ez a kivonatos mutatvány, a pompás kiállitásu, III. kötetböl való, mely mintegy 1500 képpel jelenik meg. A 25 kötetes „Tolnai Világlexikona” 16.000 oldalra van tervezve, több mint 30.000 képpel s az elöfizetök 20 kor. bolti ár helyett kötetenként 3 koronáért rendelhetik meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A sámán mesterségesen önkivületi állapotba tudja magát büvölni Az önkivületbe jutott sámán Tolvajfogó szita a Magyar Nemzeti Muzeum néprajzi osztályáról Rontás ellen készült kabbala A szibériai gold-néptörzs egyik varázsló papja
Cikk-ajánló
Aga kán képrázatos estélye Aga kán képrázatos estélye
A 15.00 rózsával és ugyanannyi szegfűvel feldíszített népszövetségi...
A kormány és az ellenzék A kormány és az ellenzék
A több óráig tartó vitában gróf Apponyi Albert azt inditványozta,...
A nemzeti Színház és kisebbségi kérdés A nemzeti Színház és kisebbségi kérdés
Jubiláló Nemzeti Színházunkat mindjárt a felépülését követő évek -...
Elpusztult község
A sárosmegyei Zboró községben vasárnap tűz támadt és a falu nagy...
Babtermelés nagyban Babtermelés nagyban
Ha valaki nagyban óhajt babot termelni, akkor ajánlatos, hogy előbb...
Szabadforgalom Szabadforgalom
Egész héten beszédeket hallottunk. Egy tucat okos, érdekes beszédet...
Fel, az északi sarkhoz! Fel, az északi sarkhoz!
A németek megirigyelték a norvégek, dánok, angolok sikereit. Külön...
Elítélt kommunisták Elítélt kommunisták
A budapesti büntetőtörvényszéken két bolsevista felett ítélkeztek a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98