Dtum
Login with Facebookk
1913 | Március

Megszavazták a testnevelési alapról szóló törvényjavaslatot

Szép csöndben, minden emóció nélkül s a nélkül, hogy a legutolsó footballbotrányokkal is hasábosan foglalkozó napilapok sportrovatában a legkisebb nyoma is lett volna: márczius 1-én és 3-án a magyar testnevelésügy szempontjából uj korszakot jelentő esemény történt a parlamentben.

 

Márczius 1-i ülésén a Ház általánosságban és részleteiben letárgyalta és elfogadta azt a törvényjavaslatot, a mely szerint a lóversenyeknél az üzletszerü fogadásokat és kölcsönös fogadások közvetítését szabályozó 1894 : XXIX. t. c. módosittassék akként, hogy a totalizatőr forgalmából, illetőleg a könyvesek és a versenyfogadási irodákra kivetett illetékekből egy megfelelő összeg a testedzés és a testnevelés céljaira legyen forditandó. A március 8-iki ülésen ezt a törvényjavaslatot harmadik olvasásban is elfogadta a Ház s elhatározta, hogy alkotmányos tárgyalás és hozzájárulás végett átküldi a főrendiházhoz.

Szóval most már csak bizonyos alkotmányos formalitások vannak hátra és megvalósul dr. Gerenday György pompás ideája: totalizatőradónak a testnevelés céljaira való felemelése. A törvényjavaslat lényege – Pirkner Jánosnak az ügy előadójának ismertetés alapján – ezekben foglalható össze:

A totalizatőrnél a totalizatőri forgalomra eddig kivetett 12%-on felül még 2% vettetik ki, azaz a 2% kizárólag a testnevelés és testedzés, bizonyos részben pedig a turistika céljaira fordittatik. Ennek a 2%-nak ź része a földmivelésügyi miniszter rendelkezésére bocsáttatik a tárcája alá tartozó intézetek növendékeinél a testedzés és testnevelés céljaira, részben pedig a turistika előmozditására, négyötödrésze pedig a kultuszminiszter és honvédelmi miniszter rendelkezésére áll, hogy azt együttesen és egyetértően a testnevelés céljaira fordithassák.

A miniszterek kötelesek a befolyó összeget alapként kezelni, azonban azon megszoritás nélkül, hogy az alaphoz magához nem szabad hozzányulni, sőt megengedésével annak, hogy szükség esetén az alapot a maga egészében is felhasználhatják.

A totalizatőrnek az utolsó években kitüntetett forgalma meghaladja a 30 millió koronát, eszerint ennek 2 %-a, ha ez a forgalom nem csökkenne, évente körülbelül 600 000 koronát tenne át, mely összegből 1/5 részt, vagyis 120 000 koronát a földmivelésügyi miniszter, ź részét, vagyis 150 000 koronát, tehát csaknem egy félmilliót a kultuszminiszter és a honvédelmi miniszter fordithat a testnevelés és testedzés céljaira.

Hozzájárul még ehhez az az illeték, a melyet a földmivelésügyi miniszter a könyvesekre és a fogadási irodákra kivethet a törvényjavaslat 3. §-a értelmében, a mi szintén tekintélyes összeget tenne ki.

A három miniszternek évente rendelkezésére álló összeg olyan tekintélyes lesz, hogy azzal a testnevelés céljait nagy mértékben lesznek képesek szolgálni és előmozditani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Radikális intézkedéseket sürget a főváros a tüzifa biztosítására Radikális intézkedéseket sürget a főváros a tüzifa...
A háborús nehézségek miatt a tüzifa-felhozatal az elmult hetekben sem...
Somlyó Zoltán -  A lusta nő Somlyó Zoltán - A lusta nő
Féljetek tőle! Ő is fél magától, ezért oly lassú, tétova, önös. A...
Grey beszéde Grey beszéde
Ujból megszólalt Sir Edwárd Grey angol külügyminiszter, a háborunak...
Gyóji Miklós és Mallász Gitta a Wesselényi-emlékverseny győztesei Gyóji Miklós és Mallász Gitta a Wesselényi-emlékverseny...
A Magyar Úszó Szövetség vasárnap délután másodízben rendezte Tihany...
A Fény-utczai rablógyilkosság A Fény-utczai rablógyilkosság
A mult hónapban 24-én Budán a Gazn-gyári telepen, a Fény-utcza 7....
Delmár Walter jánoshegyi verseny főgyőztese Delmár Walter jánoshegyi verseny főgyőztese
Méltó betetőzése volt az idei magyar versenyprogramnak a MAC ifjú...
Egymilliópengős állami támogatással fuzionáltatják a Hangyát és a MÁV fogyasztási szövetkezetét? Egymilliópengős állami támogatással fuzionáltatják a Hangyát és a MÁV...
Az Államvasútak fogyasztási szövetkezete hónapok óta zavarokkal küzd...
A mozi mini detektív A mozi mini detektív
Egész érdekéé, de valami detektivregényből kiszedett kacsával...
Az MTK nemzetközi atlétikai viadala Az MTK nemzetközi atlétikai viadala
Az MTK nemzetközi atlétikai viadalának sokat ártott a lengyel-magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98