Dtum
Login with Facebookk
1913 | Október

Milliók tolvajkézen

A nyári bünügyi krónikát az idén az a bizonyos nyakék dominálta, mely borzasztó boszokánysággal Páristól Londonig menő utjában – édes bonbonra változott át. Mayer barátunk pontosan postára adta a gyöngyöket, Londonban pedig mégis csak cukorkákat hámoztak ki a korrekten lepecsételt s látszólag sértetlen postacsomagból. Annyi bizonyos volt, hogy egy cseppet sem közönséges tolvajok ragyogtatták furfangjukat és ügyességüket.


Természetes, hogy a négy millió frankot érő gyöngynyakék a budapesti rendőrséget is foglalkoztatta. Persze nem épen hivatalosan, csak ugy kollegiális érdeklődésből. Többek között egyik öreg, tapasztalt detektivünk is szóvá tette az egész világot foglalkoztató szenzációs bünesetet.
- Sajnálom! – mondotta – hogy Párisból nem Budapestre küldték ezeket a csudagyöngyöket. Egy nagyszerű sikerrel lenne nekünk több, amiről az egész világ beszél. Igy bizony a párisi vagy a londoni rendőrség fogja zsebrevágni a dicsőséget.
- Hogyan, hát maga komolyan bizik abban, hogy a gyöngyök okvetlen megkerülnek?
- Egész biztosan! Merész mondás?! Mégis igy lesz. A tolvajkrónikákban is áll a jó magyar közmondás: aki sokat markol, keveset fog. Egy ekkora kincs a tolvaj kezében annyit ér, mint a Szahara sivatagjában egy éhes ember kezében egy zsák arany. Kenyérre, vizre vágyódik, ami nincs, de van egy zsák aranya. Hát egye meg, lakjék ezzel jól, ha tud….A nyakék tolvajai is hiába szorongatják kezükben a milliós gyöngyöket. Nem tudják a milliókat aprópénzre váltani. Nincs az az edzett orgazda, aki árulójukká ne válna. Örült nagy summa van jutalmul kitüzve a gyöngyök és tolvajok kézrekeritésére. Ki vállalja igy a leleplezés és börtönnel járó veszedelmet, mikor tisztességgel is kereshet nagy pénzt, csak be kell sugni a tolvajokat, ha azok nála próbálkoznak.


És csakugyan! A mi detektivünknek pompás éleslátása volt. A tolvajoknak menten árulóivá váltak azok az ékszerészek, akikkel szóba állni próbálkoztak. Jóformán beleszaladtak a kikészítette csapdákba és Londonban elfogták a konzorcium egy pár tagjait, mikor tul akartak adni a kincsen. A többiek pedig, akik jó helyen alkalmazott tulóvatossággal kikerülték a veszedelmet eldobták a nekik olyan haszontalan milliókat érő drágaságot.


Talán mégis jobb lett volna, ha ráhallgatnak a biztosító társaság csábos ajánlataira. A biztosító társaság ugyanis egy pár milliócskáig érdekelve volt a gyöngyök dolgában és amikor a londoni és párisi rendőrség már nagyon lecsöndesült az eredménytelen hajszában – felszólította a mélyen tisztelt tolvajokat, hogy hát egyezkedjük. Mennyiért adnátok vissza a zsákmányt?


Ne feledkezzünk meg arról, hogy Párisban és Londonban vannak e célra tolvaj és meglopott között külön egyeztető ügynökségek is, akik roppant diszkréten dolgoznak és féltékenyen vigyáznak rá, hogy a tolvajkliensek hajszála se görbüljön meg. Mi mindent nem termel a mai kor? Ebből az esetből tanulság az, hogy lehet ugyan milliókat lopni, de megtartani ezeket, ez még nagyobb művészet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szövőháziipar térfoglalása A szövőháziipar térfoglalása
A Horthy-akcióval kapcsolatosan megindított háziipari akciónak igen...
A Gerhardt-féle gyüjtemény A Gerhardt-féle gyüjtemény
Szépet és jót, hasznosat és czélszerü vásárolni nyilvános gyüjtemény...
A Dirndli A Dirndli
Jó gondolat volt, t. szerkesztő ur, amit a Gazdasági Világ legutóbbi...
Március
Szimatolva a parton, mint a vad, hitetlenül, hogy elmúlt február: ...
Bécart dr. mesterséges szíve, az átömlesztő-apparátus Bécart dr. mesterséges szíve, az átömlesztő-apparátus
Sokkal hatásosabb a közvetlen eljárás. A beteget és az egészséges...
Hozzászólás az Egyke kérdéséhez Hozzászólás az Egyke kérdéséhez
Nem vagyok az Egyke hive, hiszen négy gyermekem van, mégis meglep...
Hajsza Babits Mihály ellen Hajsza Babits Mihály ellen
Az exotikus tájon utazó, ha valahol ráesteledik és sátort üt,...
Az éneklő fémrúd és a lármagép Az éneklő fémrúd és a lármagép
Termen orosz technikus, aki a rádió-telefón tökéletesítésén...
Bemutatók Bemutatók
Nem könnyű Szomory egy darabjáról olyat mondani, amit más darabjairól...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98