Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Veszedelmes birtokba helyezés

A Békési Népbank márczius elsején elárvereztette Lengyel Lajos békési gazda birtokát, mert nem tudta kellő időben visszafizetni azt a kölcsönt, melyet a választási költségek fedezésére vett fel a banktól, mikor a legutóbbi képviselőválasztáson szocziálista programmal föllépett Békésen.

 

Az árverésen Mester Gábor békési földbirtokos vette meg a birtokot, de a volt tulajdonos megakadályozta a birtokbavételt, miért is biróság útján való birtokbavevést kért Lengyel Lajos ellen. Lengyel fenyegető levéllel akarta elriasztani az új tulajdonost, mire a törvényszék Kelemen István és Bartha József lovascsendőröket rendelte ki a kiküldött birtokbavezető bizottság mellé, hogy esetleg karhatalommal szerezzen érvényt a hatósági eljárásnak.

 

A bizottság tagjai, Dubschek végrehajtó, Frisch hatósági becsüs, Kelemen, Bartha csendőrök és Mester Gábor szerdán délután szálltak ki a birtokra, a hol Lengyel revolverrel várta őket. Mikor a végrehajtó átlépte a küszöböt, az elkeseredett ember a kerítés mögül lövöldözni kezdett. Egyik golyója Kelemen csendőr lovát találta, a mely erre levetette a csendőrt, két golyóval pedig a csendőr karját sebezte meg. Frischet is érte az egyik golyó, de csak a kabátját fúrta át s aztán a nadrágszíjban megakadt. Dubschek sebesült meg a legsúlyosabban. Három helyen érte a golyó: jobb karján, jobb arczán és homlokán.

 

A csendőrök harminczkét lövést tettek Lengyelre, a ki sértetlen maradt, mert eltorlaszolta magát. Két revolverből lövöldözött s a míg az egyiket használta, a másikat a felesége töltötte. Mikor elfogytak a töltényei, feleségével együtt átadta magát a csendőröknek, a kik bekisérték a városházára.

 

Lengyel a kihallgatáskor összeesett és rögtön meghalt. Az orvosi vizsgálat szerint szivszélhüdés okozta halálát. A végrehajtó és Kelemen csendőr a kórházban vannak orvosi kezelésben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98