Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Újsághír Budapestről

Vasárnap délelőtt 11 órakor Szarajevó városában Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége, Hohenberg Zsófia hercegnő gyilkos merénylet áldozata lett. Egy gonosz kéz elvetemült cselekedete megfosztotta Ausztria-Magyarországot trónörökösétől, aki az uralkodás gondjaira nagy szeretettel, erős férfias akarattal és nemes becsvággyal készült.


A rettenetes bűntény hatása alatt állunk s ebben a pillanatban még csak az irtózatos fájdalom markolását érezzük, a csapás elemi erővel nehezedik elménkre és szívünkre, a következményeket, amelyeket e szomorú, lesújtó esemény maga után von, mérlegelni még nem tudjuk.
De érezzük, hogy jönnie kell a megtorlásnak, s ha valóban igaz az, hogy itt politikai gyilkosságról van szó, akkor erős karunk kíméletlen lesz mindenkivel szemben.


Két elvetemült szerb követte el a merényletet, bombával és pisztollyal. A bombákról megállapították, hogy a szerb hadsereg felszereléséből valók, a hitvány cselekedetet pedig a szerbek egy nemzeti ünnepén követték el. Mennyi összefüggésük van ezeknek a tényeknek a gyilkossággal, azt kíméletlenül fogja megállapítani a vizsgálat, és kíméletlen lesz a megtorlás is, amely egy nagy birodalmat uralkodásra kijelölt trónörököstől fosztott meg s milliókat döntött gyászba.


Az egész birodalmat mélységes gyászba döntötte a szomorú eset, fájlaljuk a nagyra hivatott örökös elmúlását s teteme felett aggodalommal szemléljük azokat a hullámokat, amelyek körülcsapdosnak, s amelyeknek áldozata lett Ferenc Ferdinánd.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98