Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

A pusztaszeri példa

Pallavicini Sándor őrgróf, a mindszent-algyői hitbizományi uradalom tulajdonosa, tudvalevően öt izben látta vendégül Nikolajevits Miklós nagyherczeget pusztaszeri vadászkastélyában. A pusztaszeri magyarok már ismerték a Góliát nagyherczeget, a ki a legsoványabb és leghosszabb emberek egyike. Nem is féltek tőle, a mikor a háború kitört és nevetgélve emlegették, hogy majd ellátják a dolgát. No hát el is látták amugy Istenigazából. De a muszkaverők között ott volt a pusztaszeri vendéglátó házigazda is a két fiával.

 

Pallavicini őrgróf ugyanis, bár sok ezüst hajszál borítja fejét, a királyi szóra nem maradt nyugton, hanem önként jelentkezett. Az őrgróf felesége, született Széchenyi grófnő, egyszeribe három legkedveltebbjét bocsátotta el a harczmezőre, férjét és két deli fiát, Károly és Sándor őrgrófokat. A legfőbb hadur most mind a három őrgrófot kitüntette, a kik a háború első napjától mindig a legnagyobb veszedelemben vannak.

 

Pallavicini Sándor őrgróf a III. osztályu katonai érdemkeresztet a hadiékítménnyel, Károly őrgróf ugyanezt, Sándor őrgróf pedig a bronz vitézségi érmet, majd a szignum laudiszt kapta meg. az őrgróf és felesége, a kik a közel multban 25,000 koronát adományoztak katonai jótékony czélokra, ujabban ötezer koronát küldtek Cicatricis Lajos dr. szegedi főispánnak különböző hadi jótékony mozgalmak czéljára.

 

Ezenkívül az őrgróf és felesége a háború tartama alatt élvezett összes katonai illetményeket, melyek az őrgróf katonai rangja után joggal illetik meg, a fegyveres erő özvegyei és árvaalapja javára juttatják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98