Dtum
Login with Facebookk
1919 | Március

Demokratikus áramlat

Tör mindenfelé a demokratikus áramlat... a legósdibb intézmények közzé is behatolt. Világgondolattá vált, melynek semmi falanszter sem fog ellenállni tudni.


Csak egy társadalom makacskodik. Az abhormisok gyülevészhada ez: enyves kéz és csalafintaság birodalmában. Ott még egyéni és arisztokratikus minden. Ős betörő patríciuscsaládok elbúsulva nézik, hogy rombolja össze a mai korszellem a tekintélyt, s eljön az az idő, mikor a csirkefogó egynek fogja magát érezni az uri betörővel, még egy asztalhoz le is mer ülni vele.


A minap két jeles zsebtolvajt hoztak be a főkapitányságra. Két jól öltözött ficsurat, akik a tömött vasúton és agyon préselt villamosokon nyugodtan zsebelhettek. Senki nem merte volna előkelő külsejük mögött a rögzött zsebtolvajt sejteni. Mindazonáltal bebuktak és most a detektiv-szobában úriemberhez mért nyugalommal várták a detektívek becéző őrizete mellett a történendőket.


Közbe nyilott az ajtó és a detektívek megint két embert tuszkoltak maguk előtt. Toprongyos kültelki semmiházik voltak, a szürke feslett katonaruha is cafatokban lógott le róluk.
- Zsebtolvajok! - jelentettek a detektívek - úgy húztuk le őket a villamosról, ahol az utasoknak a télikabátba tett aprópénzét halászták ki.
A két toprongyost az előbb behozott zsebtolvajurak közelében ültették le. Egy ideig farkasszemet néztek egymással, egyszerre azonban hirtelen felkelt a két jólöltözött, s a másik két rongyosnak hatalmas pofont mért le! Tűrték szegények, talán azt gondolták, hogy a detektívszobában már mint ez a módi s igy járja.


A detektívek azonban annál felháborodottabban vetették magukat a két goromba fráterre.
- Micsoda tempó! - rivaltak rájuk. Mit akarnak ezektől? Bántották magukat?
- Nem bántottak bizony bennünket! – jegyezte meg hidegvérrel az egyik - de mégis csak bosszantó, hogy ilyen alakok belekontárkodnak a mesterségbe és diszkreditálják a fajtánkat. A mi foglalkozásunk uri foglalkozás, nem ilyen ágról szedett sehonnainak való .. .
A tolvajvilágban szóval még tartja magát a régi rend korcshajtása, az osztálygőg.
De majd ott is áttör a forradalom. Ha máskép nem, hát szép csendben és lassan. Mert bizony már is uniformizálódott a tolvajtársadalom.


- Kire gyanakszik? - kérdezzük a panaszostól. Kinek zsebét, kinek lakását űrítették ki. Mire mind ilyen-amolyan gyanúsról beszél, katonaruhában ez is, az is volt. És többnyire tényleg igazuk van, mert a rendőri tapasztalat is igazolja, hogy ma az a tolvaj is katonaruhába öltözködik, aki katona nem is volt. Az egyformaság jó lepel. A cél szentesíti az eszközt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98