Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

A héten érdemleges stádiumba jut az Erzberger-gyilkosság ügye

A második hete kiadatási fogságban ülő Förster-Shulze Henrik ügyében a héten újból megkezdi munkáját az Erzberger gyilkosság bűnügyének viszgálóbírája, dr. Bubich Jenő. Az Erzberger-gyilkosság állítólagos tetteseinek ügye a vizsgálóbíró munkájával a héten már érdemleges stádiumba jutott.


Mint ismeretes, a vizsgálóbíró már egyszer részletesen kihallgatta az állítólagos Shulzet. Kihallgatta az ügy nyomozására a magyar fővárosba küldött német detektíveket. Förster-Shultze, mint a rendőrségen, úgy a vizsgálóbíró előtt is tagadta, hogy azonos volna Erzberger Mátyás birodalmi miniszter gyilkosainak bármelyikével. Tagadta, hogy azonos volna Shultze Henrikkel. A német detektívek, Schumacher és Blous Försterrel ellentétben a leghatározottabban azt bizonyították a vizsgálóbíró előtt, hogy a gyilkos Schultze jutott Förster személyében a magyar hatóságok kezére. A magukkal hozott bizonyítékokat, fényképeket a vizsgálóbíró előtt történt kihallgatásuk alkalmával le is tették a vizsgálóbíró asztalára. Förster-Schultzenak a detektívekkel való szemesítésétől várta mindenki a rejtélyes kérdés végleges eldőlését. A szembesítés meg is történt.- azonban eredménytelenül végződött.


Egy teljes hétig pihent az ügy a vizsgálóbírónál, annak más, nagyarányú elfoglaltsága miatt. Most a hét elején az Erzberg-gyilkosság bűnügye újból a magyar és német közvélemény érdeklődésének előterébe kerül. Bubich vizsgálóbíró maga elé vezetteti újból Förster-Shultzet és eléje tárja a német detektívek perdöntőnek látszó bizonyítékait. A detektívek bizonyítékain kívül egyéb bizonyítékok is vannak a vizsgálóbíró birtokában. Újból részletesen kihallgatja a bajort a vizsgálóbíró, különösen gyanúsnak tetsző alibikérdésének igazolására. Felkapja a kérdést Förster-Shultze a bizonyítékok elébeterjesztése után, hogy megmarad-e továbbra is tagadása mellett.


Az Erzberger-gyilkosság bűnügyének a vizsgálóbírónál fekvő iratai között ott vannak Förster-Shultzenek a rendőrségen felvett fényképei. Amikor a bajor újabb kihallgatása megtörtént, dr. Bubich Jenő azonnal elküldi a fényképeket az illetékes offenburgi (Baden) törvényszékre, az ottani vizsgálóbírónak. Az offenburgi törvényszék vizsgálóbírójának lesz a dolga, hogy maga elé idézze mindazokat, akik ismerik Schultze Henriket és a fényképeknek felmutatása mellett kihallgassa Schultze ismerőseit arra vonatkozólag, hogy csakugyan Schultze Henrik saarfeldi kereskedő ül-e a budapesti királyi ügyészség fogházában.


Illetékes helyen azt remélikhogy az offenburgi törvényszék az ügy sürgősségére való tekintettel pár nap alatt végez a személyazonossági tanuk kihallgatásával, ugyhogy nyolc-tíz napon belül már itt is lesznek a német vizsgálóbíró által felvett jegyzőkönyvek.


Amikor ezek a jegyzőkönyvek ide érkeznek, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a büntetőtörvényszék kiadatási tanács elé tegyék át az ügy összes iratait, hogy az döntést hozzon a nagy kérdésben: kiadja-e Magyarország a Markó-utcai fogház rejtélyes foglyát Németországnak vagy sem.


Itt jegyezzük meg, hogy pár nappal ezelőtt hivatalos úton már megérkezett a német igazságügyi kormány elfogató parancsa és kiadatási kérelme is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A népszámlálás A népszámlálás
Nagy kiváncsisággal várta már mindenki a fővárosi népszámlálás...
Mussolini a szépségkirálynő választást szigoru rendelettel betiltotta Olaszországban Mussolini a szépségkirálynő választást szigoru rendelettel betiltotta...
Már a múlt évben a szépségkirálynő választás ellen nyilatkozott...
A fővárosi színházak nyári szünete A fővárosi színházak nyári szünete
Július első napjától a főváros összes nagyobb színházai nyári pihenőt...
Hogy lehet egydollárosból százdollárost készíteni? Hogy lehet egydollárosból százdollárost készíteni?
Az elmúlt héten egy kopottas külsejű ember állított be Barakker...
Elmaradt kegyelmezések Oroszországban Elmaradt kegyelmezések Oroszországban
Az orosz trónörökös keresztelőjét augusztus 24-ikére tűzték ki....
Ismét megindult az idénycikk kivitele Ismét megindult az idénycikk kivitele
Immár másodízben történik, hogy a külpolitikai bonyodalmak zavart...
A sajtó a balkáni államok helyzetéről és egyéb eseményekről A sajtó a balkáni államok helyzetéről és egyéb eseményekről
A potsdami értekezletről érkező legújabb jelentés számol be, hogy a...
Az óceánjárón Európa felé szöktetik a Lindbergh babyt!? Az óceánjárón Európa felé szöktetik a Lindbergh babyt!?
Egész Amerika izgatott érdeklődése mellett folyt vasárnap a nyomozás...
A légy jó mindhalálig századszor A légy jó mindhalálig századszor
A századik előadáson a sűrűn benépesült nézőtérről ugyanazzal a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98