Dtum
Login with Facebookk
1925 | Január

Le a ragyogókkal!

Cifra cseh gyöngyök leszorítják a magyar nép művészetét – Nem kell a legényeknek a ragyogós lány – Milliós bankó a legénybucsúra


Mi az a ragyogó? Cifra, ragyogós cseh üveggyöngy, és rézlapocskák, melyek cérnára vannak fűzve s belőlük különféle díszes alakok kivarrva. Azelőtt a lányok csak a nyakukban hordták a gyöngyöt, most már ruhájukra is rávarrják.

Az ócska gyöngy divatja


Tudvalevő, hogy a mezőkövesdi asszonynép olyan szép dolgokat hímez, mely világhirűvé lett. Milliárdokat szednek be az ottani lányok, asszonyok a hímzésükért, melyeket Európa legnagyob városaiba, sőt Amerikába is szívesen vásárolnak. Maga a mezőkövesdi nép is ilyen hímzésekkel díszítette ruháját. Ilyen szép kézimunka nincs is széles e világon.


A háboru alatt a mezőkövesdi lányok gyönyörüen hímezett ruhájukra ragyogókat kezdtek varrni. Mindig többet és többet, ugy hogy teljesen elborította a gyönyörü matyóhímzéseket. Egy-egy lány ruháján milliókat érő ragyogó volt.

Döntött a népszavazás


Mezőkövesd népe látta, hogy ez a cifraság milyen rengeteg pénzt emészt fel. Elhatározták, hogy népszavazást rendeznek. Megszavaztatják a község férfiait, asszonyait, legényeit, leányait, kell-e ragyogó? Ha a többség azt mondja, hogy nem, akkor senkinek sem szabad ezentul ragyogót viselni.


A szavazatokat összeszámlálták és a nagy többség ugy döntött, hogy le a ragyogóval! A leányok, fiatal asszonyok önként fejtették le ruháikról a ragyogókat, miket hamvazó szerdán a templom előtt ünnepélyesen elégettek. Akadt olyan lány, aki nem volt hajlandó a ragyogójától megválni. Ezekre kimondták a legények, hogy táncba nem viszik s feleségül sem veszik mindaddig, míg ragyogót visel.

Nem lesz ragyogós jegykötény sem


Egyben kimondották, hogy a menyasszony ezután nem adhat vőlegénysarcot a vőlegénynek. A vőlegénysarc a jegykötő, szépen hímzett és ragyogókkal dusan ellátott fésükötő. Többmillió korona értékü ragyogót varrt a menyasszony a vőlegénynek szánt jegykötőre és a kötőben el kellett rejteni egy milliós bankjegyet, hogy legyen mit elmulatnia az esküvö előtt a vőlegénynek a legénybucsun.

 

Ezentul a jegykendö fogja pótolni a vőlegénysarcot és nem szabad a jegyajándékba pénzt rejteni. Lelkesedéssel erős fogadkozással készülnek a mezőkövesdiek a néphatározatok betartására. Ma már nem látni ragyogós leányt az utcák

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98