Dtum
Login with Facebookk
1938 | Augusztus

Légoltalom világszerte, az óvóhelyek használata

Irta: Nyiri László ny. vezérkari ezredes

A spanyol polgárháború és a Távol Kelet háborúja már eddig is bőségesen igazolták, hogy a korszerű háborúk hadviselő felei a katonai hadműveletekkel egyidejűleg, de sokszor már ezt megelőzőleg is légi erőikkel a hátországot is megtámadják.

Ez azt Jelenti, hogy a hátország polgári lakossága, a nők, gyermekek és tehetetlen aggastyánok, ha nem védekeznek kellőleg, mihamar az ellenséget bombázógépek céltárgyaivá válhatnak.

A világháborúból oly jól ismert „Hintlerland” a jövő háborújában már eltűnik, mert a harcvonal mögötti területeken is ellenséges légi bombák fognak pusztítani. De mindezek dacára nem kell kétségbeesniök azoknak, akik a légoltalmi előírásokat betartják és fegyelmezetten viselkednek.

Mielőtt a világ légoltalmi felkészültségéről egy rövid áttekintést nyújtunk, vizsgáljuk meg, milyen gyakorlati tapasztalatokat mutatnak fel a két említett háború tanulságai?

Madrid polgári lakosságát bizony igen gyakran rázta fel álmából a „légi riadó”. A gyárak vésztjósló, idegtépő szirénáinak üvöltő vijjogására a házak lakosai eleinte kapkodva, de később nyugodtan foglalták el kijelölt óvóhelyeiket, eleinte természetesen leginkább a pincéket.

Azok, akik nemtörődömségből vagy pánikszerű ijedelem folytán ezt nem tehették meg idejében, pillanatok alatt hallhatták fejük felett az ellenséges bombázók mótorjainak dörgő búgását és ezt követőleg a levegőt úthasító, velőkig ható sivítással közeledő légibombák robbanásait.

A lecsapódó robbanóbombák házakat, sőt városrészeket is rombadöntöttek. Ez ellen egyelőre nem lehet hatásosan védekezni. De megmenthették életüket, legdrágább kincsüket azok, akik óvóhelyeiket idejében, fegyelmezetten foglalták el.

A számtalan, kicsiny, de 3000 fok hőséget előidéző „Termit” gyújtóbombák sokkal veszélyesebbek a gázbombáknál, mert egyszerre 30 helyen is felgyújtották Madridot. Ezeket a tüzeket a hivatásos tűzoltóság egyedül nem tudta volna eloltani, ha a polgári lakosság segédtűzoltó csapatai nem léptek volna azonnal akcióba.

A polgári lakosság idővel már annyira hozzászokott a légi támadásokhoz, hogy szemtanuk leírásai szerint például Madridban a színházi előadásokat meg a támadás idejére sem szakították félbe. Sőt a Távol Keleten levő Nanking kínai lakossága a japán repülőrajok távozása után azonnal kinyitotta üzleteit és „az emberek dolguk után mentek”.

Ezek után misem természetesebb, mint hogy a világ úgyszólván valamennyi állama ma már gőzerővel készül fel a légoltalomra, illetve a légvédelemre. Ha az ember például Berlin uccáin sétál végig, úgy igen gyakran látja, hogy az iskolás gyermekek, tanítóik vezetése alatt egytől-egyig gázálarccal ellátva, meneteinek, sót futnak végig a „Potsdamer” úton.

A nagy német városok légoltalmi gyakorlataik közben a polgári lakosság rétegeiből összeállított segélyosztagok úgyszólván pillanatok alatt jelennek még gázálarcban a sorakozó helyeiken, hogy a „mustárgázzal fertőzött uccákat megtisztítsák”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Légoltalmi gyakorlat Portsmuthban  Az angol légoltalmi szolgálat női tagjai
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hogyan félnek az oroszok a német hajóhad támadásától Hogyan félnek az oroszok a német hajóhad támadásától
Az orosz balti flotta parancsnoka rendeletet adott ki, hogy a...
Anita Berber nem lép fel többet Anita Berber nem lép fel többet
Mára tudtuk meg, hogy az Anita Berber végre nem léphet föl többé...
Gömbös és Friedrich kormányprogramot adtak a — régi képviselőházban Gömbös és Friedrich kormányprogramot adtak a — régi...
A közelmult hetekben lezajott fajvédő vezérkar főnöke, Gömbös Gyula,...
Ribbentrop és Ciano német-olasz katonai és politikai szövetséget kötöttek Ribbentrop és Ciano német-olasz katonai és politikai szövetséget...
A milánó olasz-német külügyminiszteri tanácskozások történelmi...
Bülow rögtönöz Bülow rögtönöz
Bülow kezdeményezte, hogy Kluck 1. hadserege kisebb ívben forduljon...
Az amerikai zsarnok Az amerikai zsarnok
Washingtonban nagy gyűlést tartott a német nemzetközi szövetség. A...
Párisi divatképek Párisi divatképek
A téli divat teljes pompájában rendszerint a páris – longchampi...
Élő Jókai Élő Jókai
A hétköznapok csendes és lármás eseményei nem terelhetik el a...
A fokhagyma gyógyszeralakja A fokhagyma gyógyszeralakja
A fokhagyma baktériumellenes és gyógyító hatásáról. A fokhagymát...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98