Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

Nem nyaral Budapest

Itt a kánikula!
A budapesti utcák kiürültek, a kőrengeteg lakói pedig strandolni mentek, vagy lehuzott rolettáik mögött bujtak meg. Az utóbbiaknak legfőbb szórakozása a nyaralási prospektus volt. Budapest az idén nem kül- és belföldi fürdőhelyeken, hanem kies prospektusok mellett nyaral.

Több sör és fagylalt fogy, mint más nyarakon, de a vasut, a taxi, a hordár, a kereskedő, aki utazási cikkeket ad el, a vidéki vendéglős és szállodás, aki a nyári hónap alatt szeretné a többi kilenc hónap költségeit megkeresni és az a sok más száz és ezer foglalkozási ágat üző ember, aki a nyaralás kapcsán pénzhez jutott, az idén az előző évekhez képest, kevesebbet keres. Budapest nem nyaral. Nem nyaral a polgárság zöme és nem nyaralnak azok, akik a rekfektorfényben állanak: színészek és politikusok.

Legfeljebb baráti meghívásoknak tesznek eleget, vikendezni járnak Pestkörnyékre és baráti birtokokra hűsölni, kövérlevelű diófák fekete árnyékában. Itt adunk egy hézagos névsort azokról, akik mégis elutaznak. Akármennyire hiányos is ez a névsor, annak a bebizonyítására mindenesetre alkalmas, hogy a nyaralási üzem az idén pang...

A Ház munkabeosztásának következtében a politikai világ nyári vakációja igen rövid lesz. A képviselőház mindössze háromheti szabadságot kapott. Ezalatt a miniszterek előkészítik a július 20-án kezdődő ülésszak anyagát, a képviselők nagyrésze pedig gazdaságának gondjaival törődik. A kormány tagjai csak a szombattól hétfőig terjedő időszakokat töltik távol Budapesttől, ugy mint kitűnő kollégájuk, Chamberlain. Igaz, hogy minisztereink között egyik se a horgászást választja kedvenc szórakozásául. Ezzel kapcsolatban viszont remélik azt, hogy világtörténelmi események nem zavarják meg hétvégi pihenőjüket.

Teleki Pál gróf miniszterelnök a vasárnapokat a Felvidék és a Kárpátalja bejárására akarja felhasználni. Együtt nyaral a két külügyminiszter: Csáky István Kánya Kálmán balatonalmádi villájának vendége lesz vikendekre. A balatoni nyaralók közé tartozik Kunder Antal, Hóman Bálint, aki Balatonfüreden és tassi birtokán tölti a nyarat, továbbá Reményi-Schneller Lajos, aki balatonfüredi őslakos és szenvedélyes vitorlázó. Keresztes-Fischer Ferenc a Kékesre, Tasnádi-Nagy András a hajdúszoboszlói fürdőbe készül, Darányi Kálmán anyácai birtokára, Bethlen István Inkére utazik, onnan ősszel külföldre készül.

Hosszabb külföldi utat tesz meg Eckhardt Tibor, aki Párisba és Londonba utazik, majd családjával Rómában találkozik és onnan egy olasz fürdőhelyre megy. Budapesten marad egész nyáron Rassay Károly, míg Károlyi Gyula gróg Tiborszálláson, Sztranyovszky Sándor Nógrádban, Bessenyey Zéno, a Közmunkatanács elnöke a Viókán hegyaljai szőlőjében tölti a nyár nagyobb felét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98