Dtum
Login with Facebookk
1941 | Október

A Halálvölgy rejtélye

Kaliforniában van az egyik híres Halálvölgy, amely állítólag a világ legforróbb éghajlatú, több mint száz kilométer széles szakadéka s amelyben annyi kutató, annyi kincskereső veszett el már, mert bármerre bolyongott benne, vizet sehol nem talált. Mint valami roppant várárok húz a messzeségbe ez a szörnyű völgy. Növényzetet ez a vidék nem ismer, legfeljebb szúrós, vizet könnyen nélkülöző kakuszfélék és száraz bozótok találhatók.

A természet csodái azonban tömegesen találhatók a Halál Völgyében. Ösvények a merőlegesen függő sziklák oldalában, amiket nem ember vágott, rendes kávával ellátott kut-lyukak, amelyekben víz sohasem volt, lépcsők, amelyeket nem csákánnyal vágtak, hanem amelyeket földrengések és más talaj-megmozdulások hoztak létre.

De ami a legcsodálatosabb: a természet szeszélye kőbe öntötte itt az egész - Szaharát. Ami az afrikai sivatagban homokból való, azt a Halál völgyében kőből alkotta meg a Mindenható. Aki az ilyen végtelen szikladűnákba betéved, annak ugyan hiába van iránytűje, nagyon nehezen menekülhet ki abból!

A dűnák teteje olyan éles, hogy az ember cipőjének talpát is kettéhasítja, ha nem ügyel eléggé. Van köztük olyan is, amelynek szegélyére a csodálatos természet tiszta üvegből helyezett el díszeket. Hogy az üveget ember találta fel, nem áll meg egészen: itt van a szabályszerű üveg, amelyet a természet öntött, mégpedig utánozhatatlan virtuozitással!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Halálvölgy egyik titka. A meredek sziklafalba vásott ösvény, amelyet nem emberi kéz, hanem a természet szeszélye alkotott. Természetes üveg az amerikai Szaharán. Ez a kőbevésett sivatag a Halálvölgy egyik nevezetessége: a sziklaperemek üvegből valók!
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98